Wednesday, December 18, 2013

:: BreastFeed ::

Yesss!!..me support breastfeed campaign!!..wahhh campaign katenye..syukur alhamdulillah kite xde ape2 masalah yg boleh menghalang kite dari breastfeed kan qisya..kadang setgh mommies bukan xnk breastfeed kan anak dieorg tp xboleh..mungkin ade sebab2 tertentu yg watkan dieorg xboleh nak wat gitu..sbb tuh kite bersyukur kite boleh breastfeed kan qisya..

First2 mmg tipu la kalau ckp xdown bile susu xnk kuar sgt..ade mmg ade tp xcukup nak kenyangkan qisya..agaknye time tuh susu belum lg stimulate..sooo nak xnk terpaksa jugak campur susu n terpaksa jugak beli susu formula utk kenyangkan qisya..xsanggup nak tgk anak nangis je sbb xcukup susu..tp ttp jugak la bg qisya susu badan..susu formula pagi ngan mlm jer..

Memula pam la jugak konon2 nak wat stock..asal pam je paling byk kite dpt 2oz..itu pun mmg rare la..agak down jugak la kat situ..pastu dpt semangat dr BFF Melodi kite, so kite berpikiran positive je..n now alhamdulillah kite pam dpt la 4oz lebih..mmg la xleh nak lawan u'olls yg pam dpt smp 5 6 7 8 9 10oz..tp bg kite yg baru ber-breastfeed n ssh nak dpt 4oz mmg agak happy la kat situ..serious kite happy gile..smbl2 pam tuh smbl berdoa supaya diperbanyakkan susu n dimurahkan rezeki utk qisya..
Alhamdulillah rezeki qisya dpt byk tuh..happy sgt3..harap2 next next next pam akan jd lebih byk n byk n byk lg smp melimpah ruah susu..amin3..

Breast pump pulak kan kite lagi prefer yg manual dr automatik yg mesin2 tuh..kite penah guna dua2..yg auto tuh guna diah punye..n at the same time kite guna gak yg manual..but seriously, if u ask me, kalau guna yg manual kan lagi nikmat tau..bukan nikmat ape laaa..bile pam tuh, kene pulak susu tgh byk, tgk susu memancut2 n bertakung2 byk gile before turun ke botol susu, sumpah happy gile..mmg senyum jeeeee smbl pam..satisfaction yg mmg hard to describe laaa..;)))))

Tp tuh laaaaaaa, next entry kite cite psl susu yg xcukup2 jugak smp effect qisya..;(

28 comments:

  1. semangat kena kuat kalu nak breastfeed baby. kena selalu positif.. sebab apa yg kita fikir, itula yg kita dapat.. semoga dapat bf dgn secara eksklusif untuk 6 bulan pertama n semoga berpanjangan juga sehingga mencapai 2 tahun. susu ibu makanan terbaik untuk baby

    ReplyDelete
  2. sy pon breastfeed jugak, skrg susu tengah bnyk, maklum la anak ptama..

    ReplyDelete
  3. situasi kita lebih kurang la falsya..zee dulu pon kalo pam dapat skit jer..paling banyak dalam 4,5oz..memang takde langsung buat stok..

    ReplyDelete
  4. sue penah BF zaman syawal N izz sangat2 berbeza...dolu tak tau apa2 pasai Bf ni...zaman syawal BF pon sebab ada susu N tak terfikir nak tambah susu...lepas tu bila BF kan syawal rasa macam tak selesa..ada je tak kena..kire tak tenang la...asik sakit pinggang la apa la bagai..alhamdulillah zaman izz ni rasa macam tenang N nikmat je menjadi seorang ibu...tak da rasa stress bagai...tak penah merungut pon menjadi seorang BF mom ni...moga sya pon kuat macam BF mom yang lain kan...

    ReplyDelete
  5. haa kan aku dah kata lelama dah pam nanti banyak la dia
    ni da sama level aku dah ni hehe

    ReplyDelete
  6. Syabas Sya!! Itulah berkat sabar dan berkehendak serta usaha memang berjaya. Kakak pasti kalau selalu diberikan pada Qisya untuk menghisap memang susu tak akan habis tapi makin banyak apa lagi baru 1-2 bulan.

