Thursday, March 6, 2014

:: Sedih ::

Kite sedih betul bile dgr cite, baca artikel, tgk video pasal org dera baby, org buang baby, org bunuh baby..ya Allah, seriously sedih..xdpt nak terangkan betapa sedihnye kite..kadang smp mengalir air mata..pastu bebel2 ngan mok mok, luahkan rase xpuas hati tuh..kite mmg xsanggup tgk video org dera2 baby nie..mmg time tuh meluap2 rase marah..pastu ngomel2 sendri, "kalau aku dpt ko nie, mmg lunyai aku kerjakan"..pastu mulalah menangis mengalir2 air mata sebab sedih mikirkan nasib budak kene dera tuh..

Kite xpaham kenapa org sanggup dera baby..pukul la, campak laaa..ingat baby tuh anak patung ker..dieorg nie xde hati perut ke..xde perasaan ke..tau la itu bukan anak ko tp jgn la nak wat gitu..cer kalau org buat kat anak ko bende sama, ape ko rase..tp yg lg wat kite xpaham, org yg dera anak sendri smp teruk gile..astaga, org2 nie mental ke?..xkan la time ko mengandungkan anak tuh 9bulan, bawak kulu kilir, pastu bile nak bersalin, sakit nak kuarkan baby tuh, subhanallah, mmg xleh nak ucap ngan kate2, xkan xde rase sayang walau skit pun..sanggup dera anak smp teruk..

Seriously kalau bende tuh kene kat mek tembun kesayangan kite tuh, mmg kite akan buat life org tuh miserable..kite bersyukur sgt sbb qisya mak kite sendri jaga..bersyukur sgt2..sbb qisya nie manja sgt2..manja..kategori manja lah tuh kalau nak kene ade org sokmo ngan die..kene layan die..nak kene berdukung je..suke dera mommy, nenek ngan aunty thirah die..kalau xde org layan die, die punye nangis, ya Allah..xkeruan rase hati nie..

Ade kawan mak kite suggest kawan die..kate kawan die boleh jaga baby lagi..pastu mak kate, mak sendri pun xberani nak bg org jaga qisya..biarlah nenek jaga katenye..nenek pun dh paham pangai cucu..smp takut nak bg org jaga..

Kalau kite jd hakim, mmg kite bg hukuman seberat2nye kat org yg suke dera baby nie..hukuman mati mandatori yg akan dieorg dpt..bukan la kite nak argue pasal undang2 kat Malaysia nie..tp tuh la, org yg curik duit 2ringgit kat masjid kene hukuman penjara 12thn..org yg BUNUH baby, kene penjara 2-3thn..nmpk x sistem perundangan kite mcm mana..hurmmmm, sedih..

9 comments:

  1. tu la ..skarang mcm2 kes...tp kalo baby mmg rs takut nk antar nursery tp kalo no choice mcm ibu2 bekerja tkleh nk watpe..terpaksa antar kn...tisya dlu pn time baby mak kita jg...ingt lg adik kita yg ank kembar tu antar nursery...tiba2 blk umh ank die tdo je pastu bau semacam mcm bg ubat...uhuhu...nasibaik cpt tukar ke babysitter

    ReplyDelete
  2. Nauzubillahiminzalik, beri kasih sayang belas kasihan akan dibalas lebih.

    ReplyDelete
  3. Sedihkan...dh la baby xtau apa apa kne dera plak...memg kne puiii la ngan sy

    ReplyDelete
  4. tu la, manusia akhir zaman ni semakin tak berperikemanusiaan, makin kejam....dah de anak, anak tu amanah allah, patutnya kena pelihara, didik sebaik mungkin. ini tidak, didera...

    kami ni yang lum ada anak, nak sangat ada anak...

    ReplyDelete
  5. yang bab lunyai2 kan tuh macam ahkak jek..miahahah..
    akk pun mmg tak blh tgok..sbb tu jarang tgok nti teringat2...

    ReplyDelete
  6. Sedih...
    Mcm tak percaya dorg yg mendera / buang baby ni
    Mana peginya sifat keibuan dorg?
    Besar sgt ke dosa baby tu sampai nak wat camtu?
    Sedih sgt2...

    ReplyDelete
  7. Betul Falsya... kakak rasa ramai yg punya rasa seperti apa yg Falsya katakan itu. Perundangan kita banyak yg tak setimpal hukuman diberi dgn kesalahan dibuat.

    Kalau tak mahu baby tu hantar sajalah ke pusat yg telah disediakan jgn dibuang! Marah kan..

    ReplyDelete
  8. betul falsya.
    kalu wat anak kita..kita pakat2 sepok dia ye. merana dunia akhirat hidup dia.

    set.

    ReplyDelete
  9. pelik kan dgn org yg suka mendera ni.. mcm xde akal .. klu nak menjaga biarlah ikhlas .. bkn sbb duit...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...