Tuesday, October 20, 2015

:: Berat Mulut ::

Coming 7.11.2015 nie genap la qisya 2 thn..cepat sgt masa berlalu kan..xlama dh pun birthday die..

Perkembangan die byk la..nak terang nak sebut satu2 xabis 1 entry nie..cumenye qisya nie die berat mulut..ssh la nak dgr die menyebut words by words..yg die boleh sebut adalah "nak" dgn "yeayyyy"..yeay tuh paling clear la so far..wakakakka..nak tuh bile die rase nak sebut, die sebut la..;)

Memula risau la jugak sebab kawan2 sebaya die majoriti dh boleh menyebut..qisya nie geng ngan bang aji la anak si naha..lambat cakap..agaknye mungkin sebab dieorg nie "dapat kaki" cepat kut..tuh yg lambat cakap..rasenye la..hiks..

Tapi bile pikir2 balik watpe nak risau qisya xleh bercakap lg..ikutkan qisya active je mcm budak2 lain..maybe belum masanye lagi..kang kalau dh boleh bercakap kang silap2 ko lak yg suruh anak tuh diam sebab xlarat nak melayan..hahaha..

As long qisya paham ape yg org ckp ngan die..kirenye boleh la nak communicate ngan die cumenye xde balasan kata dari die la..ckp ngan die in english or malay, either one pun die paham and ade respon, kire okayh la tuh kan..kalau kite kate, "qisya, sit properly..sit on the couch please"..nnt kang pelan2 die naik atas couch..sebab die ade peel kalau tgk ipad suke melulut..kadang smp merah2 kepala lutut die..

Pastu byk la yg kite suruh die buat..suruh die amek balik biskut yg die duk tinggal merata2 la, suruh die amek kusi die, n byk lg la, so far die buat walaupun xde patah perkataan yg kuar dari mulut die.."haaaaa haaaaaa" je la pun ayat feveret die so far..hehee..

Kalau nak ape2 die akan wat signal tangan die..tutup bukak tutup bukak tangan die smbl tunjuk kat bende yg die nak..diva sungguh pangai..hahahha..

Mommy xkisah la bile qisya nak ckp..mommy tunggu je..tp kalau dh 3 tahun ke atas xleh ckp jugak, that's the time where mommy should be worry la kut..heheh..

Nie kite selit sekali penawar utk anak lambat ckp..

5 comments:

  1. laling moling...lambat ke cepat ke cakap bergantung dgn budak dan kerajinan kiter bercakap penuh dgn dia..by that time biarkan je dia dgn progress dia tu...no much wory la dik ;)

    ReplyDelete
  2. dak Nuha pun masih pelat lagi.. tak macam dak Kakak dengan dak Adik.. kiranya.. lain anak lainlah perkembangannya.

    ReplyDelete
  3. takpe sya..dont worry..
    kadang kita ni cepat panik..
    anak buah sorang tu umur 4 taon baru boleh bercakap..
    dah pandai cam mulut murai plak gayanya..

    ReplyDelete
  4. alaa falsya.. macam anak jue hat no 2 la.. dah 4 thn yunk.. dia cakap burung lagi.. contoh mama puchipuchipuchi patah.. depan dgn belakang jer paham.. kalo animal or apa2 dia tahu semua.. tp kenal semua dlm english.. bahasa melayu dia tak tahu.. thn depan dah 5 thn dah g tadika.. tp still on pampers n minum susu botol.. risau lah...

    ReplyDelete
  5. Ikut pengalaman ahkak sis..yaya ckp lambat.dh 4 thn br ckp...alhamdullillah..rasanya takde apa yg nk dirisaukan..as long as dia paham arahan falsya...Skg kalau yaya becakap xreti nk benti..mcm org tua pun ye..haishhh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...