Wednesday, July 2, 2014

:: Salah Ke Nak Meniaga Time Bulan Puasa..Ini Hanya Pendapat Kite ::

Everyday, before i off to work, i'll be here..for a month..yes, for a month..hanya utk bulan ramadhan..ade sape2 tau ini kat mana????..rasenye kalau yg keje kat KL Sentral or org yg keje kat building nie tau la kut..kihkihkih...ye ye itu building SSM..alahhhhh, nk menguji minda skit pun xboleh..sombong tau..huahuahuahua..ehhh, selamba je kan..silap2 ramai yg xtau kat mana..kihkihkih..

Pit stop kat sini dulu pagi2..pastu baru bergerak ke Megan Avenue II..ngeeeee...

Smbl2 carpool-ing tuh boleh la merapatkan lagi hubungan somi isteri..ewahhhhhh...ahahaha..ye laaa, time tuh je la masa yg boleh kami somi isteri nak beborak pjg..beborak about anything as in everything..time nie jugak la si isteri duk nak menyentap je keje kalau salah ayat dr somi..ahahahaa..

**********************************************************

Sambil2 menunggu mok mok, kite scroll la FB..ade la admin kat page mana tah duk upload gambo sorang makcik yg katenye meniaga nasi lemak kat mana tah..lokasi idok le diberitahu kat mana..cume caption2 and gambo je yg ade..kirenye xsetuju la yg makcik tuh meniaga nasi lemak time2 bulan pose..kite baca comment, ade yg (menyokong admin) marah makcik tuh, kononnye xhormat bulan puasa..ade jugak yg bersangka baik..

Kite xde la nak salahkan admin tuh..ishhh lupe lak page mana..maleh la pulop nak scroll blk semata2 nak crk..hehe..masing2 ade pendapat masing2..kalau admin tuh boleh luahkan pendapat die, nie kite nak luahkan pendapat kite..

Ye mungkin makcik tuh punye timing nak meniaga nasi lemak xbetul which pagi2 bulan Ramadhan..tp tuh laaa, bg kite xsalah makcik tuh nak meniaga..as long die xjual kat org2 melayu udah le..melainkan pmpn melayu yg uzur..maybe itu saje punca pencarian rezeki die..cara die nak mencarik rezeki..macam kite la yg mencarik rezeki dgn pergi ke opis..bezanye, punca pencarian makcik tuh ngan kite berbeza..kite pegi opis, n makcik tuh punca pendapatan die hanya menjual nasi lemak..

Maybe org2 yg menjual nasi lemak pepagi nie ade regular customer yg non-muslim..mcm kite nmpk kat tepi petrol pump jalan kuching pagi td..ade je org melayu yg jual nasi lemak..n yg belinye semua org cina..itu punca pendapatan die..cara die mencarik rezeki..cara die dapat duit..xkan la bile bulan pose die xleh nak meniaga..mcm kite, kalau gitu xyah keje la sebulan..cuti tanpa gaji selama sebulan..boleh x???..mesti xboleh punye kan..sama la ngan org2 yg meniaga nasi lemak nie...

Org melayu yg menjual nasi lemak nie xde beza ngan org melayu yg menjual lauk pauk utk lunch kat mana2 cafe or kantin yg berdekatan ngan opis waktu bulan pose..kenapa xnk marah org2 melayu yg masih meniaga pada bulan Ramadhan kat cafe2 or kantin  mcm tuh..dieorg pun xhormat bulan pose la kalau gitu..betul dok???..abis tuh yg keje kat mcd or kfc yg ade drive thru..nape xmarah dieorg..kat situ ramai org melayu duk beratur kete nak beli lunch time bulan pose..

Kadang kite nie kene think outside the box..kite xtau makcik tuh punye kehidupan macam mana..mana tau die org ssh ke..berapa ramai anak yg die kene bg makan..nak2 pulak nak raya..kadang setgh mak2 nie, biar anak bergaya, die recycle baju 10thn lps (kalau muat) pun xpe..time bulan pose la die nak crk duit lebih..mcm korang la..duk pulun nak menjual shaklee la jual produk itu la produk ini la sbb nak crk duit lebih...sama la mcm makcik2 yg meniaga time bulan pose nie..
*sekadar gambar hiasan*

Kenapa xberniaga ptg???..kenapa nak meniaga pagi jugak??..org2 yg berckp nie tau kompom sure ke yg makcik2 n org2 yg jual nasi lemak nie xmeniaga time ptg..kalau salah boleh jatuh fitnah tau..mungkin ade mungkin xde..kalau xde tuh, kadang kene la bersangka baik..ooo, tapak bazaar ramadhan mahal...ade tapak bazaar sewa nye smp beratus tau..xmampu nak sewa sebulan..mana nak tanggung family lg, nak bayo sewa tapak lg, nak beli brg2 niaga lagi..

