Monday, February 13, 2017

:: How's Qisya? ::

As for now, she doesn't want to go to school anymore...tsk tsk tsk..
 
Nie haaaa budaknye..dh big girl dh..

1st day..

First day masa hantar okayh je..maybe xtau lagi yg die akan kene duk situ smp petang without mommy, without daddy, without baby, without nenek and without her cousins..menonong qisya masuk nursery..qisya relax je tp mommy yg sedih lebey...huwaaaaa...nak nangis rase...baru la kite tau perasaan mak2 yg hantar anak pegi nursery setiap hari...T_T

Petang dalam kul 5 lebih hasben kite amek qisya..masa smp kat nursery, qisya okayh lagi..elok die nampak je hasben kite, terus menjerit die, "daddy daddy"..sambil berlari nak pegi kat hasben kite..then tetibe je qisya menangis..menggelupur ticher bile tgk qisya menangis..sorang berlari amek backpack qisya, sorang pegi terkam qisya...hihihi..haloh haloh, sedih nau kene tinggal ye..

Hasben kite tanye la qisya mcm mana..ticher kate memula okayh..smp la time nak makan..tetibe qisya mcm sedih..start mencebek2 dh..die berlari pegi kat pintu then menangis smbl sebut mommy daddy..ticher pujuk2 pastu okayh dh..alaaaaaa siannye qisya..sedih kite dgr..kite lak yg bertakung air mata..haihh, maafkan la mommy qisya nie..mmg air mata tuh senang nau nak keluau..hati tisu, hati taman semua hati la senang cite..dasar cenggeng, cembeng betul..

1st day qisya pegi nursery, kite xdrive..so kene naik train dr klcc ke kl sentral..smp je kat lobby ofis hasben kite, then nmpk qisya berlari kat kite smbl jerit, "mommy mommy"..and as expected dy, air mata menjadi "best friend" mommy..😬

Mommy, "esok qisya nak pegi skul"
Qisya, "tanak"

Erk..

2nd day

Pagi 2nd day nie die dh start buat drama dh...xnk pegi skul..haiyoooo..menangis2.."tanak mommy..tanakk daddy..no no no no"..adehhhh, sekali lagi mommy xkuat..sebelum mommy meleleh kat situ, baik mommy passed qisya kat ticher..die berpaut kat leher kite sekuat hati..huwaaaa, sedihnye..tp mommy kentalkan hati tisu, hati lembut, hati sensitive mommy nie utk lepaskan qisya dekat ticher..masuk je qisya, terus kite ngan hasben kite cepat2 keluar..

Nak nangis tapi ku tahan jebat..T_T

Kite ckp ngan hasben kite, "sedihnye i..nak nangis rase"..tau x hasben kite balas ape.."u tuh bukan nie je nak nangis..semua bende pun nak nangis"..ishh org tua nie..orang serious die main2 lak dh..terus kite paw die breakfast..waakakakakka..

Petang tuh, like day 1, kite pegi ofis hasben kite naik train..dh nak smp kite kol hasben kite tp xangkat lak dh..xpe lagi..try lagi..xangkat..xpe lagi..dh smp kat lobby ofis die, masih x berangkat..cube lagi kol, xberangkat jugak..itu jam mmg hakak hangin satu badan la kan..masuk duduk dlm lobby..letih berjalan!..sekali panas..hakak dh la tgh hangat hati nie..lobby xde ekon plak dh..urghhhh!!..kuau balik kat luar..

Mmg kite admit la muke kite masa tuh sangat sombong..kite kalau sorang2, mmg muke automatic akan nmpk sombong..xtau kenapa..sebab tuh first impression org kat kite, mmg dieorg akan cakap kite nie sombong bajet2 bagus..tp bile dh kenal, dieorg kate kite gile plak dh..kite pun kompius..dieorg nie sebenarnye nak ckp kite sombong ke gile..muahahahahha..bukan sorang dua yg ckp gitu..kebanyakan org yg kenal kite la..sebab tuh kite xheran kalau tetibe ade sape2 ckp yg first impression dieorg masa tgk kite adalah sombong..

And masa kat ofis hasben kite waktu tuh, yg asyik kol xberangkat je (nyampah!), kalau org2 yg lalu-lalang tgk muke kite, mesti dieorg akan kutuk2 kite..wahahahahha..sebab mmg muke kite bengis gile masa tuh..ngan dahi berkerut, ngan muke masam campur lak ngan muke marah then muke yg konon2 sombong tuh, mmg rasenye org yg nmpk pun nyampah..mana x nyampah dh kalau semua face expressionssssss kite dh blend in dlm satu acuan..ishhh!!!..

