Wednesday, February 11, 2015

:: Berkongsi Ilham ::

Kadang kan bile petang mesti blur.."nak masak apo la utk dinner nieeee??"..mintak suggestion somi, "xkisah la..ikut u la..ape2 pun boleh"..hurmmmm, sgt xmembantu..kadang tuh bile tetibe somi kate, "eee, tinginnye nk makan carbonara"..terus mcm, yeayyyyy!!, dh tau nak masak ape..hahahaha..tp selalunye mmg xmembantu la kan..sigh..

Pening nak masak ape mmg boleh kalah pening nak shopping..nak shopping xde pun pening..janji duit hado..kalau nan hado, dok ler ontok2 kek situ..ehh, tah pape kan..kenapa mesti ade ayat shopping utk dijadikan sebagai contoh..adakah disebabkan husband aiii tuh nak dpt bonus xlama lagik?...wakakakakkaka...owh, wishlist dh penuh dh satu mukasurat..sambungan nnt di mukasurat kedua..ehhh, muahahaha..membongak je ko nie kan sya..

So paling senang xyah pikir adalah masak lamb chop ngan creamy spinach..pastu mashed potato..kan senang je tuh..menu dinner ngelat namanye..
letak olive oil utk memasak..
 tabur black pepper ngan garam sikit..pastu susun2 lamb semua dlm tuh kalau muat..


 pas agak2 lamb mcm dh masak skit, kite terus masukkan dlm oven..ngan periuk2 ajaib masuk sekali..sbb nnt daging jd lembut n juicy..nyum nyum,,temperature ikut suke nak berapa tp jgn panas sgt, jgn selow sgt..

Maap ler ye terpaksa blurkan separuh..baru terperasan ade pantulan lak kat situ..kite nie kalau kat umah kalah amoi yg pakai hot pants..nangis korang nnt kalau tgk...wakakakakakaka..

Creamy spinach..
 alang2 dua2 butter nie nak abis, kawenkan je dedua nie dlm periuk..kite suke butter yg putih tuh..wat sapu kat roti...sedapppp..mmg selalu kite amek yg salted..terasa masin2 bile makan ngan roti..
 jgn lupe tepung tawar kat butter yg dh dikawenkan sebelum nie..tp bahan utk tepung tawar tuh lain skit..bawang merah ngan bawang putih..hahhaahahahha..
 agak2 dh layu skit, letak bayam, letak susu skit, letak perasa skit..
pastu kacau..
boleh je kalau nak letak ayam (kite mmg letak)..pastu bayam dh layu, angkat pastu makan..
sodapppppp..

Try la u'olls..kihkihkih..mcm la before nie xpenah share resepi creamy spinach nie..saje je nak share..mana tau tetibe boleh ter-bagi ilham kat sape2 ker?...hikssss..ade idea nak masak ape utk dinner mlm nie?..nasi tamo..husband aiii tuh diet katenye..tp xkurus pun lagik...aikk, ngutuk somi ker sya??..ayork xtau...xngutuk, menyatakan kebenaran..wakakakakka..kayh la, tuh je utk skang..kbai..

9 comments:

  1. sue suke makan western..tapi sayang akob tekak melayu..mmmmm..kalo tak boleh buat makan ramai2..ni makan sowang tak syiok la...dtg umah sya la..hahhahhaha

    ReplyDelete
  2. memang lama dah tingin ni..pandai betul arini share lak resepi..
    slalu dok baca jerk sambil telan ailio..

    ReplyDelete
  3. sdppnyeee creamy spinach tuu.. must try. hihihi

    ReplyDelete
  4. haiyork...resepi bagus nie..balik boleh cuba untuk laki jugak nie :)

    ReplyDelete
  5. creamy spinach.. cm best je.. nk cuba lah.. TQ!

    ReplyDelete
  6. Gravy style bayam tu kakak pun selalu buat Sya, tapi anak kakak suka curah gravy dia atas carrot yg dicelur, brokoli celur atau timun dan kobis salad yg dihiris raw lepas tu makan. Memang sedap kan..:)

    ReplyDelete
  7. Ooooohhh baru akak tahu macam ni masak creamy spinach ye Falsya... tqsm sharing resepi ni.. boleh membantu akak :)

    ReplyDelete
  8. acu cer try baltyne ke hape dgn president
    lagi sedap tahap max
    ahaha
    bayam mentega
    tak pnh ku try tpi bolehlah

    ReplyDelete
  9. Really x pernah Cuba. Nak2 kat Umah ni sayur2 tertentu je masuk. Hidanagn sayur amat jarang sekali...tapi resipi ni harus disalin jugak. Manalah tahu tetiba dapat seru nak makan sayur kannn...dah ada resipi tersedia. Yg pasti sangat luar biasa.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...