Friday, February 17, 2017

:: "Sedap Domokkkkk"

Pasrah yolah bile laki ko panggil ko dengan panggilan domok..die tuh yg domok sebenarnye, pastu nak panggil org domok pulak..huuuhh!..eh, hahahaha..

Kite skang nie akan cube sehabis daya/tenaga/rajin utk masak..masak utk bekalan di ofis..terasa jugak la duit tuh xmcm air keluarnye..sehari kite belanja kat ofis dlm 15hengget - 18hengget..tuh termasuk breakfirst, lunch dan duit parking..belum lagi tetibe ko kebulur masa petang yg nak kene munchy2 something..selalunye kuih la..and belum lg cite tetibe ko rase nak beli buah..honeydew + jambu equals to RM3.80..ko ghase?..bile tetibe tuh terjadi, can easily cost me another 5ringgit..5ringgit tuh add-on hokeyh, bukan reduce 5ringgit..T_T

So since irsyad mcm dh okayh sikit nie, bukan okayh terus tau..okayh sikit..hihihi..maka kite pun boleh la nak masak utk buat bekal..selalu kite bekalkan sekali utk hasben kite..#isterimithalisangat..bluwekkk!!!..hahahah..

Alah u'olls..baru berapa hari je pun kite masak utk buat bekal..org lain dh lama buat dh kan..ye ye, saya jeles dengan awokme yg dh bertahun2 masak bekalan utk ke ofis..sekali la dengan yg buat bekal utk anak2 pegi skul..hehe..

Malam lepas tidokan anak2 ngan bapak anak (ngeee), baru la kite turun bawah masuk dapur sediakan bahan2 utk nak masak breakfirst..so next morning, xyah la kelam-kabut..

Khamis lepas kite masak kuey teaw goreng..
 
Tadaaaaaaa..

 Xsempat nak sejukkan sebab hasben kite dh tunggu dlm kete..so dlm kete, kite bukak penutup tupperware bg die sejuk sikit..kite cuit la kuey teaw tuh suap kat hasben kite.."hurmmmm, sedapnye domok"..hiks..

Dalam kul 10lebih (am) hasben kite wassap, "sedapnyeeeee domokkkkk"..tetibe..hahahahaha..before tuh kate nk mkn utk lunch tp xtahan bau katenye..muahahaha..

Kite masak kuey teaw ala2 chinese style sbb hasben kite suke gitu..

Arinie pulak kite buat #croissantchillitunamayo..saje nak breakfirst light2 jer..

Senang je u'olls nak buat..it is just between u wanna do, or u don't wanna do..simple as that..

Nie haaa bahan2 yg kite guna..
 
Simple je kan..mayo kite suke guna brand kimball..ehh, mmg kite suke la brand kimball nie..baik cili sos, tomato sos, spegeti and mayo, mmg kite guna brand kimball dulu kini dan selamanya..ngeeeee..

Cili tuna tuh kite mix ngan mayo..mcm pelik kan, tp silalah jangan pelik..kite buat die, bukan die buat kite (istilah pemasakan kite..hahahha)..kite letak dlm 3 sudu..tp ikut korang la nak letak berapa sudu pun kan..kalau korang nak guna tuna mayo terus pun xpe..perisa ape2 pun boleh..taste bud memasing kan lain2..mcm kite nie lidah melayu..kalau x pedas, mmg xlengkap rase hidup..kene rase jugak pedas..dh tuh, keturunan kampar (temerloh) kan..keturunan wakang-wakang nie..so paham2 yolah tahap kepedasan tuh mcm mana..menyinga!..

Sapu cream cheese tuh kat croissant..owh haaaa, croissant tuh xyah bakar dlm oven nak bg keras or ranggup ke ape..gitu je..ehh, tp ikut korang la jugek nak ke xnk kan..hahaha..baru je mentioned pasal memasing punye taste bud..ngeeeee..then susun la tomato, timun ngan lettuce..lepas tuh baru letak cili tuna yg dh di-mix-ed dengan mayo tadi..kite suka letak timun jepun bebyk sebab sedap..sedap rangup..bile makan krup krap krup krap..heheh..then apo laie, santap la..hahahahhaa..
 
Serious sedap aii tell yu..kite buat utk kite 2 jer..itupun makan satu je dh kenyang nie haaaa..tengah berpikir2 nak makan ke x yg lagi satu tuh..nak membawak ke lunch mcm lambat laie..hurmmmm, tgk la cemmana...hahahahaha..

3 comments:

  1. Assalamualaikum Falsya,

    Memang menyelerakan.. Elok bawa bekal puas hati dan bersih.. Jimat belanja.. Saya pun start rajin masak utk bawa ke office..

    Brand Kimball terkenal sejak dulu lagi.. sedap..

    ReplyDelete
  2. SILA UP RESEPI DAN CARA MASAK UNTUK KEDUA-DUA NYER SEKALI! KO NAMPAK TAK CAPS LOCK SEBAB MARAH NAUUUUUU DGN KESEDAPAN KUEW TIAW TUHHH...kekekeke..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...