Monday, October 19, 2015

:: 4bulan Kau Tidakku Perdulikan ::

Mmg to be honest, 4 bulan kite xmemperdulikan die..sedih mmg sedih..sadis mmg sadis..sayu mmg sayu tp kite terpaksa utk memperdulikan die..kite terpaksa menanggung perasaan sakit yg teramat, menanggung sakit mata yg sangat sakit utk melihat..i just have to..i've got no choice..;(

Selama 4 bulan kite xpedulik langsung perihal umah kite..dgn hall umah yg messy, yg xbervacuum, yg x bermop, yg  berhabuk, bersawang..yg mmg mcm sama keadaan dgn tongkang pecah..beg2 laptop somi kite, cpu komputer tah sapo2 tah yg duk bertukun kat hall tuh..baju bajan penuh atas couch..smp nak duduk kene kuis2, alih2kan lautan baju bajan..ngan dapur and tiles yg berkerak, berterabur segala mak nenek apotah kat atas island table..sinki tah mcm ape..fridge byk bende expired..bawang2, kentang2 dh layu..toilet pun cuci wat syarat jer..T_T

Ehh jap mesti korang duk ingat bende lain kan..mesti ingat mcm ade related ngan somi kite..kan kan kan..kan jenab kan..hahahahhaa..gile nak wat xtau je ngan somi aiii tuh..gile xnak perdulikan die..kesayangan aiii tuh..mana boleh wat xtau je ngan die..kang xdpt la aiii nak bermanja2 bergediks ngan somi aiii yg hensem macho muchos lg domoks tuh..astaga getisnye ko sya..muahahahaha..

Okayh sya, cut the gedikness..ngeeee..

Kite mmg terus-terang la, sepanjang kite ade masalah ngan kesihatan nie, mmg kite langsung2 xusik umah..dgn fizikal kite time tuh, mulalah terbayang alangkah bestnye kalau umah kite umah flat..umah yg kecik..yg jenis kemas xsmp 45minit dh settled segala2..bukan x bersyukur dgn umah yg kite duduk sekarang, lebih dari bersyukur..bersyukur sgtttt..tp bile keadaan kite mcm tuh, mmg rase useless sgt la as a wife yg xboleh nak buat keje umah..

Ape saje keje umah..bukan takat keje umah je, segala kerja..masak apotah laie..4bulan makan luar or tapau..bukan sebab alahan, bukan sebab malas, bukan sebab xdaya, tp sebab kite mmg xleh nak usik..fizikal kite xmengizinkan kite utk buat semua segala keje..even kite ade kat umah pun, kite terpaksa antar qisya umah nenek sebab kite mmg xleh jaga qisya..smp mcm tuh sekali tahap teruknye..

Sepanjang kesihatan kite xelok nie mmg kite fully bergantung harap dekat somi kite..die la yg mengelolakan qisya kat umah..mandi, basuh berak, semua la..basuh pinggan semua die..masak mmg taklah..somi kite kalau masak boleh terbalik umah nie upside down..goreng fries pun hangus..hahahah..kain baju mmg dari dulu somi kite yg uruskan..mmg die yg basuh n jemur kain..lipat je kite sebab die xreti nak lipat kain..tp nasib baik la kain baju byk yg xyah lipat sebab semua bergantung kat gerobok jer..yg kecik2, baju2 qisya je yg berlipat..

