Tuesday, February 7, 2017

:: Kau Memang Mak Tak Guna!! ::

Nak nangis rase bile terkenang kejadian tuh..xde mak yg samggup or dengan rela hati nak tengok anak2 dlm keadaan sakit..rase mcm jantung dirobek2, dicarik2 dengan pisau, kerambit, parang, and haih, u just name it la..;(

Hari sabtu masa cuti CNY, petang dlm pukul 4lebih kiteorg tgh bersiap2 nak kuar..kite basuh botol2 susu anak2, then letak air panas dekat dlm botol susu and penutup botol susu..and botol2 susu tuh kite letak dekat water dispenser..pikir kejap je sebab nak keluar dh..hasben kite pulak tgh jemur kain..

Irsyad pulak sekarang nie kan dh boleh merangkak and dh boleh berjalan..boleh berjalan but not totally 100percent..masih gegek2 lagi..kadang2 malas, kadang2 terjatuh2, kadang2 selangkah dua..tengok mood die la mcm mana..kite xtau la pasal anak org lain..and of course bile irsyad dh ade kakak atas die, kite hanya akan compared kan irsyad dengan qisya sahaja..ikutkan xelok and x fair nak compared2 nie..bukannye kite compared in a negative way..hurmmm, tah la susah nak explain..

Irsyad nie serba serbi cepat..meniarap cepat, mengensot cepat, merangkak cepat and now dh boleh berjalan..umur 6 bulan dh tumbuh gigi..skang nie dh nak tumbuh gigi yg ketujuh..umur 6-7 bulan dh pandai tepuk tangan..skang nie org sebut "hoorayyy", die terus angkat dedua tangan die..bukan takat semua di atas tuh yg die cepat, merajuk pun cepat hokeyh..9bulan dh pandai merajuk dh..merajuk yg betul2 tau, bukan merajuk yg main2..smp skang nie kuat merajuk..pfftttt..
 
Garang pun ye jugek nie..tah ikut sape tah garang garang nie..nak kate mommy, mommy mana ade garang..mommy behave jer..*bluwekkkkkk*..kuat menggigit, berebut barang mmg die no 1..kuat jealous, kuat makan..and sangat manja..especially dengan nenek..heiii, kalau dengan nenek, mommy pun die xheran..nade-nade tau irsyad nie..

Okayh, and the story begins..

Baca la kat bawah nie..
 
Sobssss..

Menangis kite masa irsyad kene air panas..sedih sgt..dengan tgk die menggeletek sebab sakit..lagi luluh hati kite..T_T..xcite byk terus pegi klinik..
 
Selepas pegi klinik..doctor pecahkan semua gelembung2..kat klinik mmg die menjerit lagi kuat..ye laaa sakit kan..kite yg dh tua nie kalau kene minyak masak or air panas sikit pun xtahan, inikan pulak baby..šŸ˜­
 
Sedihhhhhh..šŸ˜­..

Penah ade satu malam pukul 3 pagi die terjaga then menangis almost one hour sebab pedih and sakit..ya Allah, sedih sgt..ngan kite pun menangis sama..;(

Skang nie alhamdulillah dh okayh dh tangan die..itupun selepas 11 hari menanggung sakit..and berkat pegi bercuti mandi pool kat grand lexis, penang sekarang nie (time nie kite ade kat penang), semua kuping2 luka die dh tercabut..kulit merah2 je tinggal..ngeeee..

Masa kene tuh kite xterpikir pun nak letak ape..tgh panic sgt masa tuh..yg kite tau masa memula kene kite tanggalkan semua baju seluar dengan pampers die..lepas dh tenang, dh balik dari klinik, dh boleh berpikir dgn waras, baru la, "ehh, nape aku xbuat mcm nie nyeah, nape aku xbuat mcm tuh nyeah"..hurmmmm, mmg selalu gitu kan..

Lepas nie mmg kene extra careful dengan dobot..kene perhatikan die 24jam..dobot tengah melasak..ape yg jadi nie jadi pengajaran buat mommy..dan utk mommy2 yg baca entry nie..
 

Okayh la u'olls..aiiii nak pegi urut perut hasben aiii jap..nak goda2 die sikit..sebab dgr cite arinie die tgh masyuk..huntung2 dpt seterika wap tuh..wakakakakakakkaakkakakaka..and kite mcm dh dpt agak dh ayat ape yg keluar dari mulut die..

Hasben, "okayh, kalau gitu roadtax insurance kete u yg nak "mati" 11 haribulan nie, u "hidup" kan sendri"..kihkihkih..

Bubuisssss y'alls..

8 comments:

  1. Syukur Alhamdulillah...
    arsyad anak yang kuat...
    insyaƁllah semoga menjadi anak yg yg soleh di dunia dan akhirat..Ameen...

    ReplyDelete
  2. Ya allah kesian nya..cepat2 sembuh.
    biasalah. Luth, dahi sampai sekarang lekat parut..kena selak rumah.terkopek dah dahi..
    rasa bersalah sangt jadi mak.

    ReplyDelete
  3. Allah... sedihnya kakak baca sampai berdebar-debar dada kakak
    Kakak ingat baru terjadi tapi tengok dah beransur sembuh tu
    Falsya cuba beli Amway lotion Allano - kalau boleh biarlah tak tinggalkan scar bila dah besar. Kesian...

    ReplyDelete
  4. Kesiannya tengok dia. Alhamdulillah dah makin sihat. btw sy blogwalking dan follow blog ni ya. jemputla melawat blog baru saya :)

    ReplyDelete
  5. Nak buat macam mana lah kan. Baby umo camni memang tak boleh lepas pandang walau sesaat.

    ReplyDelete
  6. Semoga cepat sembuh baby... Strong boy...

    ReplyDelete
  7. Apa yang akan boleh cakap.. moga cepat baik hendakNYA.
    Buat maknya bertabahlah ye. Jadikan pengajaran dan pengalaman.

    Dalam blog akak.. Sya boleh tengok entry mula2 dulu.. kisah dak Adik yang kena air panas.. dan sebab dak Adik wujudnya blog aizamia3 ni. Sedih usah cakaplah.. dia yang terima kesannya lagi teruk. :(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...