Monday, December 1, 2014

:: My First Crayola & My Own Leaptop ::

Sabtu lps ade kenduri kat umah mak kite..kenduri utk anak buah kite nak bersunat..hehe..so after kenduri tuh, kite ngan mok mok gie One Utama sbb nak belikan present mek kat Toys R Us..kite dh aim dh nak ape sebenarnye..kihkihkih..

Anak ko baru setahun sya oiiiii!!!..huahuahuahua..

Kenapa kite mention gitu???..sbb kite yg lebey2 sebenarnye nak belikan utk qisya..sbbb kite nak belikan qisya,
yg ini..wakakakakaka..

Kan ke mommy mek yg lebey2 tuh..padahal nie utk 3y..kihkihkih..tp mommy mek yg xnyempat2..anak baru nak pegang pen dh menggelupur nak beli..anak baru start conteng peha, conteng kertas ngan pen, dh menggigil nak belikan benda alah nie..hahahaha..

Daddy mek mcm xkisah nak belikan tp daddy mek kate mcm jauh lg jerk perjalanan mek nak ke 3 tahun..huahuahuahua..ikutkan mommy mek, mmg nak, katepun mommy mek nie jenis ade pangai xnyempat kan..tp bile pikir2 balik, xpe la, kendian laaaa, mek pun kecik lagik..ayat kendian tuh kuau pun lps daddy mek mcm duk tanye byk kali..hurmmm xjadi terus beli..

Sudahnye belikan mek,
 yg iniiii!!!..nak jugak kannnn..ahahahaha..
nmpk x bende nie utk toddler yg umur berapa..
nmpk x 24+ months tuh..wakakaka..
haihhh la ko nie sya oiiiii..

Lps tuh gie dinner kat Johnny's..mommy mek yg pangai xnyempat nie dan2 kuaukan "My First Crayola" utk mek..
 eeeeiiii geramnye tgk tgn tecik iye tuhhhhh...gheghet kang tau laaaa..
 kite nak beli yg kat atas nie sbb nmpk crayon yg ada dlm bekas utk toddler grip nie..gambar tgn kecik yg pengang grip tuh wat kite geram so kite pun amek la...logik x alasan..hikssss..
 alahaiiiii somelnye..somelkannnn..
 xde gambau mek pegang bende alah tuh sbb kite kene guide movement tangan die..sbb kalau kite x guide, mek nak cungkil crayon dlm tuh or mek nak makan crayon tuh..T_T

Pastu daddy mek belikan Leaptop utk mek..
 tadaaaaaaa..belikan sbb satu, kalau members dpt murah..
kedua, mek xnak lps leaptop nie..kihkihkih..
 Leapfrog nie byk sebenarnye product die..ade satu nnt kite nak belikan..
yg nie haaaa..nnt la kendian la..ujung bulan nie ke kan..ececehhhh kate kite nak belikan, sudahnye nnt by the time nak bayau, mommy mek larikkkkkkk!!!..daddy mek bayauuuuu..wakakakaka..
nie la die leaptop tuh...not bad gak la..memula tuh kite yg ralit main sebenarnye..
mek xde die heran pun..sekejapan je mek main pastu campak tepi..
as usual, lotion2 kite yg bersusun tuh la yg die main, pastu berjalan dari hall smp ke dapur..

Owh yaaaa!!..mek skang nie dh betul2 boleh jalan!!!..yeayyyy!!!!..mommy mek is happyyyy!!!..kat One U itu hari kemain lagik jalan..kemain suke lagik mek..ngekek2 gelak..pastu suke mek bile kite menyorok kat mana2 pastu mek kejar kite..then bile kite sergah mek, gelak ngekek2 die..hahaha..

Mmg kite duk mengejar mek je la sepanjang masa..xnk duk dlm stroller, xnk dukung..menggelitis badan mintak turun..nak jalannn..haaaa jalan laa mek..org baru dpt kaki kan..jgn dihalang2, jgn disekat2 mek nak berjalan..kurush arr mommy mek pasnie!..

*Mek before sethn dh bertatih2..sebelum setahun dh pjg langkah dah..bile setahun dh stabil dh jalannye..alhamdulillah..gigi je maintain 2batang belah bawah jer..huahuahuahua..kite kan xnk amek tau perkembangan anak org sbb kite rase mcm xfair kalau anak2 nie dibanding2kan..sbb lain anak lain la progressnye..lain la ragamnye..so please stop la nak compare2 nie..stop la ayat ade LAMBATNYE dan stop la ade ayat CEPAT after ayat LAMBATNYE tuh..

Contoh nyeah.

Lambatnye anak ko jalan
Lambatnye anak ko tumbuh gigi
Lambatnye anak ko merangkak
Lambatnye anak ko meniarap

Lambatnye lambatnye lambatnye..kalau anak org semuanye lambat..

ayat CEPAT after LAMBAT pulop,

Anak aku cepat jalan
Anak aku cepat tumbuh gigi
Anak aku cepat merangkak
Anak aku cepat meniarap

Bagi kite laaa, nak samakan anak xpe tp jgn compare anak..sangat xfair..

Peringatan utk diri sendri jugak..and nasib baik la kite xdikeliling oleh orang2 sebegini*

Ehhh, termelalut pulop..adiossssss..

8 comments:

  1. sue sokong last steatment tu...rasa nak lempang kan kalo jumpe org gitoo kan...

    ReplyDelete
  2. wahhh...banyaknya mainan dia...tentu si kecik tu seronok dapat banyak mainan...

    ReplyDelete
  3. Bestkan ....rambang ooo bila tengok mainan ..kekadang k.sal pun excited..

    Sya..nanti emailkan alamat ye...kisahpondokkecil@gmail.com ...Subject: Follower ke-700 kisahpondokkecil.com

    Nak bg something ...
    Tahniah Dear!!

    ReplyDelete
  4. huwaaa syakirah kawan mok baru berjalan jatuh lagi ok skrg dah 1 thn 4 bln..hahaha..bumper berat sgtttt

    ReplyDelete
  5. Best nya mek dpt banyak menan. Biasa memang mcm tu, mak2 yg oven belikan menan anak ni sebernya. Klo brg2 leapfrog, iolls suka beli dengan @earlylearningshopmy sbb brg2 agak murah.

    Biasalah...mulut org yg suka membandingkan development anak memasing. Kimi dulu setahun lima bulan baru bley jalan tau.

    ReplyDelete
  6. Biarlah lambat ke cepat ke. Yg pasti Qisya dan boleh berlari dah pun!
    Jgn tinggalkan Qisya sendiri masa dia memegang crayon tu Falsya...

    ReplyDelete
  7. waahh bnyk nyer mummy beli kan mek menan =)
    hik hik sama la kt sya..aien pun x sabo2 nk belikan itu ini utk medina tu..skrng kwn2 tgh sibuk wat persiapan utk anak masuk sekolah..tibe2 aien pun mcm xcited nk masuk kan medina sekolah =p

    ReplyDelete
  8. Lain anak lain perkembangannya.. janji Mek Qisya sihat..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...