Monday, April 18, 2016

:: Terlalu Pantas :: Alhamdulillah, Selamat Melahirkan ::

Syukur alhamdulillah..kite selamat melahirkan baby boy seberat 3.3kg semalam di Al-Islam Specialist, Kg Baru..

Mmg berlaku pantas sgt..tup tup, eh eh dh bersalin dh..

Semalam mc sebab rase lain sgt perut..nk gie klinik amek mc alih2 doctor kat klinik suruh kite gie hospital tmpt kite nak bersalin sebab die kate air ketuban kite leaking..takut nnt infection ke baby sebab dh 2-3 hari air keluar....abis tuh dh kene saiko gitu xgheti2 nak ke hospital ker..

Before tuh kite kol somi kite..die suruh ke hospital jer..but before that lunch dulu katenye..somi kite suruh tunggu die balik tp kite xleh nk tunggu la..takut ape2 jadik kan..nak tunggu somi kite balik mau kul 7mlm baru smp..kul berapa pulak nak smp hospital..tuh yg kite gie sendri tuh..lgpun xtau kene warded terus ke x..kalau kene warded baru kite kol somi kite..

Sekali sudah ku agak..jmp doctor and ade adegan yg paling tidak disukai oleh semua ibu2 mengandung..adegan seluk-menyeluk..T_T..nasib baik la mmg doctor/nurse pmpn je semua kat sini when it comes to mengandung and bersalin thingy..sedangkan jari doctor pmpn pun dh sakit sgt, i cannot imagine kalau doctor lelaki..ayomakkkk..nightmare!!!..

Doc ros, "okayh, dh bukak 2cm..admitted la ye..lgpun awak leaking dh 2-3 hari takut infection dekat baby"..

Ya Allah nervousnye..dh la awak sorang2..keluar je dari bilik, terus kol somi kite..nak xnk terpaksa die tinggalkan presentation tender tuh sebab emergency..eh, after lunch xsempat nak masuk pun sebab elok je nak masuk, kite dh kol..;)))

Masuk ward sensorang..xlama pastu somi kite smp..lapar la pulak..mintak tlg somi kite belikan apam balik ngan jagung..sementara nak tunggu somi kite smp, nurse dtg nak check heartbeat baby..checked2 xcantik la pulak kan..aduhaiiii..lemah betul dgr bende2 gini..

Doctor ros dtg visit, "heartbeat baby awak xcantik nie..risau ape2 jadi sebab takut infection dalam tuh..nak tunggu awak meneran mmg lama lg nie sebab baru bukak 2cm..contraction pulak very mild..czer je la ye..yg penting baby dlm tuh"..

Kite, "xkisah la doctor..saya ikut jer..mana yg doctor rase terbaik..czer pun czer la..nak buat mcm mana..janji baby selamat n sihat"..

So bermulalah persediaan utk di potong perut..dh tukar baju, dh masuk tiub segala, nurse bg kite oksigen sementara nak masuk OT..then OT bg green light utk masuk..smp jer bilik OT, doctor suruh kite tunggu jap sebab ade emergency czer..ade baby dh berak dlm perut..sementara nak menunggu tuh dh start rase contraction..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...