Sunday, December 8, 2013

:: Pray For Kuantan ::

Let us pray for kuantan..mari kite semua berdoa supaya flood kat sana surut..bukan saje utk kuantan la tp utk tmpt2 yg terkena banjir as well..kesian dgn mangsa2 banjir..lg kesian bile melibatkan org2 tua yg uzur, kanak2 n babies..xdpt nak bayangkan..penah sekali umah kite time before pindah, masuk air ujan sbb umah kite nie jenis menurun..so before wat longkang kecik dpn umah, air hujan masuk smp bertakung jugak la umah..walaupun bertakung takat sukatan air bile nak tenggek nasi tingginye, itu pun dh rase mcm aduhaiiii, sedih betul umah masuk air..inikan pulak umah yg kene masuk air smp nmpk bumbung jer..

Umah aunty sharifah kite kat kuantan pun kene jugak..umah aunty kite kat sg isap..sg isap kan antara yg teruk kene banjir..bak kate kazen kite la bile ditanye tinggi mana air masuk umah..nak tau x kazen kite yg notty tuh ckp ape.."tinggi gak la..kalau kak falsya berdiri kat dlm air tuh mmg dh xnmpk dh..tenggelam"..hamboiiiii thirah..ahahahhahaha..biasalah ketinggian yg comel dan just nice bak kate omputih, dan jugak mempunyai ketinggian wanita2 asia nie mmg akan tenggelam kalau ketinggian air melampui batas ketinggian diri..wakakaka..

Kesian jugak la dekat kazen kite nuar n wife die shikin..nuar nie anak aunty sharifah..baru je beli umah kat hurmmmm, kat mana nyeah..alaaa, xingat la pulak nama tmpt..sekali naik banjir abis semua perabot2 segala..semua perabot baru pulak tuh..dgr cite kg kite kat temerloh naik air jugak..patutnye mak kite balik temerloh weekend nie sbb ade wedding tp uncle yee kite ckp jalan2 byk air naik..terus xjd balik..

ya Allah, sedih gile tgk mangsa2 banjir bergelimpangan kat tmpt perlindungan..mcm mana dieorg tido, mcm mana dieorg makan, mcm mana dieorg mandi, mcm mana die dieorg nak gie toilet..xdpt bayangkan kalau diri sendri ade kat tmpt tuh..mmg kite xpenah ade pengalaman langsung jd mangsa banjir yg kene duduk kat tmpt perlindungan segala..tp bile tgk berita n gamba2 kt fb kan, sayu je rase..sgt3 bersyukur dgn kehidupan n ape yg kite ade skang nie..

Untuk mangsa2 banjir, bykkan bersabar and be strong okayh..walaupun agak cliche ayat tuh kan itu la ayat yg mampu kite ckp..semoga banjir dekat tmpt2 yg berkenaan akan cpt2 surut so that semua boleh blk umah masing2..and al-fatihah utk mangsa2 banjir yg terkorban..

3 comments:

  1. mmg sedih la bila tgk gambar2 mangsa banjir tu... moga air segera surut... moga Allah lindungi semuanya agar tidak dijangkiti penyakit... Amin...

    ReplyDelete
  2. sedih kak intan tgk..sebab kak intan pon penah alami banjir yg teruk masa di kedah dulu..memang banyak yg rosak harta benda...semoga mereka semua dilindungi..amin

    ReplyDelete
  3. tu la sue pon sedey tengok keadaan dorang kan...moga semua kembali pulih seperti sedia kala

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...