Wednesday, March 11, 2015

:: Anak Hanyalah Pinjaman Allah Ta'ala ::

Ade rakan FB kite, namanye biarlah kite rahsiakan..cukup la dengan panggilan mama sebagai penyedap panggilan..and rasenye ade sesetgh blogger kenal mama nie..kite pun baru tahun lps kenal dgn mama..bermula dgn mama add kite as friend dan kite approved..

Kite ngan mama kadang2 ade swap2 comment..n most of it byk pasal kisah anak2 la..smp la tahun lps satu hari kite tgk anak mama warded..i just tot sakit2 biasa smp la satu hari, hari yg menyentuh hati semua para ibu, hari yg merubah segala kehidupan mama..anak mama pergi mengadap illahi..menjadi bidadari syurga yg hakiki di temani Pencipta-NYA..Allahuakbar!..sebak sgt..

Kite turut bersedih..turut bersimpati..sbb time tuh umur arwah anak mama xjauh dgn qisya..features muke yg lebih kurang qisya..chinese look..mata sepet..kulit putih melepak2..tp mek kalah tang rambut la..hehe..qisya gegurl, arwah anak mama pun gegurl..sama2 comel sesgtttt..so mmg lg buat dada sakit menahan sebak..

Setiap kali mama up status or gambar pasal arwah, mmg setiap kali tuh la menitis air mata kite..meruntun jiwa kite sebagai seorang ibu..smp sekarang..smp sekarang..masih gitu jugak..rasenye dh 10bulan kut arwah pergi..tp sedih tuh masih terasa..ngan kite yg makin dan makin cengeng sejak bergelar ibu, lg senang air mata jatuh tanpa paksa..within a second dh jatuh dh..

Kite paham mcm mana perasaan rindunye seorang ibu dekat anak..setiap masa kite rindu qisya..kite paham perasaan tuh..tp bile kite rindu anak, kite masih boleh jumpa die..balik umah, kite boleh peluk die kuat, kite boleh belai die, kite boleh cium die..gomol die smp die lemas..tp kite xkan paham mcm mana seksanye hati seorang ibu yg menahan rindu teramat sgt dekat anak yg xakan boleh die jumpa smp akhir hayat die..hanya yg mengalami akan lebih mengetahui..

Kite xpenah suruh mama utk bersabar, kite xpenah suruh mama utk redha, kite xpenah suruh mama berhenti dari bersedih..sbb kite tau ayat tuh hanyalah ayat yg boleh membunuh..setiap kali kite hanya boleh ckp, "be strong and stay strong"..itu je yg kite mampu..sbb kite paham..bukannye mama xredha, bukannye mama xboleh terima kenyataan..hurmm, it's very hard to explain actually..

Since from that, kite sgt appreciate qisya..kite byk bersabar dgn peel qisya..qisya byk ajar kite erti sabar..sejak qisya lahir mmg kite dh belajar byk pasal bersabar..tp bile mama kehilangan permata hati die, lg buat kite menghargai qisya..lg buat kite lebih bersabar dgn qisya even kadang tuh terlepas la jugak..pastu menyesal..hiks..lg buat kite sedar, yg qisya hanyalah pinjaman dari Allah ta'ala buat mommy and daddy..buat semua org yg sayangkan qisya..

Qisya bile kene time ngamuk die. mmg menjerit die sekuat hati dekat telinga kite smp bergegar gegendang tinge..tp kite masih lagi boleh bersabar..pagi2 buta mengamuk sbb sakit, kite layankan je, dukung je qisya smp die tido tanpa ade perasaan marah skit pun..padahal qisya mengamuk yg teruk tp kite masih boleh layan kan je..kite anggap itu adalah lullaby song yg qisya nyanyikan utk kite..hahaha..

Even smp skang, kite ikut je rentak qisya..dgn skang qisya xleh berenggang langsung..die sentiasa nak kene ade org dekat dgn die..so skang nie kalau berdua mmg kite xde wat keje umah..apatah lagi nak masak..umah dh mcm tongkang pecah pun kite biaukan je..toys berterabur kite xkemas pun..sbb kite mmg xleh nak buat ape2..nak angkat bontot gie amek remote tv pun dh menangis mcm kene libas ngan batang paip..itu kalau berdua la..tp kalau ade org lain xde die heran de ke mommy..

