Tuesday, December 16, 2014

:: Perihal Rumah ::

Rege umah skang nie sgt hilang akal..kalau kat Klang Valley nie jgn nak duk mimpi la dpt umah rege RM300k..even umah second pun belum tentu nak dpt rege gitu..kat area umah kite kat sri gombak nie pun kalau umah second standard mended xde renovate ape2 pun dh cecah RM400k..haaa ko amek..yg dh renovate jgn cite la kan..RM500k ke atas la regenye..

Alhamdulillah rezeki kite ngan mok mok dpt duk umah sendri..alhamdulillah jugak rezeki dpt umah yg owner tuh jual murah sesgt murah (beli atas owner)..kite ngan mok mok sebelum tunang kan (selepas dah ade perancangan nak kawen), mmg dh start carik2 umah..every weekend kuau mesti jenjalan tgk umah..tp bapok mahal weh rege umah time tuh..skang nie lg la xyah ckp la kan..mencanak naik haaa..

Or maybe rezeki baby kut..Allah dh susun atur baik dh perjalanan hidup kiteorg..sbb ape kite mention gitu???sebab, sebelum kawen, kite dipaksa duduk kat umah mok mok which mmg terus terang kite ckp, kite xnk..istilah, "biar lelaki duk umah pmpn, jgn pmpn duk umah laki", bg kite mmg sesgt betul..bg kite la, bg u'olls xsure la kan..lg bgs duk sendri yg hanya u'olls laki bini je..tp sebab terpaksa, dgn hati yg teramat berat, kite duduk gak la..and awal2 kite dh ckp ngan mok mok.."kalau ade rezeki kite dpt anak, mcm mana pun, by hook or by crook, kite kene duk luar jugak..xkisah la sewa ke beli ker..xkisah la time tuh ade org nak perli2 ke ape ke, kite kene jugak duk luar"..sbb dr awal2 lg kite dh nmpk dh ape yg akan jadik kalau kite duk umah mok mok..and ya, it happened..

Time tuh nampak la mok mok mcm serba salah..but ya, perancangan Allah itu adalah yg terbaik..kenapa???..sebab elok je loan mok mok utk umah approved, kite dpt tau kite pregnant..subhanallah..sungguh cantik percaturanMU..mungkin itu la sebabnye Allah "hold" dulu nak bg rezeki anak ke kami suami isteri..sebulan sebelum bersalin, umah siap renovate..alhamdulillah..padahal sebelum renovate tuh kite dh ckp dh ngan mok mok.."i xkisah kalau duk umah standard gaban pun..takat repair2 mana2 yg patut je pun i xkisah..umah kosong xde perabot pun i xkisah..janji kite boleh duk sendri..hanya kite berdua" (smp gitu skali ko)..sekali mok mok insist jugak nak renovate satu umah..

Mmg penantian suatu penyeksaan..setiap hari tgk progress umah kan soalan yg sama akan terdetik, "bila la umah nie nak siap..cepat2 la siap"..

Masa memula masuk umah kite skang nie, mmg kosong..dgn cable2 masih berjuntai2 kat dinding..masih ade lagi dinding yg kene touch up..maknenye bukan fully siap la..95% la i would say..xde perabot xde ape..hanya basic2 je..setgh barang je dh smp, itu pun sbb dh beli awal2 so once umah dh siap just kol utk hantar je..mok mok memula nak pindah masuk bile dh settle semua cabling la cat la ape la..tp kite yg paksa mok mok pindah jugak..kite nak jugak pindah..nak jugak..alhamdulillah mok mok xbantah..

Bile dh ade umah sendri nie, lega skit la hati..walaupun xbesar mana umah kite tp alhamdulillah, cukup la nak tampung kami anak beranak..bukan ape..kite xtau ape yg jadik in the future..mana tau kite ngan mok mok dh xde, at least anak2 ade rumah utk berteduh..xde la masing2 menumpang umah sape2 sbb dh ade umah sendri..kesian tgk anak2 yg dh kematian mak ayah terpaksa menumpang umah sedara mara, ade yg adik beradik berpecah..Allah..kesian..

11 comments:

  1. alhamdulillah dh ada umah sendiri.. sy pun ms raya hri tu loan bru lps n bru awal bln ni nama dh tkr sbb beli atas org.. syukur sgt².. rezeki kan.. dpt anak, dpt duduk umah sendiri..biarla kecik, jnji ada tmpt berteduh..

    ReplyDelete
  2. betul tu sya..umah skarang mencekik darah..bukan takat klang valley jer la..mana2 pon sama..even kampung zee kat kelate tu pon rege dah melambung..
    kitorang pon syukur akhirnya taon ni dapat jgk umah sendiri..walaupon kecik jer bolehla..dah rezeki takat tu kena terima..jangan compare ngan orang lain..

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..
    mmg cantik 'perjalanan' yg Allah dah tentukan tu

    ReplyDelete
  4. Akk pun dlm proses beli rumah..dh beli dah tp belum.bina lagi..tggu lagi 2tahunla nk tggu siap..uhuk..segan nak citer dlm blog sbb batang hidung rmh pun blm nmpk..ngeee

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah. Dapat juga memiliki rumah sendiri. Zaman sekarang ni harga rumah memang melampau-lampau tingginya. Gaji kerja biasa-biasa macam kita sure takkan mampu. Lain lah kalau kita kerja CEO Multinational kan. Hmmm..

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah dengan semua kejadian kan...

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah SA pun dah ada rumah sendiri dah....sekarang tgh fikir bila la nak abih loan rumah ni..hehehe...sure dah pencen pun x abis lagi loan ni...

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah, terbaik sgt perancangan Allah kan.....

    kami berdua ngh tunggu umah siap,skrg umah tu dh siap dlm 80%. loan dh approve disember tahun lepas....rezeki baby agknya.....

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...DIA sebaik2 perancang kan..

    ReplyDelete
  10. Assalam sya,
    betui2...lepaih kawen WAJIB bina rumah tangga sendiri hokeyh :)
    tu bagi pendapat iols la :)

    ReplyDelete
  11. Setuju sgt falsya..
    Jika bkemampuan seeloknya bina keluarga sndiri.. klo x mmpu.beli..menyewa, asalkan dpt hdup sdri..

    Perancangan AllahSWT stiasa terbaik. Sama mcm lya gak.. asya dh berusia 5thn bru ada rrzeki rmh sdri. Insyallah next year msuk rmh bru.. skarang pom dh siap.. tgu dpt kunci je la.. semuanya ada hikmah.. thn2 sblm tu lya asyik sakit dll...bila dh makin sihat.. allah bg rezeki rumah.. syukur..


    Betul la falsya.. rege rmh skarang sgt x msuk akal.. mahal. Nnti ada gst lg r.. ermm

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...