Tuesday, April 14, 2015

:: Mana Dapat Ilham Menjahit? ::

Mak kite mmg die menjahit dulu..dulu la skang nie dh xde dh..mesin jahit mak kite jenis yg Singer yg old skul tuh u'olls..xde tau yg letrik2 mcm skang nie..main henjut kaki je sokmo..hehe..
sejibik gini..eh, ini boleh di-consider barang antik tau..masih elok lagi mesin jahit nie kat umah mak kite..

Time kemahiran hidup kan ade belajar menjahit nie semua..kite suke..mmg kite suke..tp kite nie kalau nak buat ape2 kene ade mood..kalau mood tuh xde, mmg kat tepi bucu katil la duduknye..kalau time mood rajin dtg, mmg duk ngadap jer..itu dulu la..dulu kite suke wat cross stitch tau..kene lak mak kite mmg hobi wat itu, lg la kite suke..pastu kite suke wat yg jahit kait tuh..itu sbb mak kite pun buat so kite suke..selalu kalau mak kite benti mengait, kite la sambung..hehehe..
pinjam gambo ye awak..

Mak kite dulu mengait alas meja cenggini la..byk alas meja kat umah mak yg peshen gini..

Pastu dh lama berkubur dah..dh lama dh kut xwat cross stitch ngan mengait..nak start balik la..tp mmg kompom lupe dh la camner nak buat..kihkihkih..

Skang nie dtg balik sbb dpt encouragement dari kawan kite KAK NONIE...tp bukan wat cross stitch ngan mengait la..menjahit sebenarnye..kak nonie nie die mmg suke menjahit...rajin betul die..jahit blouse sendri la..jahit baju utk anak pmpn die si mek hazel tuh..wat dress la wat skirt la ape la..even blouse die sendri pun die jahit sendri..

Sebelum kite ade anak die dh start dh bako2 line..saje tau kak non..ahaha..bile dh ade anak, nak2 lak anak pmpn, lg la si kak nonie bako line..selalu duk encourage kite jahit skirt qisya, baju qisya la ape la..smp la kite mcm berkobar2 nak try balik menjahit..hahaha..pastu lazada pulak duk tayang advert mesin jahit kat fb..goshhh!!..tuh yg terus beli tuh..suke kak nonie bile kite ckp kite beli mesin jahit..huahuahua..

Tp kite masih xberkesempatan nak menjahit lg..nak jahit baju qisya dr raya tahun lepas xjahit2 lg..dh nak puasa tahun nie dh masih lg gitu kain tuh..wakakaka..like i said, kite kalau nak wat satu2 bende mesti kene ade mood..mood tara, satu apa tara jadik..kihkihkih..lgpun ade "kembar siam" nie mmg terhalang skit..

So kesimpulannye, ilham menjahit kite dpt dari mak kite n kak nonie..hehe..

Kak nonie nie jugak la yg wat kite beli bread maker..sbb asyik tgk die upload wat roti sendri la ape la..pastu duk bako line yg memacam boleh wat ngan bread maker nie..tuh yg ternakan so terbeli..tp bread maker nie pun mmg kite dh lama nak beli..ade la try buat 2 3 kali tp xjadik..wakakaka..sudahnye masuk dlm kotak..bile dh masuk dlm kotak mmg malas la nak kuaukan balik..ngeh3..;D

12 comments:

  1. mak akak pun pandai menjahit juga...akak nie jer yang malas nak tuntut ilmu...kalau pandai menjahit comfirm leh buat income tambahan kan...hihihi...

    ReplyDelete
  2. sm, mak kite pandai menjahit..sy reti la gak sesikit..tp mls je

    ReplyDelete
  3. Samalah kakak tak belajar pun menjahit tapi sebab allahyarhamah kakak pandai menjahit selalu kacau lama-lama jangkit kat kakak. Buat alas meja/cadar mengait sampai sekaran akak masih buat tau Falsya..

    Org muda memang tak kuasa nak buat kan..

    ReplyDelete
  4. slamat menjahit...kita paling tk suka menjahit..keras tgn hehe...jahit lencana and tag nama sekolah ank pn antar tailor hehe tkpn mama kita or mil tlg jahit

    ReplyDelete
  5. mak akak pun pandai menjahit... mak dulu buat baju adik2 mak... mesin mcm mak Sya pun mak akak ada kat kg tu... akak x pandai guna...hahaa...
    akak ni x ikut mak yg pandai jahit.... keras tangan akak ni.... akak suka tau tgk org yang pandai jahit menjahit ni.....

    ReplyDelete
  6. mak lieya dulu pandai menjahit,....alas meja sampai ke aalas mesin basuh semua dibuatnyer sendiri...tapi syg anaknye sorang ni tak turun jejak pun...jahit jelujur pun pengkor kakaakakak

    ReplyDelete
  7. muda2 dulu akak suka menjahit dari memasak.. sekarangni dua2 malas.. ha.. ha.. ha... ha...

    ReplyDelete
  8. Saya suka menjahit tp x suka guna mesin.sebab tu saya suka jahit labuci dan manik kat tudung dan baju..

    ReplyDelete
  9. Assalam sya,
    haaaaaaaaaaa
    mesin klasik tu pun my mom ada dedolu he3

    ReplyDelete
  10. Falsyaaaaa..
    Nanti kita pos kain comel2 utk mek..
    tungguuuuu

    ReplyDelete
  11. nani ada mak cik dia suka megait buat alas meja macam tu

    ReplyDelete
  12. Kat umah mak kita masih ada mesin jahit tu ☺

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...