Thursday, May 8, 2014

:: iHetCiu ::

ihetciu ihetciu ihetciu..mencik mencik mencik..xsuke xsuke xsuke..naik bulu tengkukkkkkkk tgk gini...kite xleh tgk sebenarnye..aiii is the very the gelissss..time nie kite jemur beras kat luar umah..byk gile yg keluau..itu pun masih byk lg yg tertinggal dlm tuh..

Macam mana nak hilangkan natang nie...byk gile hokeyhhhhh...nak buang beras sbb sayanggggggg sgggttttt woooo..pernah dgr x ayat "sebutir beras ibarat setitik peluh petani"..kesian dieorg..penat lelah nak me-madi (hurmmm, ade ke ayat me-madi tuh..kawan mok mok ahmad madhi ade la...kite tau pun nama die sbb die selalu like photo qisya kat fb..kuikuikui) beras huma pastu kite senang2 je gie buang..sobssssss..

Jemur sekejap je..dlm 2-3 jam gitu sbb lps hari mendung..bile dh angkat tuh, berlari kite bawak masuk dapur letak blk kat tmpt kite letak beras..sbb takut natang2 tuh jatuh..pastu kite letak minyak keliling so that xleh nak merayap2..tp terlps gak la sekor dua..tau2 je dh ade kat dpn tv tmpt pembaringan qisya..nasib baik kite pasan..ishhhhh...

Macam mana nak wat nie...any ideasssssss u'ollssssssss..

kang panggil tembikai kid nie kang baru tau..suruh die settle kan kutu beras tuh..wakakakakakakakakakakakakakakaka...

20 comments:

  1. letak cili kering..bawah n tengah2. insya allah, xde

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh letak dh tp nape still ade..huwaaaa..

      Delete
    2. itu mencegah..dah ada kutu beras ni x leh buat apa dah..

      try jemur biar lari..pastu tapis lah...
      payh tp nk lari..

      bers jd hncur semua..

      Delete
  2. Petua letak cili kering cam ayu ckp tu. Tp kite da letak gk tp apsal ada bendalah ni jugak erk? Now beli beras 5kilo jer haa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama leee..kite dh letak byk dh..tpppppppp...sedihhhhhhh..tuh la pasnie nak beli yg 5kg..xsanggup dh nk hadap benda sama..

      Delete
  3. masalah yang sama sya..zee pon takde petua nak bagitau..
    selalu kena kat beras ngan kopok keping la menatang nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana dtg nyeah natang nie...pelik betul..

      Delete
  4. Biasa akk ltk cili kering sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak letak cili, jd ke kak rin..falsya letak tp mcm tuh jugek..

      Delete
  5. Akak pun tak suka jugak dgn kutu beras ni falsya.. geram kan.. nak cuba jugak pertua Ayu tu..

    Hahaha gelak besar akak tengok pic akhir tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg geram sgt la kak..sobsss...

      Delete
  6. petua yg sama... letak cili kering

    ReplyDelete
    Replies
    1. xjadik pun nad..ke kene letak awal before ade natang nie..

      Delete
  7. entah...sue sendiri pon tak tau macam mana nak mengatasi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmmm..masalah besau betul kan...hehe

      Delete
  8. Beras kita biasa ada tak byk.. dalam 2 3 kutu jek sbb cpt habes kot.tak simpan lama.. so beli beras kecik jela.. pastu petua yg sama.. cili kering.. :)

    ReplyDelete
  9. akak pun tak tahu cara nak atasi kutu beras ni...

    ReplyDelete
  10. Ada beras yg ada. Ada beras yg xde kutu beras ni. Setakat yg akak beli ada dua tiga ekor je. Tu pun time basuh, terbasuh sekali. Rasanya cap rambutan xde kot. Ke jasmine. Lupa pulak.

    ReplyDelete
  11. Kita tgk pun dh meremang bulu roma...geli jugak..

    ReplyDelete
  12. saya letak cili kering huhuhu.. tp kdg mmg ada walaupun letak cili kering confuse jgk napa dia dtg .. mana dtgnya geliiii

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...