And xkisah la kite nak baring ke nak duduk ke, nak terlangkup ke, janji kite ade kat sebelah die..pernah sekali kite wat hati kental..kite masak jugak..menjerit2 qisya menangis smp bengkak2 mata, berjurai2 air mata menangis..dipeluk2 kaki kite, ditolak2 kaki kite suruh stop, kite wat kental jugak..last2 kite teringat kisah mama..terus kite tutup api dapur, kite dukung qisya, kite peluk qisya, kite pujuk qisya balik..

Kisah2 sebegitu byk sedarkan kite..anak hanyalah pinjaman Allah ta'ala..hargai mereka..sayangi mereka..

ya Allah, KAU kuatkanlah insan itu ya Allah..berikanlah kekuatan dan ketenangan yg sgt kuat buatnya dan juga keluarganye..hanya doa yg mampu berikan..kalau mama ade dpn mata kite, mmg kite peluk mama kuat2..sedangkan kite dh mcm tuh, bayangkan hati dan perasaan mama yg menanggungnye..

 mcm nie la yg qisya suke..duduk mcm nie je ngan die..xleh wat ape2..
punyelah suke mommy ikut rentak die smp moncong2 mulut tuh..

Mommy xboleh kehilangan qisya..qisya nyawa mommy..how can i live without u, my baby gurl..T_T

11 comments:

  1. My bestfren..byk ks semangat kt dier n we all byk exchge suka n duka. Wlaupon hnya kenal dlm alam maya jer ms mula2 berblog dulu..mmg sgt terkejut...ms we all g ziarah mlm tu lepas arwah dkebumikn mmg dia cekal n kuat cuma me plg x dpt nk thn sebak bila dia tgk Najlaa. Arwah sebaya cuma beza dua minggu jer...so tatkali jumpa mmg tahu dia sgt rindukn arwah especially tgk my dotter...

    Kita jd ibu ni mmg kena sentiasa sabar tp x semua benda kita kena turut anak, tkut juga nnt psl ssh nk dbentuk kn..zaman skrg tkut jdnya 'anak tuan pd parent'..huhu

    Yg penting bila kita berada di landasan parenting yg betul, InsyaAllah semuanya ok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huwaaaaa..mak mana je yg xrindu anak kan..she's so lucky to have u guys in her life..salah sorang penguat die..suke tgk ur friendship..

      Not to say kite ikut je semua peel mek..hehe..penah beberapa kali buat xtau..tp ya Allah, tuhan je tau keadaan qisya mcm mana..die menjerit smp die teran anak tekak die..rase mcm kalau biar skit lagi dh terkeluar anak tekak..hahaha..suara qisya menangis yg teruk tuh, silap cara nnt tau2 je polis tercegat dpn umah..rupenye jiran kol kate ade kes dera..mana xnye, setiap hari menjerit mcm kene dera..hahahhahaa..

      Delete
    2. Beb...bleh imagine camna mek menjerit..ni klau kt mall cfm org ckp mak dera mek ni...kakaka..

      Anak2 mmg mcm2 ragam kn..dugaan utk ibubapa cam kita gak..klau tnmkn kesabaran insyaAllah semuanya ok..:)

      Delete
  2. Sebak pulak akak baca Falsya.... memang kena kuat mama tu utk menghadapi nya :(

    Cantiknya mulut itik tu ye Qisya... auntie cubit geram ni :)

    ReplyDelete
  3. hiba sgt akak baca kisah mama kawan fb Sya tu... kita sbg mama or mummy memang sgt terasa kehilangan anak tersayang... klu akak pun sama Sya... siapa pun x nak kehilangan anak...lebih2 lagi pergi di usia yg kecil....
    Ya Allah kau peliharalah anak2 kecil ku...aminnn

    ReplyDelete
  4. Touching lah plak baca. Smoga mommy tu tabah.

    ReplyDelete
  5. owh, kenal..
    btul tu.. buat kita lebih hargai anak2, amanah Allah. tp ye la, kadang tu terlepas gak huhuhu! nak-nak bila dalam keadaan penat. slalu je terlepas huhu...tp cepat2 mintak maaf.. sbg makpak, tak perlu malu utk mintak maaf dgn anak. jgn ego la senang kata..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...