Monday, May 18, 2015

:: Homemade Pepperoni Pizza ::

Kite xpenah lg la wat pizza sendri..selalu kalau nak makan pun its either call pizza for delivery or mkn pizza kat luau..but kalau delivery kite lg prefer dominos la..pizza hut tah la, kite xleh masuk dek tekak..rase muak pastu..bufukanfan nakfak berfelafagakfak ofokayhfayh, tafapifi mefemangfang ifitufu lafa kefebefenafaranfannyefe..ngeh3..

So one day tuh ter-come-out with an idea nak wat sendri pizza..kene la fully utilized u'olls oven kek umoh tuh u'olls..kang laki den dok bising nak oven nak microwave build in bagai tp xponah guno..mmg xguno xguno xguno..aahahahhaha..

*Ehh, tp kan, kite selalu pakai oven compared to microwave..agaknye kite nie jenis kalau masak kene makan panas2 jam2 tuh jugek kut..jenis xreti nak masak 1-2 jam sebelum somi balik..jenis xreti nak panas2 kan makanan..jenis yg xsimpan lauk dlm fridge smp 2-3 hari pastu panaskan..selagi xabis lauk selagi tuh panaskan..paling kuat pun sehari je itu pun dh rase mcm berdebar je hati..serious xtipu..somi kite ye la xkisah sbb dh terbiasa makan lauk yg simpan dlm fridge 4-5 hari pun ade..pastu panaskan n panaskan jer smp abis....kite xbiasa sbb mak kite bukan jenis gitu kut*

Mmg senang sgt u'olls nak wat homemade pizza nie sebenarnye..antara nak ataupun xnk jer..rajin ataupun xrajin jer..lgpun resepi pizza nie xyah carik kat google pun sbb very straight forward je resepinye..
 nie je bahannye pun..siap beli pizza base lagik..kemudahan dah ade so jgn la nak menyusahkan diri..wakakakkaa..mozzarella tuh baru first time pakai brand tuh..biasalah kalau somi gile cheese mmg suke trial and error..beef pepperoni tuh kite beli kat jusco...

Tomato puree tuh kalau xnk guna pun xpe..boleh je kalau nak guna sos spegeti..xpe..kite yg buat die bukan die yg buat kite..hihihi..
 letak pizza base dlm pizza pan..pastu ratakan tomato puree tuh..
pastu tabur basil ngan oregano skit..kite susun pepperoni dulu..pastu baru tabur mozzarella cheese..kemain banyak kite letak cheese..sbb tuh kite suke kalau wat sendri..sendri boleh kurangkan or lebihkan bahan2..ikut suko ekau ler..


dh tabur cheese pastu susun lagi beef pepperoni atas cheese..
masuk dlm oven..suhu n berapa lama ikut ka..kalau agak2 dh garing ke ape ke angkat la..sebab kite pun main set je suhu ngan masa..

Sedap u'olls..serious sedap..pizza base lembut sgtttt..cheese kan kite letak byk so mmg sedapppppp...yg berminyak tuh sebenarnye kuau dari cheese tau sbb kite xde pun kate letak olive oil apatah lagi minyak masak..

Try la u'ollsss..berbaloi2..puas hati..;D

p/s : ade correction skit pasal panel tv..kite baca balik entry kite pasal panel tv..astaga..apo bondo ehhh panel tv tuh dari crown princessss..crown furniture la ngek..crown pincess tuh hotel..bengong ko sya..ahahhaahhahahahhaha..pikir nak duk hotel nak bercutiiiiiii je ko nyeah..wakakakaka..

17 comments:

  1. Puas hati dah leganya dapat makan hasil buatan sendiri
    Barulah betul-betul utilized oven yg en abe dah belikan - tak gitu Falsya:)

    ReplyDelete
  2. meleleh air liur kak ooiiiii...
    adoi.....hahaha

    ReplyDelete
  3. Uiyooooo marveles.... moden kan skrg ni pizza base beli aje..hihihi

    ReplyDelete
  4. ok gak tu kan..buat sendiri..nampak sedap

    ReplyDelete
  5. ok fineee nak buat jugak la..tapi pakai pemamggang ajaib tak bleh ke???

    ReplyDelete
  6. Ni yg jeles nih..syiok ada oven tau!!!

    ReplyDelete
  7. huhuh
    pizza based tu dah pernah guna
    yet still aku ni peminat susahmati domino..aku suke semolina doh dia tu
    wau wii
    ni klu ade pesto..lagi sedap wok

    ReplyDelete
  8. terliyo aihhh tgk pizza ko dik sya... memang sangat2 sodap.... :)

    ReplyDelete
  9. Best la falsya pandai buat pizza....

    ReplyDelete
  10. Assalam sya,
    naaaaaaaaaaaaaaaaakkkk
    iols dok cari pizza base tu xpernah jumpa laaaaaaaaaaaaa
    yang ada tu siap ngan topping
    tak sokaaaaaaaaa
    uols beli tang manaaaaaaaaa???????

    ReplyDelete
  11. Perghhhhh...kecur ailio wei. Kejam tau. Tengah posa plak nih...cissss... ☺☺

    ReplyDelete
  12. ghajinnya mummy qisya ni serve western je..... eija pandai makan pizza kat kedai je :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...