Thursday, August 28, 2014

:: Imbasan ::

10.12.11..
tarikh dimana kite bergelar Mrs Irwan..dan juga tarikh dimana
Mr Irwan memegang tanggungjawab sebagai seorg suami..

31.01.13
tarikh dimana penantian Mr Irwan n Mrs Irwan selama lebih kurang setahun sebulan
dimakbulkan oleh Allah.s.w.t..syukur alhamdulillah tarikh tuh kite dpt tau yg ade nyawa
"hidup" dlm perut kite dh sebulan lamanye..air mata gembira mengalir ketika itu..menggigil bdn bile dpt tau result..

07.11.2013
Lahirlah seorg bidadari syurga yg amat comel..subhanallah..
xdpt nak digambarkan dgn kata2 perasaan time tuh..
"Aku dh ade anak"..
masih xpercaya walaupun anak dh berada dlm dakapan kite..
Nur Qisya Arissa Binti Irwan Nur Ishar
(mudah2an kotak nama dlm mana2 borang dibykkan..kihkihkih)

Setahun kite menunggu cahaya mata..selama setahun tuh ape je yg kite xcube..semua kite cube..kite x desperate dlm bab laki sbb maruah kite sebagai perempuan amat tinggi..mungkin sbb kite EGO..ego sebagai perempuan..xpernah dan xde istilah kite tergila2 kat laki, terhegeh2 kat laki, terkejar2 kat laki..mcm ibarat perigi carik timba..tp kite ngaku bab2 anak mmg kite desperate..kite desparate nak anak..itu lg bagus kan sebenarnye..

Tipu kalau kite ckp kite xfrust bile setiap bulan kite period..dekat 8-9 bulan kite asyik frust je smpkan kite stress..sbb kite nie ade satu perangai yg kalau kite nak kan sesuatu tuh, mmg kite akan make sure kite dpt bende tuh..ye mmg kite dpt semua ape yg kite nak..alhamdulillah mok mok byk tunaikan kehendak kite..tp itu semua kebendaan..anak nie bukan benda yg kite boleh beli..anak nie rezeki dr Allah..kalau Allah berkenan utk bg rezeki anak tuh, maka ade la rezeki tuh walaupun mcm2 hal yg menimpa..kalau belum smp masanye, maka belum la jawabnye..

After 8-9 months tuh still xde ape2..smp kite menangis..mok mok ade skali utk tenangkan kite..mok mok pun start la motivation die..
somi, "u xboleh mcm nie..u kene berfikiran positive..anak nie kan rezeki Allah..
kalau u stress, mcm mana nak "lekat"..stress nie pun boleh jd punca tau ssh nak "lekat"..
insyaAllah akan ade rezeki kite..jgn cpt putus asa"..

Pastu berjela2 la motivation mok mok..kite dgr dgn hati yg tenang..lps one to one ngan mok mok, buat kite terpikir..betul jugak ape yg mok mok ckp..

So from that day, kite pikir positive je..setiap bulan period, kite xde stress or frust mcm sebelum2 tuh..kite ckp kat diri sendri, "mungkin bukan rezeki aku lg"..then kite senyum..setiap bulan..

Doa..doa senjata paling mujarab..setiap kali solat kite akan berdoa..dlm sujud kite yg terakhir kite akan berdoa..bile Allah turunkan hujan yg lebat, kite akan berdoa..bile kite teringat, kite akan berdoa..bile tgh driving pun kite akan berdoa..setiap masa kite akan berdoa..doa kite ttp sama..

"ya Allah, KAU berikan zuriat kepadaku dan juga suamiku ya Allah"..
doa yg xpenah lekang dr mulut kite..doa mesti disulam dgn usaha..

Bile kite dh okayh, dh berfikiran positif, dh muhasabah diri, dh xstress, tetibe kite dpt tau yg kite pregnant (usaha ttp usaha..doa xpenah putus)..check2 dh 1month dh..subhanallah..punye la xnk stress, xnk pikir2 sgt, tau2 dh sebulan dh (padahal 3-4 hari before tuh kite dh bantai air red bull smp 3-4 botol dlm masa terdekat)..syukur alhamdulillah..walaupun seminggu lps kite dpt berita gembira tuh, kite found out yg kite ade cyst sebesau 5cm yg kite sendri xtau besau mana..doc kate bahaya ke baby..chances of miscarriage amat tinggi kate doctor so mcm mana pun kene operate jugak..
 sedih..menangis kite risau kat baby dlm perut..time nie xputus2 kite berdoa..
"ya Allah, KAU selamatkan lah zuriat yg ku kandung ya Allah..tp jika sudah tersurat bukan milikku, aku redha dgn ketentuanMU..aku bertawakal padaMU ya Allah"
;(

Alhamdulillah rezeki tuh milik kite..syukur ya Allah..tsk tsk tsk..
"angel from heaven kite dh berusia 9bulan 21 hari..syukur..