Sebab tuh bile somi kite outstation, kite dh start pening kepala..dan2 la pulak die kene gie outstation merata2..kalau dulu time kat dept IT asyik kene stayed back or keje time weekend..ade deployment la, system problem la, tukar system and whatnot la..sejak tukar section nie, lain pulak situationnye..kerap kuar outstation....kalau kite sihat, kite xkisah..tp dgn condition kite yg teruk, i cannot afford to be alone..;(

For the past few months nie, a lot of things happened to us..ngan qisya sakit sampai warded, ngan penyakit kite lg yg smp kene warded, mmg hectic time for my husband..kesian die..terkejar2..mana ngan qisya, mana ngan kite lagi..mana nak settle kan hal2 kerja kat opis yg tgh kronik..ngan nak kene attend bagai2 kursus lagi..Allah, kesian sgt somi kite..nasib baik n bersyukur sgt kite ade family kite yg memahami..adik-beradik kite, mak abah kite, especially mak kite la..dieorg la yg byk jaga n layan qisya..from starting yg kite sakit, qisya sakit, smp skang, mmg semua family kite je semata xde org lain..mmg hanya family kite..yelah, katenye family sendri kan..darah daging sendri..love them so much!!!!..

But now, alhamdulillah im getting better..syukur ya Allah..bersyukur sgt..mmg penyakit kite tuh kite rase mcm mimpi ngeri la..xnk ulang lg dh kalau boleh..sobsssss..

Sejak kite mintak kat doctor kite nak discharged, lemau weh duk dlm hospital lelama..bdn kite makin naik sebab masuk ubat..bloated satu badan..mmg naik mendadak sgt3..tp xpe la janji kite sihat kan..lps bersalin nnt boleh diet balik..bukannye xboleh..nie tgh mengandung nie, just enjoy the moment..gemok pun gemok la..gemok ade "isi" xpe kan..kan kan kan..hehe..

Kat umah pelan2 kite wat keje umah..plan mmg nak panggil mana2 org indonesia cuci umah..even somi kite pun suruh panggil org dtg cuci..xmampu lak rasenye kite nak cuci satu umah atas bawah sensorang..tp tah la, kite mcm xconfident pulak sebab kite nie susah nak percaya strangers..end up buat sendri walaupun agak lama jugak la kite amek masa nak settled kan kerja2 umah..berhari2 kut..kite wat perlahan2..sikit2..sbb kite pun bukan kuat mana lagi sebenarnye..itupun belah bawah jer siapnye..belah atas kendian la baru kite usik..

Lapang sgt mata..tenang sgt hati tgk hall kemas, tgk dapur bersih..mmg peaceful sgt..barulah dikatakan"home sweet home".."rumahku syurgaku"..

Note : bukan nak berlagak tunjuk umah..kalau ade yg terpikir or terniat gitu, kite mintak maaf sbb kite xde niat pun nak menunjuk umah..kite cume nak tunjuk kekemasan je..kekemasan yg selama 4bulan kite tunggu..4bulan kite hanya pandang ketidakkekemasan umah dgn hati yg 1001 perasaan..nak kemas tp xleh kemas..xkemas mata sakit..
Dapur saje makan 3-4hari nak settled..sebab kite wat skit2..part by part..section by section..sbb baru buat satu tmpt dh berpino mato..perut dh senak dh keras..baby kebetulan time tuh lak active bergerak..
Habis segala bende yg kite rase xpatut semua kite buang..kuih raya la kerepek la ape la..belum cite dlm kitchen cabinet yg kentang bawang semua dh layu..dlm fridge, dlm freezer..pastu kemain berbulan lamanye xcuci dapur, mmg kotoran degil betul..degil sgt..smp bergam2 dh jadik kat atas glass dapur kite sebab berminyak..belum cite tiles kat depan dapur lagi..ngan minyak ngan sambal2..adehhhh..jenuh duk menyental..

Microwave lg..oven lg..pintu kitchen cabinet lg kene sental..toilet atas bawah abis kite cuci..tp satu hari satu la..nak cuci 3 toilet sekali cuci silap2 kite dh terduduk dh kat dlm toilet..T_T
Island table yg penuh dgn segala mcm tah ape2 mende abis semua kite
clearkan..skang nie kosong dh xde ape..semak mata kalau semua nak podok2 kat atas tuh..dh la itu tmpt makan, itu tmpt nak letak segala mcm barang..ubat la kuih la kepek la air la..dh clear island table sejuk skit mata..
Tenang jiwa tgk hall..kalau x, berterabur ngan toy qisya..belum kire pinggan mangkuk ikea, sudip2, pastu ngan tah ape2 bekas yg die amek dari drawer dapur bawak gie depan..bile kite alihkan couch nak vacuuuummmmm..tuh dia baq ang, penuh gheta karun bawah tuh..

