Monday, May 25, 2015

:: Ala2 Chicken Cordon Bleu ::

Bile somi dh xnk makan nasi bile menjelang malam hari, si isteri memerah otak nak masak ape utk bg somi santap menyantap..ngeeeee..

Penah la somi kite request suruh buat cordon bleu..tp tah nape kite masak bende lain..huahuahua..so one day tuh kite pun try la wat chicken cordon bleu nie..xde la sejibik mcm kat secret recipe tuh..
 itulah bahan2nye..

- ayam tuh pakai yg fillet punye tau..
- bread crumbs utk celupan ayam tuh buat sendri jer..
xyah nyusahkan diri gie kedai beli..save skit duit..
bakar dlm oven pastu agak2 dh keras, blend kan aje..settled..
- tepung gandum utk celupan ayam..
-telur utk celupan ayam..
- oregano n parsley, black pepper
- mozzarella cheese
 ayam fillet ketuk2 skit pastu tabur garam skit..jgn byk nnt kang masin pulak..
pastu tabur black pepper, oregano ngan parsley..
letak mozzarella cheese dh gulung..
 bile dh gulung, jadik la gini..

 then celup dalam tepung, pastu singgah celup kat telur, abis celup kat telur, last pit stop kat bread crumbs sebelum masuk kat pan..hehe..
dah selamat masuk dalam pan..
 terbalik terbalik kan lah iye..

agak2 ayam dh masak, masuk kan ayam tuh dlm oven..kite masukkan je ngan pan-pan sekali dlm oven..

So sementara tuh wat la sosnye..sos tuh sendri bikin ikut suke..main letak je ape yg rase nak letak..hahaha..

Agak2 ayam dlm tuh mcm dh masak, cheese dh cair, boleh la kuaukan..
 tadaaaaa...belanja jumbo sosej satu..xde sayur sbb time tuh kite xlarat nak buat..bdn dh ketar2 dh..
kasik close up skit...
sedappppp..
somi kite kasik double thumbs up..huahuahua..
tp kite makan suku jer sebab part ayam tuh bukan part kite..
selebihnye somi kite abiskan..hehe..
sbb itu part somi kite..
i don't like chicken breast..;D

18 comments:

  1. tk suka gk chicken breast...wat sdiri ltk cheese lebih2 kn

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..:)
    ayam tu kenapa nampak sedap sangat..menggangu gugat kite nih..:p

    ReplyDelete
  3. Singgah pagi...
    adoi...rajin nyer akk..bgs²...
    nieyl mmg kebelakangan nie...mood masak ke laut..haha...
    lagi la start semalam period pain..lagi ar...x buat ape pun kat umah..
    melainkan baring...tidur...sbb selera makan mmg xde...

    ReplyDelete
  4. akak bg lg double tumbs up sebab nampak sgt sedap...hahaa

    ReplyDelete
  5. hohoho dapnya weh... boleh bikin nanti nih...

    ReplyDelete
  6. Uuwwaaaa...nangis orang posa ni tengok. Sedapnya.

    ReplyDelete
  7. tgk pun dh terliur ni... sedapnyaa...

    ReplyDelete
  8. sekejappppp. breads crumbs tu macam maneee HAHHAHA xtauuuuuu ;p

    ReplyDelete
  9. nyesal masuk sini
    pagi2 aku dah lapooooooooooooooo
    stresss

    ReplyDelete
  10. Waahhh... mestilah 2 thumbs up
    Untunglah sebab 1 3/4 en abe dpt makan
    Tukang masak makan suku aje..

    ReplyDelete
  11. Wahh terliurrr.. Bilalah nk rajin buat sndiri hihuhu

    ReplyDelete
  12. senang aku nak tiru laaa sebab nyer laki i pun dah x mkn nasi tau skrg nie... ;)

    ReplyDelete
  13. ciken breast bagos tau, part yg paling kurang lemak..
    maka makanlah ciken breast selalu...hahaha

    ReplyDelete
  14. nampak sedap. nk try la nanti.

    ReplyDelete
  15. Terliur. Dah arr tengok tengah tengah malam

    ReplyDelete
  16. Assalam sya,
    waaaaa
    nak try laaaaaaa
    iols kalo bab cheezy weezy memang tak tahan
    si boboboy pun mesti sooookaaaaaaaaaa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...