Mau x marah, lebih setengah jam kut kite kol hasben kite xangkat..mcm cacing kepanasan kite kat bawah..awak dh la nak jumpa anak nie, pikir rushing nak balik cepat lagi amek dobot..alih2 kene tunggu plak kat lobby bawah tanpa khabar berita more than half and hour..buat hal pulak kol xberangkat!..missed call dari kite kepada hasben kite rasenye berpuluh2 ade kut..kebetulan plak ternmpk kwn hasben kite kat bawah.."iwan mana?..kol xberangkat nie dari tadi..dh lebih setengah jam dh"..kawan die jawab,"ade je die kat atas, gie berry kut..or isap rokok ke..qisya pun ade kt atas tuh tgh tgk katun..nak naik sekali ker?"..

Haihhhhh..tuh yg kadang kite malas tuh..selalu 15minit sebelum smp kite akan kol hasben kite kate kat kite dh ade kat bawah..and bile dh betul2 smp, kene tunggu lg dalam 15-20minit..

Day 3..

Third day nie kite yg hantar qisya sebab masing2 pegi 2 kereta..petang kite ade dinner CNY, ofis yg organized..smp2 je ofis hasben kite, kite parked la kat tepi bangunan tuh..sbb mmg xde tmpt nak park walaupun utk sekejap..ade tmpt boleh dropped off org or parked kejap ditutupnye dgn skitels..baik xyah ade tmpt2 cenggitu kat tepi2 ofis..ehhh, hurmmm..masa tuh pakguard ade..kite ckp la elok2 ke die kejap je nak hantar anak pegi nursery..xsmp 10 minit je pun kut..pastu mcm kerek2..suruh reverse kete ke belakang, okayh fine kite reversed..tmpt ko so aku respect..kite keluar kete nak amek qisya, sekali dengan berlagaknye duk ulang byk kali suruh cepat2 jgn parked lama2..10 minit je siap mentioned masa..eh eh, aku dh kemain bermanis muka dgn ko, dh berckp sehabis sopan berlemah-lembut, ko kerek plak nyeah..and bile ko tgh bercakap ngan org kepala hangin mmg kene sound la.."ehh ehh, ingat nak parked kete kat sini smp sejam ker!..xreti bahasa nyeah kate nak hantar anak kat nursery..dlm nie je pun kut..ehhh, xsmp pun la 10minit..xyah nak duk ulang byk kali boleh"..itu makan die..sambil2 amek qisya tuh kite masih  mengomel2 membebel2 lagi..pagi2 lagi dh buat aku hangin..potong mood betul..sakit pulak hati kite..

Okayh, itu je cite mommy..nie cite qisya pulak..

Berjalan la kami anak beranak nak masuk dlm building..so on the way tuh die mcm happy lagi..beria duk jerit panggil2 daddy.."daddy, daddyyyy..ticha datang nie..anner daddy..daddy xde"..hahaha..comel..sendiri tanye sendiri jawab..

Keluar je lif dekat 2nd floor, muka die dh start berubah..muka kelat sgt..sebab die boleh cam tmpt tuh kan..sementara tuh kiteorg duk luar tunggu hasben kite..hasben kite smp, dukung die, and bergerak gie kat pintu nursery, die dh start meraung dh.."daddy, tanak daddy..no no no no"..aduhaiii..

Bukak je pintu, nmpk je pintu nak masuk dlm nursery, lagi kuat meraung die..nak xnk kene hantar jugak..kali nie kite dh okayh dh..xde sedih..hati gua dh kental babe..ngeeee..

Elok qisya masuk, kiteorg kelam kelibut menyelinap keluau..hasben kite antar pegi kat kete, and kite pun terus bergerak pegi ofis..
 
Anak dara mommy sorang nie la..semoga xberpanjangan ye sayang..

Update terbaru..

Day 4 (today)

Menangis masih menangis..meraung ,masih meraung..tp alhamdulillah tiada aksi tarik-menarik, berpaut leher bagai..hehe..menangis tp bile ticher hulut tangan, die xmelawan..bagi je..hahaha...okayh la tuh kan..lama2 nie okayh la kut..insyaAllah.. 
--------------------------------------------
Itu la die cerita qisya..baru hari ketiga nak oiiii..adehhh..kite bukan ape u'olls..boleh je xnk hantar qisya sebab setahun je pun qisya kat nursery ofis hasben kite tuh..tp bile mikir nak ringankan beban mak kite sebab bukan senang nak jaga irsyad, plus nak bg qisya adapt dengan suasana lebih kurang kindergarten and nak bagi die minggle around dengan kawan2 sebaya die..preparation before nak masukkan die kindergarten next year la kirenye..at least percentage utk die tantrum, cranky and berdrama tuh kurang la kut..hehehe..bayangkan baru nursery dh cenggini..cer bayangkan kalau xpenah expose kan die dgn rakan sebaya and environment so called "skul"..mau cultural shock nnt..silap2 mommy kene duk sekali belajar ngan die dlm class..

