Thursday, January 8, 2015

:: Ini Jawapannye..Harga Groceries Yang Hanya Suku Troli ::

Okayh, now kite bgtau jawapan utk entry sebelum nie..
 grand total utk groceries kite adalahhhhhh,
RM476.34..
ye kengkawan..itulah harganye..

Serious kite terkejut gile sbb kite ngan somi kite xde pun amek bende yg bukan2 mcm sebelum2 nie..nie pun dh menahan tangan dari capai bende2 yg xsepatutnye..kami menahan nafsu dari amek barang tah pape yg hanya kehendak semata-mata..ade yg pikir smp 10kali nak amek ke x perlu ke idok barang tuh (sudahnye mmg xamek pun)..tpppppppppp...T_T..

Ramai yg teka RM300++..untungnye lahai kalau setiap bulan beli groceries kene bayau dlm range between RM100-250 je..

Okayh fine, kite tolak la rege susu Enfagrow tuh RM150 kut kalau xsilap..ehhh xingat la berapa tp lebih kurang gitu la regenye..xpe la tolak la RM150 tuh belanja..beli pun sbb time nie ade promotion susu Enfagrow utk Step 3..beli jumbo pack yang ade 4 packs dlm tuh (senang sbb 2 packs letak kat umah mak kite, 2 packs lagi kat umah kite)..RM326.34 tuh dh ditolak dgn rege susu mek..dh tolak rege susu pun masih ade angka 3 kat depan.. 

Pengsan woiiii!!!...ini separuh troli xsmp nie..crazy i tell u!..

Rege minyak dh turun so please la ye xkisah la supplier ke vendor ke peruncit ke peniaga ke, sape2 yg berkenaan la, xgheti2 lagik nak turunkan rege barang???..kalau dulu bile tanye nape mahal, "harga minyak naik" katenye..skang nie bile tanye kenapa mahal, agak2 ape dieorg nak jawab nyek?...

32 comments:

  1. Replies
    1. rege gini dh pitam pun boleh sambung pitam lagik..hehe

      Delete
  2. mana ada nak turun harga..makin naik ada la..
    skarang lagi la dorang dah make-up harga sesiap before gst..
    dah gst nanti lagi terokkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh aah laaa..gst..haihhhh...sebelum gst nie pun dh start rase..

      Delete
  3. kite peratikan klu beli brg kt tesco mmg regenya bleh buat sakit jantung! huhuhu... so skrg no more soping brg dapo kt tesco.. kami p beli kt nsk je.. alhamdulillah, dlm sebulan bleh la dpt rm120-rm170 utk brg kering.. brg basah beli tiap2 mggu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sgt la nad..kite dh ckp ngan somi dh pasnie try beli groceries kat nsk pulak tgk mana..berapa beza..

      Delete
  4. Terkejut akk smpi 400 tp mgkn psl beli susu tu jadi smpi 400..

    Akk sebulan mmg hbs kat brg dapo rm500..tp akk xbeli untuk sbln trs.akk beli 2-3x sebulan.tak jd rutinla act.cuma rasa perlu topup akk top up la..klu cuti sekolah mmg utk brg dapo meningkat la sikit sbb pg ptg mlm msk..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. falsya penah beli barang dapur paling mahal la rase 700 kut..time tuh kan kak, aduhaiiii, nak terkeluar bijik mata tgk harga..

      Delete
  5. Replies
    1. tuh la..tuh pun dh tahan2 dh xmembeli sgt..

      Delete
  6. aduhhh fengsan!!... eh kalu perasan harga tesco memang berbeza kat tempat lain... kalu brg2 mcm nie sy selalu beli kat 99speedmart... contoh pmpers anak kat speedmart rm35.++ tapi kat tesco rm 42.++..hihi nx time bandingkan harga yerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. penah cube nak bandingkan harga tp masalahnye saya nie ade masalah ingatan..selalu xingat harga..boleh try shopping kat speedmart pulak.

      Delete
  7. shopping di nsk ... lagi jimat ... salam kenal:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la bulan nie try shopping nsk pulak..hehe..salam kenal jugak..;)

      Delete
  8. double check balik tak harga nye sis..sbb kalau dgn harga tu, keluarga saya blanje bulanan , penuh dekat 2 troli gak..termasuk beli barang basah lagi kdg2...gula standard 6kg, tepung, beras, semua dpt beli...terkejut tgk harga tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah la terlupe nak check balik harga..serious???...mak aiii beza byk tuh..suku troli vs 2 troli...sgt byj bezanyeeeeee..

      Delete
  9. sebab ade susu tu ...tuyg cecah sampai 400 lebih tu..skrang harga susu dah naik kan...minyak naik kemain laju harga barang naik...minyak turun takde plak harga barang turun....

    tapi percaya tak lieya kalo belanja bulanan (barang kering dapur tak termasuk susu budak) baru dlm rm200... siap beras lagi ..... tapi lieya beli kat kedai borong laa...harga mmg murah2...bawang dlm sekilo baru rm2.... tu baru bawang....kicap sos semua mmg kurang laa dlm 20-30 sen.....beras pun same....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp kalau tolak susu pun still 300 lebih..murahnyeeee lieyaaaa..jeles dh nie..mana nak carik kedai2 borong..

      Delete
  10. Alahai semalam kakak busy sangat itu yg banyak terlepas entri-entri kawan..
    Tapi kalau kakak teka pun salah juga:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa xpe kakak janji kakak singgah..hehe

      Delete
  11. Kalau beli brg dlm botol, tin memng mahal2.
    Aku biasa beli bnyak2 brg2 tu sekali harung. Taklah terkejut sgt tgok harga dia.
    Tiap minggu aku beli brg basah je..ni percubaan aku. Kdg2 terbeli juga mcm pampers, kalau ada promosi mesti beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp tin tuh xde la byk nau kut..aku nak try gie tmpt lain pulak..

      Delete
  12. eh2..cam terkejut je dengan harganya yelah kalau susu tu saya faham lah..tapi tolak susu, barang2 tu biasa je..
    saya sekarang berbelanja di mydin yang 5 minit je dengan rumah..so beli yang ada promosi saje..
    takde promosi hold dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mydin murah x?..xpenah gie shopping kat mydin..

      Delete
  13. jauh benau dr yg N teka..xpasan enfagrow tu sekotak dah 150 situ...tp yeala klu tolak tu still ade dlm 300 brg yg lain tu xsmp separuh troli pun kan..haishhhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la ann..hurmmm, pasnie nak kene try beli barang dapur kat tmpt lain..xleh jadik nie..kalau penuh satu troli dgn harga gitu logik la kut..nie suku troli je..

      Delete
  14. Still mahal kalau tak beli susu mek Qisya tu.. sebelum ni macam tu lah akak punya rege kalau beli barang.. sekarang nak jimat, takde dah nak shopping kat tesco giant.. pergi kedai kat area rumah je.. huhuhu.. tak mampu sebab kos hidup makin tinggi..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...