Wednesday, December 18, 2013

:: Susu xCukup ::

Previous entry kan kite ade cite pasal breastfeed kan..pasal breastfeed nie jugak la smp effect si tembun kite tuh..11 hari lps..lama dh kan..for the first 4 days qisya x berry..hati mak mana xrisau bile anak yg hari2 berry alih2 xberry for 4days..what when wrong???..pening gak pikir..mommy salah makan ke salah minum ker????..time tuh mmg kite salahkan diri kite sendri sbb jd punca qisya xberry..rase mcm useless sgt..

So dlm 4 days tuh, tembun asyik meragam, merengek2 jer..tido pulak nak kene melekap kat bdn..letak je nangis..letak je terjaga pastu meragam blk..byk kali meneran2 smp merah2 muke qisya..sian die..lg la kite runsing..bile bwk gie klinik n dh masukkan ubat cecair tuh, mmg byk gile hasil..mana xnye, 4hari punye hasil..mau x byk..so satu hari tuh qisya tido je all the time after perut dh kuarkan segala hasil..

Then kite ingat esoknye tuh okayh dh la..things will back to normal..but naaaa, i was wrong..sehari tuh je qisya berry..esoknye smbg lagi xberry smp la 4hari jugak..
Mmg 4 hari tuh tido nak gini jer..pastu meneran2 smp merah2 muka..bile xkuar hasil merengek2..kadang smbl nyusu pun merengek..sian anak mommy...bile kite ckp ngan qisya, "sayang mommy nie sakit perut ye..perut xselesa..xleh nak berry ye sayang"..die pandang je muke kite smbl merengek2 ngan suara manja2...alahaaaiiii..time tuh kite mcm, transfer la kat mommy sakit tuh sayang..mommy sanggup tanggung dr anak mommy nie yg tanggung sakit tuh..;((..

Esoknye tuh dh hari ke-5..mmg dh nekad nak bwk dh kalau x berry lagi pagi tuh..alih2 mlm tuh kak long dtg umah bwk ubat cecair utk qisya..
Nie la ubatnye..like before la kan mmg byk jugak la hasil..mmg mcm bom atom haaa hasilnye kuar..ahahaa..soo bile dh kuar hasil, kite ckp ngan mok mok postpone dulu gie hosp..nie dh berry kite tgk dulu mcm mana..

So bile dh 2 hari tunggu2 xberry jugak..
Tido pun ttp position yg sama..sian anak mommy perut xselesa..bukan nak ajar anak tido mcm nie..dh tuh kalau letak nangis letak nangis, pok pok pun xjalan..siap nangis smp hilang2 suara, sape je yg boleh tgk..xkan nak biar je kan..kalau dgn cara nie boleh buat qisya tido lena, xpe laaaa..tido la mcm mana pun tembun..mommy sanggup pangku..

Daddy die blk awal arituh sbb kite paksa..so bile daddy dh blk, service bertukar dada..qisya tido kat dada daddy pulak..
Alah sian anak mommy..

Hari ke-3, mmg xleh la nak tunggu..kesian tgk qisya meneran2 tp xkuar pastu muke mcm kesakitan..xsanggup dh nak tgk gitu..kite kol mok mok kate mmg nak bawak jugak qisya gie hosp..xkan everytime nk sumbek ubat tuh..takut nnt xleh nak berry sendri..then mok mok balik kiteorg gie KBMC..

Bile dh jmp paed, cite la ape jd ngan qisya..doc pun investigate la kite mcm2..then doc ckp qisya jd mcm tuh susah nak berry sbb SUSU XCUKUP..dgn berat qisya yg dh 4.4kg mmg she really need susu yg byk..which is 120ml equals to 4oz..bile doc ckp mcm tuh baru kite tingat..kite stop bagi susu fm yg qisya ssh nak berry..sbb dlm 11hari tuh mmg kite bg direct bf..rupe2nye xcukup lg utk qisya..serious kite duk ingat cukup..sbb tuh stop susu fm..

Allah, time tuh rase mcm bersalah gile..rupenye qisya jd mcm tuh sbb xcukup susu..kuar je jmp doc punye la sorry kite kat qisya..balik tuh terus kasi susu fm..skang nie nak xnk kene campurkan jugak..bg susu fm kalau x pun bg susu yg kite dh pam..

First time sebenarnye dgr gitu..xcukup susu boleh wat ssh nak berry..patutlah kadang nyusukan qisya boleh rase perut berbunyik2..serious kite ingatkan angin sbb perut qisya kembung..rupenye perut bunyik sbb lapa..sorry sayang..mommy salah..next time mommy will be more alert kayh..sian anak mommy..

8 comments:

  1. Kesiannya kat Qisya..tapi x apa..mommy nya dah tau dah punca kan..hehe

    ReplyDelete
  2. 1st dgr biasanye dr akan ckp normal klu breastfeed xpoo poo seminggu..
    nie sebab xcukup susu pelik..

    mungkin boleh cari alternatif utk banyakan susu..

    Dah jadi ibu nie sampai anak xpoo poo warna,jenis cmne semua kena tengok..huhu besar sungguh pengorbanan opsss terpjg plak

    ReplyDelete
  3. alahai cian qisya yee..tak pe la demi anak apa saja kan

    ReplyDelete
  4. Akk festime dgr..
    Tp aish pun pnh jgk jd gini..
    Tp dh umur setahun..
    Akk investigate br dpt kesan yg dia xblh mkn potato byk..
    Sllu bt bubur boh potato sbb dh karbo..cmpur nsi pun karbo tu yg dia pyh berak..
    Kita jd ibu ni mmg kena byk gali ilmu kan sis..
    Xpe..dah DR ckp cmtu..sis ikut dulu k..

    ReplyDelete
  5. assalam..sian qisya...semoga cepat sembuh ye..
    memang kalau kurang menyusu baby boleh jadi kembung dan agak payah untuk membuang.....untuk banyakkn susu..ibu kena banyakkn makan dan minum juga..minum air masak.. juga..try buat halba 2 sudu campur air panas satu cawan dn madu 1 atau satu setengah sudu..minum hari2 macam minum teh tu..bagus utk ibu juga...serta banyakkn makan sayur serta minuman panas2...serta airbuah fresh...buat air kurma campur susu pun ok...makan cheese..baby pun akan lawas..ni lah saya amalkan dn alhamdulillah..susu memang x kurang..petua kalau baby susah nak berak bg air masak untuk dia atau campur madu skit je..(bagus juga utk pernafasan dorang)...in shaa allah bagus untuk dia..di mesir..jarang dorang bagi ubat kat baby..diorang suh kita usaha cara lain dulu..sebab diorang kesian kat baby..selagi boleh usaha kita usaha..setiap kali salinkan baby letak sikit minyak kt keting kt bawah pusat dn belakang perut..tido meniarap amat bagus utk baby..tapi kita kena jaga2 juga..dan lagi satu sentiasa tenag dan berdoa pada Allah.....sorry..saya terpanjang pula..kongsi apa yg saya alami juga..:-)salam ukhuwah...

    ReplyDelete
  6. alalala qisya lapar yer.. x cukup susu, nampaknya mommy ... kene lebih makanan yg berkhasiat kene amik suplimen kot supaya susu tu lbh mengenyangkan qisya ...

    ReplyDelete
  7. First time ada anak memang cam tuekan...kita tak tahu lagi
    kesian qisya...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...