Friday, August 15, 2014

:: "Sebar Penjelasan Saya" ::

Rasenye u'olls mesti dh tau pasal virus Ebola kan..memula kite dgr org spread news saying that ade budak kat Malaysia dh kene virus Ebola nie kan, tipu la kalau xde rase takut or risau..mana taknye, bile baca pasal virus Ebola nie sape je yg xtakut or risau..

Kite sebenarnye ssh nak percaya ape saje news (xkisah la psl ape pun) yg org duk spread xkisah la kat FB ke kat blog ke or any other source ke..mmg ssh nak caya..but when it comes to medical or virus thingy nie kan, kite mcm senang nak caya skit la..ye la, bile kite nie yg mmg zero knowledge pasal medical, mmg senang la nak caya..sbb medical nie u kene ade knowledge..bukannye boleh pikir pakai akal fikiran..logik atau tidak..

Kite nie takat basic2 tau la..mcm contoh cerry berry..mcm mana boleh dpt cerry berry..dr makanan la opkos..demam, selsema and batuk..how to prevent and whatnot..ye la sakit yg basic la tuh..sakit yg selalu dpt kan..yg mmg kite sendri dh aware ngan penyakit2 mcm tuh..

But when it comes to very scientific punye sakit/virus, yg mmg idok ler acik nak tau wujudnye virus tuh, mmg la ade rase cuak tuh kan..hehe..time lunch bile tah duk cite2 la psl virus ebola nie..sekali mek wanie duk kate, "mana ade kak..tuh semua tipu je..lgpun ebola bukan senang nak berjangkit"..

Hurmmmmm, bikin onar betul sape yg spread the news tau..sekali mek wanie wassup kite this one hurmmmm, can be called as a letter or memo i guess..hehehe, kat kite..pastu berita mlm td ke mlm semlm tah dh kuau cite yg jgn percaya ape yg org duk spread pasal virus ebola tuh..

any doubt boleh baca letter/memo kat atas nie..memula nak share kan kat sini pun kite xberani sbb xtau mcm mana sahihnye letter/memo nie..kang kalau share2 kang xbetul lg haru..tp bile dh keluar kat berita, tuh yg kite berani nak kuaukan..hehehe..

Tp mcm mana pun kite kene la berhati2..xkisah la dlm ape jenis penyakit pun..semoga kite dan org terdekat dgn kite dijauhkan dari sebarang penyakit..amin3..

9 comments:

  1. Belum ada lg kes kt mesia beb..klau idak cfm suamiku org yg terbz..oh no!

    ReplyDelete
  2. tu la dia... sblm nak share apa2 pastikan dulu menda ni sahih... tak pasal2 je tambah kerisauan pada org lain. kena kat midveli plak tu depa kata kan? kang org dah takut nak kluar umah plak...

    plzz la, apa2hal make sure dulu sblm nak share...

    sama gak mcm kes org hilang ke, kereta hilang ke, apa-apa je la.. plz la baca dulu komen-komen yg org dah dok komen tu, pastu pastikan dulu dah dijumpai ke belum.. mmg tak salah nak tolong.. tp kadang tu, berita tu berita tahun lepas pasal budak hilang, awak dok share lagi buat apa? ntah2 budak tu dah dijumpa balik ke kan..?

    ReplyDelete
  3. Salam dear
    misss u like crazy !
    insyaallah akk nak xtive balik berblog ;)
    uishhh akk x pernah amik pusing punn penyakit2 nie'
    just tahu jaga pemakanan , persekitaran dan keluarga sahaj
    selalu baca dan x ambil pusing sangat sbb tahu dah kalau dari FB nie susah nak percaya ekkke
    bb sihat dok ?

    ReplyDelete
  4. Salam kak...
    Sbnrnyer ape2 penyakit pun dlm dunia nie..kte kena lebih berhati2..
    Even demam skali pun..sbb demam yg kita rasa x serius tuh pun blh mengakibatkan kematian kan..
    Insya'Allah..same2 la kita menjaga kesihatan keluarga kita...:)

    ReplyDelete
  5. Betul tu. Dapatkan kepastian dulu sama ada betul atau tak. Ni dapat jer citer terus sebar. Buat orang takut pon iyer.

    ReplyDelete
  6. org sekarng selalu nk jd yg pertama menyebar berita sampai x tahu bnda sahih ke tak susah nak percya..

    ReplyDelete
  7. kes ebola belm sampai mesia lagika
    tp dapat kat wasap macam dh betul2 ada dh kt mesia
    dasat derang ni spread benda2 gini
    siap edit2 lagi

    ReplyDelete
  8. Kat malaysia belum ada lg...if ada akak akan dpt call dr my personal doc....kadang2 org kita cpt pcy rumours.....x phm knp org suka spread citer bukan2...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...