Thursday, March 8, 2012

:: Anak Patung Gantung Bawah Bumper Kete ::

For sure korang penah nmpk kan anak patung tergantung2 kat bwh bumper kete kan..kadang pelik2 jer dieorg nie..kreative sungguh..hehehe..ade gantung ultraman la, mr bean punye bebear la, power puff gurl la..ehh,mcm2 la..kadang bile tgk nak tergelak pun ade..kesian pun ade..kesian kt patung2 tuh sebenarnye..smp itam2 jadiknye..baru2 nie my colleague ade send email about this kind of things..ingatkan trend jer rupe2nye ade maksud la plak gantung patung mcm tuh..nasib baik mak xwat mcm tuh kat gengen mak..

sila la baca okayh..info utk kite..source from here

Korang pernah tak ternampak kereta yang meletakkan anak patung / teddy bear di bawah bumper kereta seperti gambar di bawah nie?


Dan adakah anda tahu mengapa sebabnya kebanyakkan orang suka letak teddy bear nie di bawah bumper kereta.. Adakah ianya satu trend atau mempunyai agenda-agenda tersirat? Jom ikuti kisah yang kami sempat rakam daripada sebuah Forum terkenal iaitu Cari.Com.My

Assalamualaikum wbt.
No, I’m not gonna apologize for making too few blogposts. Haha! Busy la, busy.

Ni pun kerana internet tak elok, boleh la menulis sekejap.
Apa-apapun, saya teringat suatu perbualan dengan abang saya semasa traffic jam di lebuhraya. Pelbagai jenis kereta lalu melepasi kami dan abang pun bertanya,
“Ha awak tahu tak, kenapa orang selalu letak anak patung bawah kereta dia?”
Saya lihat ada kereta lalu di hadapan, dengan anak patung Spongebob. Banyak dah orang buat, especially kereta sport. Ada tasmania devil, sylvester, tweety, pendek kata semua soft toy. kadang-kadang sampai buruk pun ada. Kesian tengok (ye la dulu mak ayah pun jarang belikan anak patung, mereka ni beli senang-senang letak bawah kereta. Jeles!).
“Entah la,” saya duga. “Mungkin, nak bumikan elektrik semasa kilat kot?”
“Salah…”
“Habis tu kenapa?”


“Sebab, ni budaya orang Thailand. Orang sana percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat dia mati. Takut nanti dia menganggu orang yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka pasang anak patung. Supaya roh kanak-kanak tu happy.”
“La ye ke,” kata saya. “Patutlah time saya pergi Bangkok dulu, diorg buat shrine tepi jalan. Kata tourist guide, kalau orang tu mati kat situ, buat kuil kat situ. Dia jadi penjaga jalan tu.”
“Ha tulah, orang kita ni suka ikut saja budaya luar. Asal cute je buat. Tak fikir pun sebabnya.”
Bila Google di sini saya mendapati perkara yang sama. Di sini pula, halaman blog pelancongan Thailand ni pula mengatakan bahawa trend ini dibawa oleh pemandu teksi Thai yang mahu meletakkan roh lain (dengan meletak anak patung) supaya roh orang mati dilanggar tidak menganggu kereta mereka.
Fuh, nasib baik saya pun tak buat. Aduh, tengok, nanti rosak pula akidah percaya pada roh anak patung. Hari tu terfikir juga, comelnya kalau letak anak patung sebiji. Kuma-kuma ke, powerpuff girls ke. Kenapalah saya tak tanya dulu.

Gilerkentang : Kini dah tahu bukan? So janganlah tiru trend cenggini.. lagipun buat apelah letak anak patung kat bumper kereta tue.. xcantik pun  :Censored:

So beringat la sebelum buat..


16 comments:

  1. oooo itu sebabnya..nasib baik kita tak letak kat kita punya kete...info yang baik nie...

    ReplyDelete
  2. @cik Jue Aka Ibu Farisyah they do it coz nak ikut trend konon2 mcm kiut..but xtau ape maksud..:)

    ReplyDelete
  3. tersentap jntg biler tgk. huwaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. ada baca gak info nie..dulu pun ingat function tue untuk bumikan elektrik waktu kilat..rupa-rupanya sebaliknya..

    ReplyDelete
  5. pergh..baru tau sebab apa sis!tq..gerun eh..

    mcm kte cian tgk ptg2 tue..huhu

    ReplyDelete
  6. @eB ezrin sentap jugak sbb scary tgk patung yg last skali tuh..

    ReplyDelete
  7. @kayrul-shah itu la..kadang kite x tau..kannn..

    ReplyDelete
  8. @syawalsimpsons skang nie dh byk la sue..ramai org buat..

    ReplyDelete
  9. @tiefazatie sama la kite..baru tau..nasib baik la xde tepikir nak letak kat kete sendri..hehe..

    ReplyDelete
  10. xpnh nampk pulak org letak patung.. tp serius gambar last tu buat sy rasa loya nk muntah..

    ReplyDelete
  11. @IntaNBerliaN ade ina..dh ramai dh org wat..dh mcm trend dh..yg last skali tuh scary kan?..

    ReplyDelete
  12. @watyz sgt x berpaedah..ko jgn terpikir nak wat plak waty..hahaha..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...