Wednesday, April 2, 2014

:: Qisya's First Solid Food ::

Hehehehe..agak2 qisya dh makan ke?..no no no..belum lgggg...kite belum lg bg qisya solid food..tunggu die 6bulan dulu or 5monthsandahalf..ikutkan hati mmg nak bg sekarang..sbb kesian sgt la tgk muke die bile kiteorg tgh makan..terbuntang2 mata tgk org makan..

Belum lagi mulut die..menjejeh2 air liur..siap die pun duk mengunyah sekali..pecup pecap bunyik..penah kite pegang die sambil makan..die tgk je mulut kite ngunyah..sekali tetibe die takuknye (baham) mulut kite..lps takuk masuk mulut die, boleh x die mengunyah mulut kite..astaga..ahahahahaha..adehhh, qisya qisya..skang nie dh pandai dh nak capai pinggan mangkuk gelas cawan semua..menggelepar tgn bdn semata2 nak mencapai..

Sabau sya sabau..lg sebulan je qisya nak 6 bulan pun..sabau sabau..qisya belum lg start makan, mommy lak yg lelebih..siap dh terpikir nak wat puree segala bagai..puree itu la puree ini laaaa..bile gie beli2 barang2 dapur plak kan, and bile lalu kat section baby, geram je nak belikan food baby yg mcm Heinz punye tuh..time motherhood expo kat klcc mok mok ade tanye nak ke xnk..sbb time tuh tgh murah..tp mcm pikir lama lg kan..so xjd la beli..;)

Tgh2 survey2 resepi utk wat puree, tetibe terbukak website jual Baby Bullet..tetibe jugak nak beli Baby Bullet nie...kihkihkih
comel gile kannnnnn..nie la Baby Bullet..complete semua ade..siap ngan resepi skali..

Tp tuh laaaaa..kite takut membazir je tau..sbb bile pikir2 balik, berapa lama sgt pun qisya nak makan gitu..6bulan start bg solid food..silap2 umur 9-10 bulan dh pandai makan nasi..kalau paling lama pun sethn..xkan dh sethn pun nak bg yg makan yg lembik2 ..kirenye kalau beli Baby Bullet nie pakai xsampai sethn pun..silap2 6 bulan je..kalau ye 6 bulan..dibuatnye 4 bulan, mmg semua2 nie bungkus balik masuk dlm kotak duk ontok2 atas gobok..adeh..

Cite ngan mok mok..mok mok pun sependapat ngan kite..pastu kite ckp la, "baik beli blender je..lg senang..boleh tumpang sekali nak blend buat wat juice ke smoothie ke ape ke".."pakai je la blender u yg besau tuh..nape nak beli lain"..bile mok mok ckp gitu terus kite mcm, "ehhh, u nie biar betul..xkan la nak pakai blender i..blender tuh i blend cili".."nape xboleh pulak..cuci la elok2"..uishhhh, u gotta be kidding weh..terus kite start bebel2 dh time tuh..(sila jgn baca ngan nada yg marah tau..sbb time nie kite ckp lembut2 je ngan mok mok..nada suara yg mcm merajuk bile mok mok ckp gitu) "u nie dh kenapa domok..agak2 la nak wat makanan anak i pakai blender tuh..kang xpasal2 je sakit perut anak i..mcm mana pun kene gak beli blender lain..i xnak gune blender i..semata2 xnk beli baru, anak i yg sakit..bla bla bla..yada yada yada"..haaaa, kan mak nenek dh membebel..itulah die laki..hurmmmm..sabau je le..

Tgk laaa mcm mana..nak beli ke xnk baby bullet tuh..tp rasenye beli blender je kut..hurmmmmmm..ehhh, nape tetibe je mcm ade second tot lak tuh..ahahaha..

17 comments:

  1. sekarang ni macam2 ada jual tuk baby sya..geram nengoknya..kalo mak2 kita dulu takde pon..
    kesimpulannya kena tepuk poket sendiri..hehehe..kalo tak tahan beli aje..

    ReplyDelete
  2. bab 1st time anak mkn mmg semua mak mak teruja tau :)

    ReplyDelete
  3. biasala tu..ikut hati semua nak beli..kalo groupon aad i=offer..harganye dapat muraah

    ReplyDelete
  4. Setuju..xperlu membazir..akk beli blender je sis..khas utk blend ns ngn puree

    ReplyDelete
  5. sabar sya, sabar..hehe
    kite setuju beli blender baru
    klu cam kite lg nak jimat punya pasal
    beli bekas blender utk kisar mknn jek yg baru mesin blender yg ada on of tu pakai jek yg lama punya
    hihi

    ReplyDelete
  6. sabar sya, sabar..hehe
    kite setuju beli blender baru
    klu cam kite lg nak jimat punya pasal
    beli bekas blender utk kisar mknn jek yg baru mesin blender yg ada on of tu pakai jek yg lama punya
    hihi

    ReplyDelete
  7. Takyah laa babe baby bullet tuh.. my fren dah beli. storage dia tak elok. letak dalam freezer terus retak okeh. mula2 dia ingat mmg retak, sekali letak lagi satu, retak jugak. beli blender jeee

    *i pakai blender dapat hadiah kawen dolu ehehe*

    ReplyDelete
  8. tanya akak tak payahler... ha.. ha.. tapi kalau nak gak bolehler beli... takder maknyer nanti kejapjer pakai.. tupeun kalau pakai kalau dua kali pakaijer dah malas apa cer....

    ReplyDelete
  9. brg brg babu memg comel tau..geram aje kan..hahaha

    ReplyDelete
  10. @Zee Suhaini that's right...tepuk poket sendri..tp walaupun mampu mcm rugi je beli bende2 gini..ehehe

    ReplyDelete
  11. @:: idzwa :: mmg gitu nyeah...mak yg excited lebih..hehe

    ReplyDelete
  12. @Mar Mansor tuh la ade gak nmpk..tp pikir 10kali la pulak..

    ReplyDelete
  13. @Chekgu Azrine yeayyy!!!!...rasenye mmg akan beli blender jugak..hehe

    ReplyDelete
  14. @Nad MamaZN kite pun setuju jugak beli blender...ahaha..kan nad..mcm rugi lak rase nak beli baby bullt nie..baik la beli blender..kite pun leh tumpang sekaki..hehe

    ReplyDelete
  15. @Zila Zainal time kawen i xdpt blender..huwaaaaa..ish kalau gitu mmg langsung pangkah xnak beli kalau crack je..

    ReplyDelete
  16. @Cho Zila haaaaa..falsya pun pikir yg sama gak..rajin tuh mcm memula je..dh lama2 nnt kang semua kelaut..hehehe

    ReplyDelete
  17. @Mimi Azirah kannnnn...jahat betul la org yg create bende2 nie semua...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...