Monday, December 29, 2014

:: Jangan Berkata2 Kalau Kite Sendri Xde Kat Tmpt Dieorg ::

Masih lagi bercerita pasal banjir..umah arwah nenek & atok kite kat Tok Embun, Temerloh, dh naik air dah..Temerloh pun makin naik banjirnye..semoga uncle2 aunty2 sedara mara n kazen2 bertabahlah..nak balik Temerloh pun xboleh sbb highway LPT air naik teruk gileeeee..
nie rasenye dekat exit nak masuk Temerloh..kalau org2 dr area Temerloh macam mana je nak kuau..nak ikut jalan belakang pun dgr cite area Mentakab pun banjir teruk..so mmg xleh keluar..they all stranded there..tp aunty kite ckp kalau dr arah Kuantan - KL, KL - Kuantan masih boleh ikut jalan lain..

Semoga mereka2 semua berada dlm lindunganNYA..

Kite kan nak ckp pasal satu bende nie la..kite tgk ramai yg up status, shared something ke or comment bende2 yg boleh menaikkan amarah mangsa2 banjir..please stop doing that!..give them support!..kadang kite nmpk bende tuh simple..xde ape2..tp bg mangsa2 banjir nie, perkara tuh bende besar..setiap ayat2 kite tuh kene jaga!..jgn smp lukakan hati mangsa2 banjir!..kalau kite xleh pegi sana utk hulur bantuan, jgn lah keluarkan ayat2 yg bangang..

Kite xrase ape dieorg yg rase..kite xde dekat tmpt dieorg..kite xharung banjir mcm dieorg..umah kite semua masih dlm keadaan baik walhal umah dieorg rabak, musnah, hanyut, hancur sbb banjir..kite duk ontok2 kat umah padahal dieorg berlindung dekat tmpt perlindungan..ade yg berlindung dekat atas bukit..dlm kolong2 terbiar..kite xrase semua tuh..kite hanya boleh rase kesian or simpati dekat dieorg..rase tuh xsehebat yg dieorg rase..

Dieorg sejuk padahal kite ade baju kering, kite ade selimut utk panaskan bdn..dieorg??..dieorg lapar tp perut kite kekenyangan..kadang smp nak termuntah sbb bloated sgt..overload..tp dieorg???..kite selesa tp dieorg???..hurmmm..malas nak ckp..sendri pikir la..

Ade yg ckp, kalau dh tau setiap tahun akan banjir, kenapa x buat something??..kite rase mcm nak sepuk je mulut org yg kate mcm nie..bende nie bencana alam..bukan bencana buatan manusia..kalau Allah nak turunkan bencana, kat tmpt yg xpenah kene pun akan kene..bukan ade specific date pun..contoh mcm, "oooo, 20.12 nie banjir..jom kite pindahkan barang2..pindah2kan anak2..mariiii!"..kalau mangsa2 banjir nie tau exact date banjir, xde la dieorg tinggal sehelai sepinggang, xde la ade mangsa yg jd korban!..xde mak bapak yg kehilangan anak..isteri kehilangan suami, suami kehilangan isteri..xde anak yg kehilangan mak bapak!..bangang!..bile ade manusia bodoh macam nie duk kate gitu, fair ke x utk mangsa2 banjir nie..

Ade jugak org yg kate dekat mangsa2 banjir, tunggu je la bantuan..bukannye xde bantuan..cume lambat sbb ssh nak ke tmpt banjir..kite xnak sentuh bab bantuan kat sini..sbb kite tau ramai org kat luar sana menggadai nyawa n ade yg smp tergadai nyawa sbb nak bg bantuan dekat mangsa2 banjir..hats off to them!..tp jgn la smp ckp keyboard worrior nie duk kat mangsa banjir gitu..rasenye kalau laki or pmpn nie sensorang masih lg boleh bertahan kalau xde makanan..tp penah x kite pikir pasal anak2 yg umur 0-4 tahun..ehh, xkisah la umur janji bebudak..dieorg ape tau.."mak, ayah, lapar"..mak ayah anak2 nie xleh nak buat ape..makanan xde..hati mak bapak mana xluluh bile anak merengek lapar tp dieorg xleh nak buat ape..kalau org2 yg berkate nie bile anak2 baru sebut, "lapar" terus meloncat gie dapur masak..

Hurmmm, baik la kite stop sini...ikutkan banyak lagi nak ckp..hurmmmmm..

14 comments:

  1. Letih bila xde yang prihatin..mulut x reti nk jaga..elok org mcm ni dihantar pi kawasan bencana..biar dia tgok sendiri mangsa2 yg kelaparan....

    ReplyDelete
  2. macamanalah keadaan mangsa sekarang ni kan..harta benda semua musnah..bantuan yang diterima sekurang2nya dapatlah meringankan beban mereka

    ReplyDelete
  3. betul tu falsya...kita x berada di tempat diorang...x rasa apa yg diorang rasa...semoga ALALH SWT permudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  4. betul tuh...kecian mereka yang di sana...
    kalau kita ini orang yang beriman..yang mempunyai akal fikiran dan perasaan..
    kita tidak akan mengeluarkan kata2 yang menyakitkan hati orang lain..
    Tidak pernahkah mereka berfikir...suatu hari nanti,jika Allah turun kan ujian sebegitu pada kita yang tidak pernah merasakan banjir seperti pantai timur itu..apa agaknya yang kita rasa...
    Tapi tidak semua rakyat malaysia...orang islam kita begitu...masih ramai yang yang prihatin kan..:)

    ReplyDelete
  5. berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul....
    kita hanya mampu berdoa dan beri bantuan apa yang patut buat saudara kita yang menjadi mangsa.... moga banjir cepat pulih seperti sedia kala....aminnn

    ReplyDelete
  6. susah kalo ada mulut2 benggong macam ni kan..mmmm...sabar je la..berat mata memandang kan...berat lagi bahu yg memikul...

    ReplyDelete
  7. Betul Falsya... kesedihan yg boleh dikongsi ini janganlah menambah keruh di hati mereka yg terlibat. Bantuan yg kita hulur dari saluran itupun payah nak sampai. Sedih... k
    Kakak bayangkan baby-baby dlm incubator masa hospital tak ada elektrik Falsya. Bayangkan apa jadi pada mereka semua ni.. sedihnya:(

    ReplyDelete
  8. Yup, khabarnya pagi ni Termerloh dah makin teruk banjir.
    Mulut takde insurance, mmg macam tu

    ReplyDelete
  9. diam lebih elok dari berkata2... kalau kita tak tahukan...
    hanya doa yang mampu ku kirimkan...

    ReplyDelete
  10. geram juga dengan info yang tak betul ni... masing-masing yang jauh sangat risaukan sanak saudara yang mengalami banjir.

    ReplyDelete
  11. Benci dg keyboard warriors. Nak publisiti murahan jer org macam nih.

    ReplyDelete
  12. Kawan akk br.update kt wasap katamya dh kat bumbung umh mak dia kat temerluh.kesian betul.xdpt akk bygkan camnela nasib dorang yang kelaparan esp.anak2 kecik.huhu

    ReplyDelete
  13. Betul.. dalam keadaan macam tu, hanya mampu berdoa untuk mereka.. bertabahlah dalam menghadapi ujian dariNYA.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...