Wednesday, March 28, 2012

:: Pengemis Ke Peminta Sedekah Ke Pekerja Ke Pelajar Ke ::

Brape byk ke daaaaaaaaa...rasenye kan mesti korang penah nmpk bdk2 lelaki or perempuan yg mcm student2 tahfiz yg selalu dtg table ke table nak mintak derma or jual cd or jual kismis utk sekolah dieorg..mostly lelaki la..kadang2 ade kat pam stesen..serious tau, mak kesian betul tgk bdk2 nieh..kadang tengah2 mlm duk dtg lg mintak derma..menjual segala bende yg boleh dijual..sayu je rase hati..hati mak nie mmg sensitip..bak kate si diah mcm tisu..senang sgt sentap la ape la..bkn ape tau, mak ade adik..ade anak buah..ape rase kalau adik kite yg baya2 dieorg nie wat mcm tuh..xker sedih..

Kadang terpikir gak..dieorg nie anak yatim piatu ker?..ade mak bapak x dieorg nieh?..kalau ade, parents dieorg tau x yg dieorg wat mcm nieh..kalau x tau ape agaknye la perasaan parents dieorg when they found out yg anak dieorg wat mcm nie..n most of the times terpikir gak..before dieorg wat mcm nieh, dieorg dh makan ker?..during dieorg wat mcm nie,dieorg lapar ke, dahaga ker?..kalau dahaga ade ke duit dieorg nak beli minuman..kalau lapar,ade ke dieorg duit nak beli makanan?..patutnye time2 dieorg tuh patut mcm normal kids tau..kene duk umah..belajar bile dh smp time..main bile dh smp time..tgk tv bile dh smp time..tido bile dh smp time..n terpikir gak..dieorg nie rela ke wat mcm nie..or dieorg kene paksa..hurmmmm..

By right pengurusan sekolah dieorg xpatut wat mcm nie..for me mcm dh melanggar etika jer..cewahhh..konon2 mcm tau la etika2 nie mcm mana..ahhaha..ye la..nie kire common sense la kan..dieorg nie mcm fully utilize budak2 nie utk kepentingan sendri..and i'm pretty sure that certain parents xtau pun yg anak dieorg di-force utk wat mcm nie..mcm dulu kan ade kes..sekolah tahfiz kat mana ntah, wat mcm nie alih2 otw nak balik, van accident..xingat brape org yg meninggal..time tuh parents bdk2 yg meninggal tuh x tau pun yg anak dieorg wat kerja2 crk derma nieh..jadik isu gak la..tp nak jd isu pun lama mana la sgt kan..sekejap jer..dh senyap semua bende start la balik gunakan bdk2 nie..kalau mcm nie sape yg patut kite salahkan..n kementerian pelajaran pun mmg ssh nak pantau kes2 mcm nie..unless if ade org yg complain..ye ker mcm tuh..ermmm..


2 comments:

  1. kan..aku rase dorang ni di pengaruhi dengan sesuatu...mesti pihak2 terlibat ade menyuntik semangat utk dorang buat kerja cmni..

    ReplyDelete
  2. ntah la beb..mungkin jugakkan..bile dh kene suntik tuh terus jd gian..hehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...