Now tgh duk survey kindergarten mana nak antar qisya..kite prefer kindergarten yg dekat2 ngan ofis daddy qisya..sebab plan nak die stay kat situ utk full day..which means dari pagi smp petang..tgk la mana kindergarten-nye..dh ade few choices cume nak narrow down kan sahaja..kite nak carik yg complete everything ade..islamic & english education..mandarin language is a must!..mmg kite akan hantar qisya pegi kelas mandarin..sebab kalau ko dh biasa keje dekat company cina, baru ko tau betapa pentingnye kalau ko dpt kuasai bahasa mandarin..nak2 pulak zaman skang nie kaum dieorg yg pegang ekonomi..bahasa punye xpe..sebab dh mmg itu nama bangsanye..melayu..so nothing much to be worried of..

Ade suggestion ke mana kindergarten yg elok..ikut hasben kite die nak masukkan qisya kat kindergarten die masa kecik..kindergarten St Ronan..die punye reason-ing coz senang nnt nak masukkan qisya dekat sekolah CBN..haiiiisshhh..ehh jap..for those yg xtau ape itu CBN, CBN is stands for Convent Bukit Nanas..why CBN?..kengkonon dulu die sekolah kat St John..so die nak anak perempuan die masuk CBN..sbb St John ngan CBN kan mcm related gitu..tp die xtau yg budak sekolah dulu bg nama lain for CBN tuh ape..hurmmm..yg mana tau, tau la..xtau pun buat2 tau je..hahahah..

Irsyad nie die dh ckp awal2 dh..die akan cube utk masukkan irsyad dekat sekolah St John..guna quota Old Boys die katenye..elehhh, guna quota konon..activity yg Old Boys die buat pun xpenah join..alih2 nak guna pakai that "Old Boys Quota"..kite ade ckp, "xyah la St John..masukkan irsyad kat sekolah VI (Victoria Institution)"..mmg jelingan tajam yg kite dpt dari hasben kite..sebab VI nie kire musuh tradisi St John la..hehe..kite xberapa nak setuju sebenarnye..but we'll see..

7 comments:

  1. amboi...hari ini entry terpanjang nie...
    yela klu kita nant ade anak mcm qisya x tau la...
    kita pun ikut banjir mcm akk jugak agak nya...

    ReplyDelete
  2. alahai qisya.. terus auntie teringat kes aish takmo g sekolah..
    takpe..sekejap je tuh dik..lelama dia sndiri yang berlari nak msuk dalam tuh..

    ReplyDelete
  3. Qisya ni manja sebenarnya bukan apa
    Lagi pula umur baru 4 tahun memanglah tengok semua keliling dia stranger kekok lagi
    Tunggu 2-3 minggu lagi oklah...

    ReplyDelete
  4. besar harapan daddy dia ye...qisya belum serasi lagi tu..apa-apa pun, in sha Allah dia elok kat tempat baru nanti

    ReplyDelete
  5. Biasalah ada anak yang macam tu.
    Macam anak2 akak.. dak Adik je yang nangis masa 1st day pergi tadika. Lepas tu ok dah sebab dia lelaki kan. Tak hensem lah budak lelaki nangis. Dak Nuha pulak, tak heran.. yang penting dia dapat pergi sekolah.. hehehe..

    ReplyDelete
  6. Baru baru lagi ni kan, mungkin tak boleh adapt lagi dengan suasana. Hehe. InshaAllah lama lama nanti mesti dia seronok 😉

    ReplyDelete
  7. Alahai qisya... Biasalah baru2 ni. Nanti dh lama akn ok..bkn sng bdk nk cuba sesuaikan suasana baru kan.. Lg2 dgn org y xpnh knl.. Hati mommy pom kena sado..mmg sdih jgk bila memikirkan ank.. Fsya msa 5y, 1st berdikari..start htr tadika..sblm tu duk dgn tokma.. Hari pertama htr, mmg menangis la.. Dgn lya sdri sedih sgt.. X sanggup.. Tp dlm 2-3 ari camtu.. Dh ok..maybe sbb dah besar kan..cuma yelah.. Takut2 dgn org y x knl

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...