Tuesday, February 21, 2012

:: Kad Nikah Pintar Selangor ::

Semalam gie JAIS kat Shah Alam nak wat Kad Nikah Pintar..alang2 dua2 cuti so better gie wat jer..senang..hehe..after lunch baru gerak ke sana..

Cara-cara Memohon Kad Nikah Pintar :-

1. Wajib / Haruslah nikah dulu..
(daaaaaaaaa..hahahaha)

2. Collect Sijil Perakuan Nikah ( lelaki/perempuan ) kat Pejabat Agama Daerah..
kalau gombak kat AU2,Keramat..ikut daerah masing2..

 contoh Sijil Perakuan Nikah

3. Pergi JAIS kat Shah Alam utk permohonan Kad Nikah Pintar..
(mmg kat situ jer pun tempatnye..xde tempat lain dh..hehe)

4. Bawak document seperti :-
~ 1 salinan SIJIL PERAKUAN NIKAH..
( xkisah dr sijil nikah lelaki atau perempuan sbb sama je pun isi kandungnye..)
~ 1 gambar ukuran passport..(lelaki dan perempuan)
PERINGATAN : perempuan yg FREE HAIR hendaklah mengambil gambar BERTUDUNG..
~ Duit RM40 utk harga 2 kad..
( 1 untuk suami / 1 untuk isteri )
  
5. Smp JAIS, ambil pas pelawat utk senang nak masuk pintu..naik tingkat 4..

 pas pelawat
this is the reason why kene amek pas pelawat before naik lif..

6. Pergi kaunter amek and isi Borang Permohonan Kad Perakuan Nikah Pintar..

nie borangnye..

7. After isi borang pergi balik kat counter n bagi Borang Permohonan Kad Perakuan Nikah Pintar yg dh diisi, 1 salinan Sijil Perakuan Nikah, 1 gambar passport suami/isteri dan duit RM40..

8. Tunggu kejap nnt dieorg akan panggil nama utk amek resit..time tuh kire dh settle la..after 5 hari bekerja kol balik dieorg utk check whether Kad Nikah Pintar tuh dh siap ker belum..if dh siap, salah seorg dari partner boleh dtg collect KAD NIKAH tuh as long bawak RESIT..wakil pun boleh tolong collect-kan jugak..syarat yg sama..BAWAK RESIT..

resit

Untuk yg xtau location JAIS Shah alam nie kat mana, nie map nye..

Source from here
 Masa Berurusan :-






9 comments:

  1. info yang baik ni...sue kat putrajaya jaa laa...

    ReplyDelete
  2. @syawalsimpsons buat kad nikah nie pun sbb mok mok malas nak bwk photocopy surat nikah..kadang gie mana2 die x bwk pun sijil nikah..takut nnt kang kene tangkap satu hal plak..hehehe..

    ReplyDelete
  3. emm percaya x , i nye kad wat lepas 5thn kawin hihihihih..
    b4 tu dok bwk yg copy .. tp biasak le cm tau2 je dh kawin kan , xpenah plak kene cekup .. time tu tingin jgk nak merasa, ado gak lepak tmpt2 sunyi .. tp x kene hihihi

    ReplyDelete
  4. @fazilzura percaya sbb ade member anak dh nak masuk 3 xbuat lg..ehehe..wahhhhh,sbb dh sah kan tuh yg x takut tuh..bkn JAIS crk kite,kite yg crk JAIS..hahaha..

    ReplyDelete
  5. ain pun tak buat lg... mcm tak sempat jer :)

    ReplyDelete
  6. @Bunga Bunga Cinta xpe ain..as long dh ade photocopy sijil dlm purse dh okayh dh..hehe..

    ReplyDelete
  7. Ann mule2 pergi xtau pun kene amik pas melawat..main terjah jek..sbaik ade sorg brader ni nk msk skali..so, tumpang la kad die...hihihih

    ReplyDelete
  8. @Ann@zanyra hehe..nasib baik ade org nak masuk sekali..kalau x mesti kene turun balik amek pas..hehe..

    ReplyDelete
  9. saya kahwin 2009, kad nikah laminate je.. gune sampai sekarang..negeri2 lain dah advance.. hahaha.. kalau dah ada kad nikah laminate, boleh mohon kad nikah pintar ni ke?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...