Toy qisya xyah ckp la..lotion2 die, sudu cawan mangkuk ikea die berterabur bawah tuh..ngan lotion kite yg tah mcm mana boleh ade kat bawah..siap ade botol susu qisya yg dh hitam dh bawah tuh..astaga..mmg terus buang.m la..geli la kite..hahahahaa..

Xker peaceful tgk umah kemas dan bersih..





15 comments:

  1. Semoga akan terus di beri kekuatan dan kesihatan yang baik...Amin....

    ReplyDelete
  2. Apa pun yg kakak suka nak dengar Falsya dah sihat.
    Kemas pelan-pelan pun kalau buat selalu nah itu dia hasilnya puas hati kan.
    Tapi beringat jgn aktif sgt juga - mentang-mentang dah sihat...
    Kakak doakan moga terus sihat sampai deliver baby..

    ReplyDelete
  3. takpe la mommy..perngorbanan kan..hubby pun confirm faham sgt kan ;) tang org luar tu please ignore kan jek..dia hape tau dia dengki tak boleh tgk org bahagia..

    ReplyDelete
  4. Haah.suka tgk rumah bersih2 cmni..lapang kepala kita kan sis...

    ReplyDelete
  5. wahh kemas dah rumah ye... Tapi betul kalu time tak sihat rasa nak dok rumah flat je..senang kemas.. huhuh.. Tapi alhamdulillah dengan apa yg ada..


    salam blogwalking: www.yanieyusuf.com

    ReplyDelete
  6. salam singgah falsya
    cantiknya umah sya..
    selamat kembali ke udara ya
    mudahan sya sembuh sepenuhnya lepas ni

    ReplyDelete
  7. cantik n kemas umah falsya...
    take care dear...n congrats nak berbaby lagi...:)

    ReplyDelete
  8. pelan pelan sya.. jgn buat skali harung k.. kite pun penah alami mende yg sama. 3-4bulan terbiar sepi. harapkan papazakwan je. dah lepas tu baru buat slow2. falsya keje xpe, ada gak alasan. kite ni, dok umah je. pastu 1 keje umah sume xleh buat. pastu ada plak yg pokpekpokpek, igt kite sengaja xnak wat keje umah..huhu sedih

    ReplyDelete
  9. Takpe lah rumah sepash sikit yang penting kesihatan :D Nani pun kalau dah semak sangat rumah emmang gatal tangan nak mengemas :)

    ReplyDelete
  10. nmpk behave je si qisya tu..hehehe.. get well soon ye..

    ReplyDelete
  11. Tunggu lah bila koleksi anak jadi 3 ke, 4 orang ke..
    Masa tu baru best layan rumah bersepah...
    Siap kemas, tak sampai 2 jam bersepah balik..
    Air tumapah sana sini..
    Dinding kena conteng..
    Hahahaha

    ReplyDelete
  12. elok bersih kemas je dapurnya..kalu akak dapat dapur macam tu..confirm ramai datang rumah

    ReplyDelete
  13. kemas & cntiknya rumah, paling suka part dapur yg kemas & bersih,
    suka sgt meja tengah kat kitchen tu, nk renovate dapur nk mcm ni la..
    #inpirasi

    ReplyDelete
  14. gigihnya pasha kemas rumah time tak larta gitu.. kita yg larat sihat ni pun sebulan skali mmg amek wiken maid tu mai cuci.. tak larat sbb kang satu hari ngadap rumah je nk layan bebudak pn tak dapat.. tp redo la deme bt keje tak la mcm kita detail.. kene ckp satu2, suh bt itu ini.. kalau kita sental sndiri habis segala celah kita sental kan...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...