Wednesday, May 6, 2015

:: Chicken Parmigiana ::

Ade satu malam tuh kite xtau nak masak ape..nak masak beria macam malas sebab kiteorg baru balik dari nsk shopping barang dapur..hari sebelum tuh dh try gie shopping groceries kat mydin dah..tp tah la lebih kurang sama je ngan nsk..baik beli groceries kat nsk je..boleh beli barang basah sekali..lgpun tah la mydin punye barang mcm, mcm mcm mcm, hurmmmm, lg elok nsk la sebenarnye..

Tanye somi kite nak makan ape..mcm2 dinyebutnye..sekali kite try2 la google resepi utk chicken parmigiana nie sbb itu lah salah satu yg disebutnye..mmg senang sgt hokeyh..xyah tgk beria resepi pun..sebab mmg senang..x renyah pun sebenarnye..

Ceh, berferlafagakfak lakfak tuhfuh..kihkihkih..
For ayam kite pakai ayam nie je..senang..
xyah nak kene ade bread crumbs bagai..
goreng kan aje..wat ape nak nyusahkan diri padahal ade yg lebih menyenangkan..
muahahhhahahaa..

For topping (tomato sauce) pulak, kite wat sendri punye resepi jer..

- letak butter utk menggoreng 
(kite suke letak butter sbb butter wangi..ngeee)
- tumis bawang putih
 (2 ulas yg dh dicincang)
- masukkan tomato puree
- masukkan kiub ayam
- letak air skit
(air jgn letak banyak sbb nak bg topping tuh pekat)
- pastu letak tomato n cili sos skit
- letak oregano n basil skit then kacau..

and it's done!..simple kan..
 ayam dah digoreng, letak topping pastu tabur mozzarella cheese..
kite tabur banyak2 sbb somi kite kan penggila cheese..
pastu masuk dlm oven..
agak2 cheese dh melted, angkat la..xyah lama sgt pun xpe..
 tadaaaaaa..siap sudah..
somi kite approved..hikhikhik..
bile dh malas, goreng fries jer..
xlarat nak wat coleslaw ngan segala mak nenek..
lgpun time tuh gusi kite sakit sgt sbb bengkak..
tuh yg xbuat beria..
kihkihkih..

18 comments:

  1. Sodap ni...tu la kdg2 kita suka buat resepi sndiri kan..hehe

    ReplyDelete
  2. Sedappnyaaa. Nak try buat lah :D

    ReplyDelete
  3. Menarik...
    nak carik jugak la nanti..

    ReplyDelete
  4. TERINGIN LA nak dinner gini kat umah...mmmmmm akob nak nasik jugak...sayang..mmmmm.....tp sue makan ni kat secret recipe je...sedap gak...nak try sya punya la....mana tau lagi sedap dr SR kan

    ReplyDelete
  5. mmg dh mcm kt restoran...hebat2

    ReplyDelete
  6. soooo sedapnyerr chicken Parmigiana ni... soooo nyummyyy....ringkas but delicious....hahaa

    ReplyDelete
  7. Daap nyee...nk tnya mozarela yg falsya gyna brand apa..sya ada beli hr tu...brand x ingat...tpi amik paling murah laa..skali nak guna jadi melekat beketul2 huhuhu

    ReplyDelete
  8. alaa menci arr saje je buat kiter lapar tauuuuuu...

    ReplyDelete
  9. menjejeh dah ayaq lioq tengok tue....cheese kemain lagikan

    ReplyDelete
  10. Assalam sha,
    cheeseeeeeeeeeeeee oooooooooooooooo cheeseeeeeee
    nak kena buat jugaks ni :P

    ReplyDelete
  11. apahal nampak mcm sedap sgt ni? alaaaa kan dah teringin! hahaha!
    kemain cheesenya tu.... adoi, lapo!

    ReplyDelete
  12. wehhhh cheese tuh buat ai is meltinggggg

    ReplyDelete
  13. Ok seyes memang mengancam..
    Nanti nak kena p cari..

    ReplyDelete
  14. rajinnya.... husband kite kureng mkn bnda2 gini... tekak melayu kehkeh.. kene ada ns jugak :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...