    Teruskan jgn ada rasa kecewa.

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah ok sgt tu sya utk permulaan..bkn semua org leh dpt 4oz dlm pntang gitu..termasuk ar kite..huhu..

    psl pam tu kita lg suka letrik sbb suction kuat dan cpt..kalo manual ya allah dlu pakai smpi kejang tapak tgn bgkak hari2 duk pulun pam..mgkin letrik ni kena amik msa utk sesuaikan sbb awal2 dlu kita pakai letrik pon eh apessal susu tkmo kuar ni..bila dhlama pakai seronok sbb dh serasi dgn breast..hehe

    ReplyDelete
  8. caiyok caiyok!! Ayu dulu pun guna manual avent..memang seronok bila tgk susu banyak .. rasa mcm kepuasan sgt.. keep on BF!!

    ReplyDelete
  9. congrats falsya....teruskan BF qisya...chaiyok!!moga perjalanan kita berdua menyusukan anak dipermudahkan...:)

    ReplyDelete
  10. go go mummy!..hehehe..semoga dimurahkan lagi dan lagi rezeki susu utk Qisya! =)

    ReplyDelete
  11. Sy pn support bf campaign!!!!

    Sy bjaya bf Danish sampai umur dia 4 thn tau Sya, campur susu formula jgk sikit2 sbb bb boy ni kuat mnyusu, sy plk bkeja, tpaksa cmpr tp still direct bf bila bb dgn sy..

    Sya, klu susu kurang try mkn supliment like shaklee @ apa2, xpun mkn kucai, labu air & minum air masak byk2, InsyaAllah susu byk...

    ReplyDelete
  12. tahniah falsya...
    jue support bf campaign

    ReplyDelete
  13. syukurlah sya ... memang ramai ibu yang ada masalah tang susu sikit jadi downkan... tapi akak dulu biasa2jer tak melimpah ruah tapi tetap gigihkan diri ...

    ReplyDelete
  14. Tahniah....nt qisya makin tembun lh sbb dpt susu yg cukup...

    ReplyDelete
  15. @Ayu sukatiakula kan..kene berfikiran positif sentiasa..itu la..plannye mcm tuh la..at least dpt susukan qisya dlm masa 2thn nie..;)

    ReplyDelete
  16. @Saya Disini kite awal2 susu xbyk sgt...lucky u..hehehe

    ReplyDelete
  17. @Zee Suhaini kannnnn..pastu bile nk pam je anak bgn nak nyusu..nak wat stok pun kene tunggu die nyenyakkk betul2 dulu..:)

    ReplyDelete
  18. @syawalsimpsons skang nie mmg xde stress2..tenangkan diri je sentiasa..hehe

    ReplyDelete
  19. @Nana mmg aku pam je sentiasa na..dot 1oz pun dh bersyukur..bile dpt byk nie lg la bersyukur.lahahahah

    ReplyDelete
  20. @Kakzakie tuh la memula down gak la..to lama2 dh ok dh..hehehe

    ReplyDelete
  21. @mrs Fiza tuh la..sgt bersyukur dpt 4oz..happy sgt3..setgh org mmg suke yg letrik tuh..tp kite prefer yg manual..kesan lain mcm..hehe

    ReplyDelete
  22. @mummy_ayu sgt la puas ayu bile guna yg manual..ayu pun paham kan...;)

    ReplyDelete
  23. @yun makaseh..hehehe..amin3..mudah2an..chaiyok2 buat kite..ahahaha

    ReplyDelete
  24. @~Siti Hajar~ baby boy lg la kuat kan nyusu..even qisya yg gegurl nie pun kuat sgt gayutnye..hahaha..

    ReplyDelete
  25. @Jue a.k.a Ibu 2F yeayyy..sama2 kite support bf campaign..heheh

    ReplyDelete
  26. @Cho Zila Syukur sgt kak..falsya kalau dot maintain 4oz nie pun kire bersyukur sgt..kalau dpt lebih tuh kire bonus..;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...