Monday, November 5, 2012

:: 1st Attempt :: Oreo Cheese Cake ::

Last Friday kite wat Oreo Cheese Cake tuh dgn penuh kasih sayang utk birthday mok mok..wahhhh..heehe..asalnye nak mintak tlg kak long yg buatkan cuppies je utk mok mok tp 3Nov tuh kak long tgh happy happy joy joy kat Gold Coast Australia ber-holiday ngan family n kite punye little brother la kan..chaitttt!!!!..rosak program gua..sobssssss..

Last2 kite mintak resepi ape2 cake la utk kite wat..skali kak long kate die bg resepi yg senang punye xyah nak guna oven segala which is Oreo Cheese Cake lah kan..ngeh3..so last Friday, kite gie umah kak long nak wat Oreo Cheese Cake nie..kate pun kak long xde..so kite serang la umah die..some more kat umah kak long complete segala2 ade..baking equipment, baking ingredients, semua ado..kate pun buat cake kan..kuikuikui..

So kirenye semua bahan2 utk Oreo Cheese Cake itu telah di-fully-sponsored by kak long's kitchen..wakakakakkaa..segala2..baik cheese, susu, lemon, ehhhhh, semua laaaaa..kite just bwk bdn je..hehehe..

Memule nak wat mcm pening..bile dh start wat mcm senang la plak kan..main campak2 je..dh mcm pro x?..hahaha..

Okayh, nie kite share resepi Oreo Cheese Cake..senang ya amat2..xde libatkan oven pun..

Bahan A - Lapisan bawah
  • Biskut oreo - dikisar/dihancurkan dan ketepikan skit utk tabur dalam kek..(bg kite yg biskut oreo tuh ikut pada masing2 nak byk or skit..hehe..)
  • 2-3 sudu besar mentega  - cairkan
Bahan B (Lapisan Kek)
  • 270g cream philadelphia cream cheese
  • 50 gram gula halus
  • 70g mentega
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 160ml whipping cream + 2 sudu kecil jus lemon
  • 1 sudu kecil essence vanilla
  

Cara2 :
1.Guna loyang yg jenis loose base..alaaaa, yg bwh die tuh boleh bukak2 tuh..sbb nnt senang boleh tolak je ke atas bile nak keluarkan cake tuh..tp jgn gune besau sgt..kecik pun boleh..agak2 muat..jgn lupe lapik loyang tuh dulu ngan baking paper..

2. Satukan bahan A pastu ratakan dlm loyang..kene tekan2 bg oreo tuh padat..kalau xpadat nnt, bile time nak makan biskut oreo tuh jatuh2..after settle, put aside dulu loyang tuh..

3. Putar whipping cream ngan jus lemon hingga kental..kirenye bile terbalikkan tuh whipping cream xjatuh la..nie pun put aside jugak..

4. Masukkan cream cheese + gula + susu pekat manis dan mentega n putar semua tuh smp adunan tuh jd sebati n lembut..masukkan essence vanilla n putar lagi.

5. Pastu masukkan whipping cream yg di-put aside td n sambung putar..pastu kite masukkan sekali biskut oreo yg dh diketepikan tuh..putar lagi putar lagi..hehehe..

6.Pastu tuang semua dlm loyang yg dh dipadatkan dgn biskut oreo tuh..yg ini boleh ikut kreativiti korang..whether nak letak seketul2 oreo ke, letak yg patah2 ke..ikut suke..

7. Bile dh abis, masukkan dlm fridge for about 4-5 hours..agak2 cheese nye dh keras leh la makan..pastu ikut suke hati u'olls nak letak ape..tp kalau kite, kite suke letak strawberry..sbb bile makan ngan cheese tuh lagi ade ummmppphhh!!!!..hahahaha..

wwaaaaaallllaaaaa..nie hasilnyeeee..abaikan tulisan n rupe..hehehe..comment from mok mok, "sedappppp!!!..pandai sayang i buat"..hikhikhikhik..

24 comments:

  1. wahh...bestnyyyyyyyyyyyyyaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  2. hehehe....dah blh amik order ganti kak long.....huhuhu....

    appy besday mok mok...=)

    ReplyDelete
  3. Air tgn isteri jugak yg terbaek...
    Comot ke, tk cantek ke, apa de hal...
    Hehehe

    ReplyDelete
  4. ida amik resepi ni yerk.. nak try nnti! heeeeee

    ReplyDelete
  5. wahhh seedapnyer....bufday akob next week...x tau nk buat pe

    ReplyDelete
  6. wahh terbaik lah dikk
    inilah cake kasih sayang
    di buat penuh perasaan kan ..
    alhamdulillah air tangan sendiri
    semoga ikatan lebih erat selepas ini ;)

    ReplyDelete
  7. ehh..mau buat la juga lepas ne.hehehhehe

    ReplyDelete
  8. Happy belated birthday 2 mok mok..
    Babe, Aqil request birthday cake dia thn dpn ko watkan dgn penuh kasih syg..
    Nak strawberry gak.. Hu3!!!!

    ReplyDelete
  9. Wah wah wah...baking kek sendiri...cayalah Sya!!!

    Utk hubby tersyg apa2 pun blh kan..hehe

    Blh la try buat pasni, resipinyer pun senang je tuh, mesti Dalia suka mkn, sejak sakit ni bdn dia kurus sgt, kn kasi mkn kek byk2 kasi gumuk blk..hehe

    ReplyDelete
  10. fuh fuh fuhyoooooooooo....bak mai sket ...terjejes ayaq liurrr

    ReplyDelete
  11. wah handmade lagi...sedapnyerrr bak sikit eheee

    ReplyDelete
  12. wahh...teringin nak makan oreo cheese la plakkk...

    ReplyDelete
  13. kembang kempis hidung kena puji ek?

    ReplyDelete
  14. sodap ea tgk kek tuh..harus cuba!!!falsya...soalan plg senang...tulisan tu pki ape...almaklumlah ai ni buta baking..hohohooo

    ReplyDelete
  15. Haihh ni xsabr nk membaking nih.. Fuhhh :p

    ReplyDelete
  16. nak try jgaklah nnt...mtak izin nak curi resipi yek...hehehe

    ReplyDelete
  17. wah...mesti buat penuh kasih sayang nie..
    yum yum.. (tapi Ayu tak suka cheese)

    ReplyDelete
  18. yum yum..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...