Friday, February 10, 2017

:: Yuhuuuu, Masak Ape Semalam??? ::

Sila baca tajuk dengan nada joyah yg very the kepochi..huahuahua..

Kite kan skang nie baru la dpt mengemas umah dengan betul2..baru la betul2 dpt masak beria..after 1 year plus gantung kuali yu know..ehhh, betul la..kite xtipu..kalau masak pun takat goreng telur, buat megi..itu jer..smpkan kite beli kuali yg amat comel sebab kuali tuh kecik je..kuali yg hanya lepas utk goreng telur sbb malas nak kuarkan kuali besau2 semata nak goreng telur je..mmg setahun lebih tuh, tapau makanan je makan kat umah..nak makan kat luar mcm malas sbb nnt dobot mengamuk2..kat umah selesa sikit..

Ade yg mcm xpercaya kite xleh masak..konon mcm gunakan alasan anak padahal sebenarnye malas nak masak..haaa, cenggituh ler lebih kurang..siap mcm mengomel2 hokeyh..silap2 belakang2 berbakul2 ko ngutuk aku..sebab org mcm ko mmg suke ngutuk org (BAJET2 MAKSUM!)..so xmustahil aku akan jadi bahan kutukan ko dibelakang2..mulut longkang gitu la..ahhh, lantak ko ler nak ngata aku ape pun..lali dh..bukan xbiasa jadi bahan kutukan ko..selalu dh pun..

Orang yg xjaga anak kite xtau mcm mana..dieorg xpenah tgk smp tahap mana anak kite menangis..xcukup lagi ke kite cite anak bujang kite penah pengsan sebab selok gara2 menangis..dieorg xjaga so dieorg xtau peel anak kite..jadik, bile xtau tuh, jgn la mandai nak jatuh kan "hukum"..even mak kite pun berbulan xmasak sebab irsyad..sebab irsyad nie mmg xleh berenggang langsung..

And plus, kite xde maid..so kite xleh nak duk je dlm dapur masak dari breakfirst membawak ke lunch, lunch pegi ke minum petang, then sambung pulak ke dinner..

Ehhh, termelalut banyak nie..

So semalam kite masak sup ayam  for the kids, tomyam ayam, ayam goreng kunyit and telur dadar..what an achivement!!!..clap clap..hahahaha..tp kan, dr kul 11pagi start masak, kul 3.30 dekat kul 4 baru dpt makan..hahaha..adehhh, penangan irsyad..

Nak tgk x tomyam kite..sedap aii tell yuuu..
 
Bahan2nye..
 
Sodap wehhhh..slurpp!!!
 
Kite pakai pes tomyam nie..import dari siam..thank u kak pah for the tomyam paste!!!..😘

*mana nak carik pes tomyam nie lagi..ade sape2 tau???..pes tomyam nie femes kat thailand..tp mmg serious sedap..
 
Simple je lauk..
 
Kasik zoom sikit..nyumssss..

Kite suruh hasben kite beli kacang panjang..ade ke patut die gie beli kacang boncis..hahahaha..xpe la, kite buat die..maka letak je la ape saje pun..janji relevant..hehe..
 
Ade satu hari tuh, tingin nak makan sardin ngan telur dadar..spegeti kosong tuh utk qisya and irsyad..hehe..

Okayh dh itu jer..nk carik mkn jap..lapau..

11 comments:

  1. aekkk sy pun pki pes tom yam ni, makcik yg belikan, dia duduk kedah..jauh nou import dari kedah..ngeh2

    ReplyDelete
  2. Laparrrr tgk smua menu.. Smlm tgk paste tomyam tu.. Ida baharum up.. Katanya laki die nk pi perlis, pastu bole kirim..

    ReplyDelete
  3. Akak pun guna paste tomyam yang ni...sedap

    ReplyDelete
  4. tomyam tu kalo tunjuk kat akob, mau di hirup 1 mangkuk tu je..hahahahahha.....sedap tu walaupun simple....sue sekarang ni baru boleh masuk, tapi almost akob je la yg masuk dapur...dengan keadaan tak mengizinkan...

    ReplyDelete
  5. Kalau buat tomyam mesti nak ada telur dadar kan
    Memang itu gandingan mantaplah Falsya:)

    ReplyDelete
  6. dapat 3-4 lauk macam ni bersyukur dah. walaupun masak di rumah yg simple2, tapi di mata family, itulah yang terbaik. ain pun lama dah gantung kuali. sebabnya peti ais rosak motor xtukar2 lagi. huhu

    ReplyDelete
  7. uhuii hari ni i pun buat tomyam. ahahahha semalam tgk falsya masak yummy sangat!!

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah. kita boleh jenguk dia balik. he3

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah dapat jugak msk kan falsya..akk faham sgt sbb penah berlaku bila akk masak anak berpaut kat kaki..tak tipu...hahahahah..macam2 peel anak2 kecik ni tau...

    tomyam tu dulu kawan akk ada jual..akak beli sampai 3bekas buat stock..nti akk tanya balik naaaa

    ReplyDelete
  10. Akak baru hari ni nak cari sardin.. teringin sangat nak makan sardin.. huhuhu..

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah..sedapnya nmpk tomyam tu.. Lya pom suka guna rencah tomyam thai camni..tp y lya beli brand lain.. Sekali masak byk menu gk tu..lya klo msk mmg sejenis lauk je, pastu goreng ikan/ayam or telur dadar..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...