Saturday, October 10, 2015

:: Luahan Perasaan Di Hari Sabtu ::

Bertabah la ye..mmg pjg entry nie..dh kate pun luahan perasaan..xkan nak pendek2..bukan luahan perasaan la namanye tuh..xpe, no harm kalau xnk baca smp habis..hehe..

Gile rare!!!..jarang betul kite nak update ari sabtu..nak2 pulak pepagi kan..sebab selalunye kite akan bergolek2 ngan qisya atas katil..melayan keberaduan qisya..tuh yg matahari dh terpacak atas kepala baru memasing turun bawah sebab time tuh la qisya baru bgn..mmg weekend die bgn lambat..mcm penat keje je gayanye..kihkihkih..bateri enpon kite dari 100% tinggal 30% je sbb duk online sementara nak tunggu die bgn..hahahaha.

Nie kat hospital boleh la nak menghapdate..kite pun xtau berapa lama doctor nak tahan kite..lemau betul..dari cara gaya doctor pagi tadi mcm lama lagi je kene tahan..doctor kate die nak bg kite betul2 baik..huwaaaaaaa..xtahan betul dgn sejuk ekon..3 selimut kite selubung baru la panas skit badan..

Kite skang nie as u all know, dh boleh terima segala dugaan yg Allah swt beri pada kite..jgn salah paham ngan kite..skit pun kite xpenah salahkan DIA..i know HE loves me that's why i've been tested by HIM..;)..at first mmg kite down la..moral down, physically weak, mentally ill/exhausted/down..alhamdulillah alahan mengandung kite 1st trimester jer..lps tuh dh okayh..tp bende lain pulak yg mendatang..

First month bende lain tuh mmg dh ade tapi xtau kenapa kite biarkan..makin lama makin teruk..mcm2 doctor kite pegi..problem still not selesai..kite dh smp tahap buntu dh..

Hari2 kite menangis..depressed..makan xberapa nak makan..berat kite naik sekilo je dlm masa 3bulan..sian anak mommy..sorry baby..;(

Somi kite die xtau mcm mana nak ckp ngan kite..die kesian die sedih tgk kite tp die xreti nak luah dgn kate2..tp die jenis xlokek duit la..mcm2 product kite cube..dekat beribu duit die habis..tp die xpenah mengeluh apetah lagi merungut..yg penting kite sihat..xde la kite sedih sgt sebab die xtau mcm mana nak comfortkan kite tp die tunjuk effort die the other way round la..

Kadang bile kite xtahan tuh kite merengek2 la ngan die..and tetibe satu hari die ckp bende yg mmg menyakitkan hati kite..sedih, luluh betul hati..time tuh kiteorg tgh makan..kite tinggalkan makanan kite terus naik atas..kite xtahan..kite menangis teruk mlm tuh..down betul rase..2 jam kite dlm bilik xturun2..dh la sejuk ekon..comforter kat bawah..dlm sejuk ekon terasa mcm bangang pulak sebab xreti nak turun suhu padahal remote ekon kat sebelah kite jer..kat bed side table kite je pun..bongok betul rase..

Xyah la kite share ape yg somi kite ckp..after 2jam, somi kite naik bilik bawak qisya..masuk2 je bilik, somi kite pujuk2 kite..xyah jugak la kite share ape cara somi kite pujuk..kang muntah hijau pulok korang..hihihi..terus kite meraung bile somi kite pujuk..teresak2 kite menangis..

Somi, "sorry domok"..

Isteri, "smp hati u ckp mcm tuh..sedih i"

Somi, "sorry domok..i tau salah i sebab ckp gitu..i xpatut kuarkan ayat tuh..i kesian tgk u..i sedih tgk u..i pun buntu xtau nak buat ape dh..mcm2 dh cube..i pun nak je tp dh kalau itu je cara yg boleh buat u sihat i nak wat mcm mana..i kan xboleh tgk sayang i menderita"..

Isteri, "ye la but why itu"..

Ade la lagi conversation kiteorg mlm tuh..kang kalau teruskan u'olls tau pulak ape isi kandung pentingnye..ye idok..

At one point smp kite dh xde segan silu nak menangis teresak2 depan doctor..ade satu klinik kat area rumah yg mmg kite selalu pergi..doctor tuh mmg tau problem kite..she's a women, she's a mother..die paham situation kite..setiap kali jumpa die setiap kali tuh kite menangis..

Then satu hari kite gie jumpa die..mmg time tuh kite menangis tahap kronik sebab kite dh xboleh tahan dh..then doctor tuh pegang erat tgn kite..lg la kite sebak..die kate, "i kesian dekat u..seriously kesian sgt..but there's nothing much i can do to help u coz im not specialist in what u're dealing with right now..the least that i can do is buat referral letter utk u jmp specialist"..

Then at the same time doctor tuh motivate kite..that's exactly what i want at that time..die kate anggap ini dugaan dari Allah utk kite..ade la lagi ayat2 die..pjg sgt..n die jugak ade share pengalaman or dugaan kawan die masa kawan die pregnant..

Die kate kawan die pregnant n then she found out yg die ade problem dgn jantung..doctor suruh die abort the baby..Allahuakbar!..sedih kite dgr..tp mak mana je yg nak abort anak sendri..mak2 akan sanggup gadaikan nyawa die sendri sebagai pertukaran utk bg anak yg kite kandung tuh utk bernafas dekat bumi Allah..die insist xnk abort anak die..doctor pun xleh nak buat ape..so smp la masa utk bersalin..she definately xboleh nak bersalin normal sebab nnt akan effect the jantung..nak xnk kene c-section..tp the worst part was, doctor xboleh nak bg die any drugs, any painkillers and bius la utk die..and sadly, die kene belah perut utk keluarkan anak die hidup-hidup..i repeat..hidup-hidup without any painkillers, any drugs or bius..sebab takut complication dekat jantung die..can u all imagine that..betapa azabnye dugaan die..Allahuakbar!!!..terus kite menangis lg teruk..

Tuh kite ckp ngan doctor tuh..everytime kite down kite sedih kite menangis, hanya kite sendri yg dpt pujuk hati kite sendri..hanya kite je yg dpt positive kan mind kite sendri..kite selalu ckp kat diri sendri, "sabar sya..ini dugaan Allah utk ko..ini bahagian ko waktu mengandung..ini kifarah kau..Allah sayang ko..DIA xkan uji ko diluar kemampuan ko..die tau ko boleh hadap segala dugaan nie sebab tuh DIA uji ko"..

Then kite ckp la ngan doctor tuh..dugaan masa mengandung yg Allah bg dekat kite nie hanya 10-20% je..ikutkan dugaan preggy mommies kat luar sana lg besar kalau nak dibandingkan dengan kite..lg besar Allah uji dieorg..sebab tuh kite masih lagi bertuah dan beruntung sebab Allah uji kite dengan dugaan yg kecik je nie..

Now kite dh kuat..dh boleh terima..dh berlapang dada..hehe..sentiasa bersangka baik dgn DIA..;)

Kayh la nak tido jap..effect ubat..ngantuk bebeno dh nie..

Nak belanja gambau qisya sekeping..
Rindu betul kat semek nie..

3 comments:

  1. huhuhuu..harap fasa-fasa dugaan ini berlalu pergi dgn segera walaupun akak tak tau ape citer..

    harap besar ganjaran yang akan ALLAH SWT bagi kat awak nanti ye dik..

    ReplyDelete
  2. Saya baca dengan penuh perasaan. Dan hati ini mula tertanya-tanya, apa kisah di sebalik luahan ini... semoga falsya terus tabah ye..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...