Utk kawan2 yg masih menunggu cahaya mata, sentiasa berfikiran positif okayh..jgn mudah putus asa..abaikan segala kata2 org..mulut tempayan kite boleh tutup..mulut org ssh nak tutup..org kite especially melayu nie punye soalan yg xpenah abis..bile xde anak, tanye bile nak ade anak..bile ade anak, tanye bile nak tambah..mmg soalan xberkesudahan..abaikan je..bg jawapan yg wat tertutup skit mulut tuh..

Kite sentiasa doakan semoga satu hari nnt akan ade "rezeki" dr Allah utk kalian semua..hugssss..

11 comments:

  1. insyallah semua di tentukan oleh ALLAH SWT kan...moga ada sinar untuk kiter semua...mmg touching lak baca trobek ni tau..elok dengan lagu sedey..adoii...touching meh...ingat lagi sue call sya lepas dapat tau kan...alhamdulillah semua ok kan..teringat2 je sya nangis kat sue kan, walaupun dlama HP kan....tak pe..as a fren...apa yang rasa nak cerita...sue ada ok..

    ReplyDelete
  2. Wah..best bace entry akk..qisya nnt dah besar..baca entry mummy nie yea...:)

    ReplyDelete
  3. Alhamduillah itulah berkat sabar dan tawakkal Allah kurniakan bidadari comel-lote tak terkata yg buat semua auntie-uncle geram. Mummy tak tunjuk dlm blog seminggu rasa bagaikan setahun lamanya... Sebab dia ini jugalah kakak selalu masuk blog Falsya... bukan nak tengok Falsya tapi baby Qisya inilah.. (jgn jeles hihi..)

    ReplyDelete
  4. rezekikan... hanya orang yang mengertijer tahu.. akak juga pernah merasakannyer... berkat kesabaran Insyaallah... kpd yang belum ada lagi rezeki kuatkan semangat...
    psss akak beraya di jalan melati gombak setia..

    ReplyDelete
  5. panjangnya nama qisya..
    dah rezeki allah sya..jadi katanya maka jadi la..kalo tak kita usaha camaner pon belom tentu dapat..
    alhamdulillah..

    ReplyDelete
  6. saye dah 2thn lebih kawen tapi masih belum ade baby lg.. suami alwys bg support n think positve. saye percaye smua ketentuan n kejadian ade hikmah disebaliknya. :)

    ReplyDelete
  7. syukur Alhamdulillah atas kurniaanNya....

    ReplyDelete
  8. Mulut2 " takde insurance" tu mmg perlu diabaikan aja..
    Kalau dah ada anak besar panjang nanti, dia sibuk plak tanya "bila pulak nak terima menantu ni??"

    hahaha

    ReplyDelete
  9. kita dah nak dekat 4 tahun kahwin ni. sebelum ni takde rasa macam nak baby sangat2. kalau ada tuh rezeki lah. tapi lately tengok baby orang terasa2 nak plak. ni pon dok tunggu je period delay. kalau period ni sure rasa frust jugak skit2. tapi semua tuh rezeki Allah kan kita tak tahu. Kita selalu buat pekak je dengan mulut takde insurance ni. cuma kadang2 kalau dah lebih tuh kita bidas je balik. huhuh

    ReplyDelete
  10. eh..ehh..tetbe kabur lak pandangan...hohoh..

    thn ni masuk 4 thn usia perkhwinan..1 year mmg stress lama2 tu blh get along dh wlpn ade la jugak selit stress kenkdg..btl yg menaya tu bkn kte xsuke tp cara tny tu..haishhh..

    anyway..thanks share cerita ini..thanks for the doa..amin..amin..insyaAllah..moga ada rezeki untuk semua..

    ReplyDelete
  11. btul tuh sya..bile kite nk oeknen jgn stress sgt...smelah mcm sy dlu kawen bulan 3 2008..peknen 4 2009..mse xpeknen mcm mcm org ckp..stress gak la..pastu setiap bln period lewat msti igt peknen skali period dtg..frust giler..loas tuh mls nk.fikir dh..de rezeki de la..xde rezeki cube lg..alhamdulillah bile xstress n kite enjoy bru la lekat

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...