Ini pendapat kite..kalau org2 nie boleh bg pendapat dieorg yg negative. kenapa kite xleh..tuh la..sometimes, kite kene berpikiran positive..always think outside the box..sentiasa bersangka baik ngan org2 mcm nie..kadang kite nie bile xde kat tmpt org tuh mcm2 kite ckp..kalau niat die xbetul, itu antara die ngan Allah..

Ini hanya pendapat kite..inilah topik perbualan kite ngan mok mok time nak anto kite gie opis..

*sorry, terpanjang pulak*

12 comments:

  1. da jadi mcm normal kan kat org2 malaysia
    mesti ON yg negative tu
    susah da nak ubah

    ReplyDelete
  2. pendapat i sama cam u sya..tak elok cakap yang bkn2..
    takkan kesusahan dier, dier nak canang kat semua orang..

    ReplyDelete
  3. Akk rasa tak salah kot..sebab ada jugak perempuan yg xblh pose ke utj anak2 yg kecik sennag nak beli kalau ada org yg meniaga pepagi kan?

    ReplyDelete
  4. Betul. Kena fikir positive. Ada sebabnya makcik tu berniaga di pagi2 hari. Kita fikir yang baik2 je la kan. :)

    ReplyDelete
  5. dia berniaga untuk non muslim la tu..dah itu punca rezeki dia..terpulang dia la nak berniaga pg ke petang ke malam ke..y penting berlandaskan syariat.

    ReplyDelete
  6. nory pon ade terbaca kat FB pasal ni..
    pendapat nory sama ngn kak Sya.
    tak salah rasanya makcik tu nak jual makanan di siang hari puasa...
    kita just pikir dari sudut yang positif jela, dah kalau itu je sumber pedapatan dia kan..

    ReplyDelete
  7. Xsalah kot...kite klu lmpu merh pon nk jgk cri mkn....huhuh...tp bese segan laa..kih3

    ReplyDelete
  8. Siapa la kita nak menyekat atau mrh manusia lain untuk kita mencari rezeki,betul tak?
    Allah itu Maha mendengar..Maha mengetahui..Allah tidak akan dengar apa manusia lain cakap..Tapi Allah tahu niat sebenar makcik itu. Kita kena ingat tidak semua manusia dlm bumi Allah ini mudah mencarik rezeki.. Segelintir manusia hanya tahu menilai apa yg di lihat dengan mata kasar tapi tidak di nilai dgn hati dan akal.. Sedangkan Allah beri kita Mata untuk melihat..beri hati untuk timbulkan perasaan dan Allah beri akal untuk kita berfikir perkara2 baik,positif... Nieyl sgt tak setuju kalau ada segelintir yg marah2 makcik tuh.. Sedih la kan..sbb kita tidak berada kat tempat makcik tuh..kita tak tahu kehidupan dia.. pada nieyl simple je..if u nampak..just fikir benda yg positif je..itu punca rezeki die..Allah dah tentukan.. Tapi nieyl pasti makcik tu tahu hukum agama. kalau dia tak tahu,dia tak akan buka kadai jual nasi lemak di siang hari. :)

    ReplyDelete
  9. erm...otak blank la dik nak komen..hehehe..

    ReplyDelete
  10. Falsya.for me simple..just put yourself in the makcik's shoes..maybe itu punca rezeki dia..dia xde kepakaran lain..sokayy je if nk meniaga...x semua org dlm dunia ni hidup senang kan...

    ReplyDelete
  11. setuju falsya..setuju ngan pendapat falsya tu. selagi boleh bersangka baek, cuba la..klu ada yg silap pd dia, tu antara dia dgn Tuhan

    ReplyDelete
  12. xslh pun nak bniaga...sape kite nak sekat rezeki org kan..Rezeki tuh kan kurniaan Allah...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...