Thursday, October 1, 2015

:: Mulut Cabul ::

Mmg cabul betul mulut kite..

Sehari before qisya demam, kan raya haji..kazen kite dari kuantan dtg umah..so borak2 la ngan die n wife die..tah mcm mana duk cite2 la psl demam nie..ala biasa la kalau dh berjumpa..topik nk borak2 mesti la akan cite pasal anak memasing sebab beza umur anak kiteorg xjauh..dlm sebulan dua je gitu..

Wife kazen kite ade la mention yg anak die jarang demam..dh lama xdemam katenye..even tumbuh gigi pun xperasan sebab anak die xdemam langsung..cumenye kalau ade org dlm umah dieorg yg demam, baru akan kene itupun xdemam teruk la..kite pun mcm ter-trigger-ed something..kite pun ckp la yg qisya pun dh lama xdemam..last demam teruk rasenye waktu qisya umur 6-7 bulan..time tuh tgh bercuti kat aussie..lps2 tuh takat badan dedor2 je ler..

Haaaaaaa kan kite kate mulut kite cabul..elok anak xdemam, sihat, active berlari sana sini main..siap bersuke ria ikut ayahchik die beraya kat umah mak angkat ayahchik die, main ngan kawan sebaya sambil mengekek2 bergelak ketawa, alih2 esoknye tuh mmg betul2 demam..kebetulan pulak mmg daddy qisya pun demam sama keesokan arinye tuh..berjangkit dgn daddy..

Orang2 tua kan marah kalau tegur2 anak nie..kalau kite kate, (contoh) "qisya nie bdn hantap..sedap peluk" or, "qisya xpenah demam, qisya kuat makan n etc", kalau mak kite dgr mesti mak kite akan ckp, "jgn ditegur anak tuh..kang sakit kang die..langsung kurus badan, xde selera nak makan"..or ape2 lg la..maybe semua nie kebetulan, maybe x..ntah la..

Banyak sebenarnye petua2 orang2 tua nie..nak jot down petuanye, bykkkk..tp xpe la..yang penting qisya dh sihat..:)
Kat hospital, waktu siang temperature die normal..malam jer naik mendadak..
Time nie qisya menggigil2 sejuk..xpenah2 tgk die menggigil teruk sgt..kat umah tuh tido pakai ekon, kite dh menggigil2 dh sebab sejuk..siap berselubung dlm comforter..die relax jer padahal xde selubung ape2 pun..tapi bile demam, die punye menggigil, Allah, naik takut kite..3 selimut kite selubung die pun ttp menggigil jugak..

Bukan la kate nak kene percaya kata2 orang2 tua/dulu2 nie..tp ade certain2 tuh kite jgn la amek remeh..ye la dh kate pun orang2 tua kan..dieorg makan garam dulu dari kite..hidup lg lama dari kite..ye dok?..what say u?..agree or disagree?..terpulang pada masing2 kan..

14 comments:

  1. ala siannya...apa pun, alhamdulillah..dah sihat. semoga terus sihat yer sayang..

    ReplyDelete
  2. Akak pun tak berani nak cakap.. sebab dari en. suami sampai ke anak2.. memasing jenis jarang sakit.. tapi sekali kena memang teruk.. nauzubillah.. jauhkanlah..

    ReplyDelete
  3. ada betul jugak tu sya... akak selalu gak kena tegur dgn mak pengasuh anak akak tu... ada hari tu akak terlepas cakap masa dokong anak akak... akak ckp awatnya berat sgt Allyssa ni kak...makan banyak ke... hahaa...mak pengasuh terus tegur akak biarla dia nak berat pun nak makan banyak pun.... kalau anak x mau makan kita pulak yang risau... betul jugak tuh.... lepas tuh x berani dah nak kata apa2...hahaa

    harap qisya cepat sembuh yer....:)

    ReplyDelete
  4. Takpe la sya...mende dah nak jadi, Alhamdulillah qisya dah sihat sekarang.. Anggap je ini semua kebetulan dan dugaan untuk kita. Moga lepas ni qisya dah tak sakit teruk dah..

    ReplyDelete
  5. sedih nyer kenangkan yg mengigil-giigl tu sebab boleh terbayangkan :(

    ReplyDelete
  6. Setiap petua² org tua tu mesti terselit nasihat sebenarnya kan...
    tapi kebetulan rasanya kak apa yang jadi kat qisya tu...
    Sekurang²nya lepas nie akak dah ada sedikit pengalaman dan ilmu untuk share ngan
    ibu² lain yg xde pengalaman anak demam sampai tarik..
    Aunt nieyl doakan semoga qisya membesar dgn sihat..Amin....

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah qisya dh beransur sembuh..
    tp mugkin betol juga kata2 org tua kan.

    ReplyDelete
  8. Dah kata orang2 tua falsya..
    Mulut mak ni masin..
    Jadi kena sebut yg baik2 jer.

    Tapi tulah.. kekadang tercabul jugak kan..

    ReplyDelete
  9. Memang ada patang-larang org-org dulu yg kita tak boleh pandang remeh Falsya
    Gigil masa Qisyta demam tu sebenarnya dah terlalu tinggi panasnya. Kita tengok macam sejuk
    Kalau bawa jumpa doktor bukan diselimutkan tapi akan dibuka baju semua tu Falsya.
    Alhamdulillah dah sihat - kena ingat pesan mak-mak kita juga.

    ReplyDelete
  10. Siannya qisya. Menggigil2 yang tak tahan tu. Dapat kubayangkan keadaanya. Alhamdulillah dah sihat.

    ReplyDelete
  11. Betul tu. Tapi, dari +ve side, tak elok cakap seolah membangga diri. Hehe..
    Teruk juga demam qisya tu ye..sampai warded. Saya serik bila teringat cik aisyah warded. Seriau..

    ReplyDelete
  12. seriau kan.
    pa pe pon yg mana baik kita jadikan panduan..
    ada baiknya pesanan org lama ni kan..

    mmg sedey hati bila tgk anak terlantar. saya sejak ada rania bru tahu bukan senang nak jaga anak.. kena byk2 bersabar..
    pa pe pon bersyukur Allah bg peluang merasainya..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...