Monday, May 12, 2014

:: Kisah Saya Sebagai Seorang Tukang Jahit ::

*Peringatan : ini bukan novel apatah lagi cerpen..puisi pun bukan, syair pun bukan..kihkihkih*

Wakakakakaka..poyooooo gilosssssss...ahahahhaa...baru tekan pedal mesin jahit sekali dua, control mesin jahit pakai manual baru sekali, baru jahit selai suau domok yg koyak, ade hati nak mengaku tukang jahit...puuuiiiiihhh..wakakakakakkaa...maafkan saya, saya insan baru beranak...hahahaha..

Gumbira rasa hati..mesin jahit yg kite beli last week dh boleh berfungsi..ghopenye salah cara pasang benang..phewwwww..itu mcm pun boleh wat stuck..haihhhh..tq kak nonie sbb bg link2 video tuh...hehehe..

Serious mmg best sgt pakai mesin jahit tuh..walaupun kecik tp jadik la takat kite yg gune hanya utk nak menjahit suau koyak ke baju koyak ke..mak kite kate mesin jahit tuh boleh kalau nak guna wat baju kurung..mok mok lak suruh belajar wat baju kurung qisya..halamakkkkkk..

Pastu bebel2.."tuh laaa, dr dulu lagi i dh suruh gie kelas menjahit..xnak la xreti laaa ape laaaaa..kalau x, dh boleh dh jahit baju kurung sendri ngan baju melayu i"..ishhh, not really my passion la menjahit nie..dulu mok mok siap offer nak bayokan lagi yuran kelas menjahit tuh kalau kite nak..hurmmmm, sebenarnye kan, bile mesin jahit xde, mmg la kite kate gitu..tp kan bile kan mesin jahit dh ade kan, tetibe passion nak menjahit tuh ade..ke sbb baru2 so tahap kepoyoan tuh tinggi lagi...kihkihkih..

haiiii my tafffff sewing machine..hehe..

Bile beli mesin nie dpt sekali,
dpt sekoci 2 benang 2 (itam ngan putih je..nak kaler lain gie beli sendri), jarum extra, ngan ape tah nama bende alah yg boleh tarik2 benang tuh..so xyah la bersusah payah nak mskkan benang dlm mulut nak bg basah pastu masukkan dlm lobang jarum..hehe..
tmpt simpan2 sekochi / benang..xde la beso mana pun..
xyah pakai gunting pun xpe..tappp je benang kat situ..maka terpotonglah iyeeee..

Tah la, bg kite mesin jahit nie okayh..kate pun for beginners kan..mmg sgt2 la okayh..harga 169 kat lazada time kite beli sebab ade sale..mmg worth it laaaaa..so sape2 yg xberapa nak pandai menjahit tp nak jugak mesin jahit, rasenye ini pun dh okayh dh..ehehehe..tp kalau ade budget lebih, try la usha2 mesin2 jahit lain..;D

15 comments:

  1. pernah terlintas nk g kls mnjht..siap plan ngn ofcmate lagi tp ble tgk schedule dan mcm mm..ntah mcm2 plak alasan taknak pergi..tp sgt worth kan klu pndai mnjahit ni..haishh..

    tetbe terasa nak mesin 1 cam gitu jugak..hahaha

    ReplyDelete
  2. hihiii.. sy pun ade gak. so far, jahit baju anak2 je menjadi. xde le baju pesen2 pun. takat baju tido, seluar tido..lulus dengan jayanya.

    ReplyDelete
  3. wahh menjahit plak. falsya mmg minat ek?kite tak mnat tp kan sbb ada mesin jahit gedabak kat umah ni, adik blaja jahit pastu ayah kite beli tp tk terguna , rasa membazir. so cam nak belaja plak wat baju kurung tuk umaira solehah. hehe . tp kene tgg adik kite la balik dr UMT. dia cuti sem bln 6 ni. tp kite ni takut wat separuh jalan je, sbb kite tak minat n malas tu mmg la amat !!!

    ReplyDelete
  4. anyway tq singgah blog kite. dah reply komen .. yummy jom la ke bangi leh jumpa qisya.

    ReplyDelete
  5. Suka sbnrnya mnjhir tp msa tu jeles sgr kt akak..ni dah ada ank kck berperang dulu ar ngn dia.tggu besar sikitla br beli..aci x

    ReplyDelete
  6. nak tempah baju ngan sya boleh tak buat raya..hahahhahha

    ReplyDelete
  7. boleh jahit baju sendiri la lepas ni..eh..baju raya..hehe

    ReplyDelete
  8. wahhh... nak tempah... he3...
    gambor2 kat sini ilang jugak ye?
    eB ada tanya kat teknikal, drg kata since google plus wujud... mmg byk gambar2 dari oct 2010 sampai sakarang nih dier sedut... dimpan dlm google plus... x tau camner nak amek balik... nk mskkan balik satu2 satu hal la plk...... >4K keping tuh... huwaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  9. mama comel boleh jahit baju raya qisya ni :))

    ReplyDelete
  10. mula2 try buat baju kelawar qisya je dulu...
    jahit tepi kiri kanan, siappp! haha! :)

    ReplyDelete
  11. Samala kita setakat menjahit suar koyak,benaag tertetas boleh lah..kalo jhit gune mesin xde mkne...

    ReplyDelete
  12. vavavavvavava dah jadik tukang jahit keee... leh antar kain takk lagii ? ehhehehehe

    ReplyDelete
  13. nak jahit ni kena ada minat juga kan...akak ni mak mertua hari-hari menjahit..kalau minat dah boleh belajar dengan makmertua jer..tapi tulah..... tolong-tolong jahit butang kancing boleh ler...

    ReplyDelete
  14. bole ambik tempahan bj dan langsir la lepas ni sya...:)

    ReplyDelete
  15. wahhhh.. xpe janji keinginan menjahit ada walaupun mesin kecik camni.. dr sy ni jgn kata mesin, potong kain pun belum tentu btl nak menjahit huhuhuhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...