Monday, January 19, 2015

:: Perit Jerih Seorang Pencuci Kapet..Ngeee ::

Semalam kite cuci kapet..kapet dh lebam sesgt dah..sakit mata kite pandang..itu lah sshnye ye kalau kapet kaler putih/beige nie kan..ssh nak jaga..mmg kalau lebam tuh nmpk sesgt...sebelum2 nie mmg nak cuci tp keadaan cuaca xmengizinkan..skang nie kan cuaca sgttt cantik..so apalagi, masa utk mencuci kapetttt!..

Sebelum nie sekali je la kiteorg anto cuci kat dobi..mahal la bg kite..satu kapet dieorg charge almost seratus kut..ke seratus lebeh satu kapet..sekali antar 3 kapet pulak tuh..kapet bukan yg anak2, bapok besau..pastu cuci xbersih pulak tuh..start dr tuh la kite xanto kapet gie cuci kat dobi...cuci sendri lagi puas hati..ye la, bukan nak fussy sgt tp kiteorg bayau bukan 20-30hengget..bile dh charge almost 100hengget satu tuh, we as customer expect more..not to say expect more tuh smp kene ber-shining2 kapet2 tuh semua..tidak, tp jgn la nmpk mcm xcuci langsung kan..

Semalam kite sorang yg ngerjakan kapet kat luar..mok mok xde..letih gak la sebenarnye..half way cuci tuh tetibe rase nyesal plak dah cuci kapet..hahaha..semalam baru kite tau mcm mana letihnye cuci kapet sendri..kihkihkih..memula nak cuci 2 kapet tp bile cuci satu kapet pun rase mcm nak tercabut tangan kaki segala, sudahnye satu kapet dulu la..weekend nie baru cuci lg satu..hehe..
 kalau korang guna method mcm kite, sidai kapet dulu baru cuci, baru la tau mcm mana letihnye menggosok dan menyental kapet..adehhh, serious lenguh tangan ngan kaki..smp skang terasa2 lagik lenguhnyeee..huhuhu..

Method nie mak kite yg ajar..ikutkan betul gak la..sedangkan yg kapet yg xbasah kene air lagi dh seksa nak bg sidai..inikan pulak kalau dh basah..mau putus urat angkat kapet weh..abg sado pun surrender kut..kihkihkih..
bile dh abis cuci baru puas hati..bile dh kering lg puas hatiiii..berganda2 bersih dr anto dobi..walaupun sakit bdn tp puas hati bile tgk..ngeeee..
dinner malam td sambil2 layan AJL..hehe..mak abah kite dtg umah..so request nak makan sambal sardin cicah ngan roti paratha..hati puas dpt bg perut mak ngan abah kenyang..hehe..
nak amek lagik gambau kite..saje nak bg korang muntah lagik..
wakakakakkaka...larriikkkkkk..

Pasnie nak shopping lagik baju bebyk kat Berjaya Times Square..murah murahhhhhh cantik cantikkkkkkk..*ehhh, tetibe*..

18 comments:

  1. nani pun tak pernah jugak hantar karpet cuci dobi sebba mahal na mampus
    pehhh. sedapnyaa makan roti prata cicah sardinn :D

    ReplyDelete
  2. Sdbelum2 ni akak suka beli baju yg loose2 kat bts...skrg dh melidi..x do la...size S pun dh boleh pakai...
    Cuci karpet? Hihihi...akak x sanggup

    ReplyDelete
  3. Betullah cara tu Falsya sidai baru berus/sental. Sebab kalau dan sental nak sidai mahu kena guna 4 org utk angkat sidai... mahu-mahu kena makan roti canai 4 keping macam tu baru ada tenaga kuat:)

    ReplyDelete
  4. alaaa sya, share kat kedai mana...nak gi terjah gak ni..

    ReplyDelete
  5. cantik carpet, suka :), betul tu sidai dulu baru basuh. good idea mama falsya.

    ReplyDelete
  6. amboiiii seksi nyer asrdin tuuu dari tuan dia..kekekee..hehehehe..tuan dia for sure cun kannn!

    ReplyDelete
  7. amboi si pencuci karpet kerja keras nampak...
    memangler susah.. akak dah selalu kena masa kecik2 dulu..
    rumah mak akak banyak ngat karpet...

    ReplyDelete
  8. Carpet saiz agak besar macam tu, kalau sendiri cuci...wuiyooooooo...mmg boleh sakit pinggang wooo..hahahaha....Tapi betul jugak, kalau bayar sampai seratus, tapi hasil kedai dobi tu hampeh, baik cuci sendiri...duit tu kita boleh guna buat gi makan2...hahahaha

    ReplyDelete
  9. karpet awak putih mmg cepat laa nampak hitamnyer kan...jenuh gak tu nak menyental...tapi betul anta dobi mahal kan upah cuci.... takpe laa awak anggap jek exercise heheheeheheh

    lawo bajuuuu..seluar pun lawoooo....nampak mude remaje gituuuuu...auwwwww!!

    ReplyDelete
  10. jue ada satu...
    setiap kali cuci rasa nak menangis
    tapi nasib baik warna gelap...

    ReplyDelete
  11. wahhh... kagum kejap sya cuci karpet sendiri...kiki... klu akak memang x larat punya....

    ReplyDelete
  12. huhu..penat basuh karpet...
    bila kna air..berkaliganda berat...

    aikk..muka x nampak...

    ReplyDelete
  13. Amik upah tak? Nak hantar karpet ni...hehehe...

    Sedap plak tgk sardin tu.

    ReplyDelete
  14. rumah akak kurang kapet, pakai tikar evamatik je, hehehehe... sbb umah cepat berhabuk..satu lagi mak pak dia tak brape rajin kemas.. tapi mmg kene paksa gak kemas umah... sapu ke vacuum ke... utk kesihatan anak2 kan....eh! murah ek baju baby kat times square? jauh tu kalo gi shoping kat sane, heee~

    ReplyDelete
  15. Apa susah panggil aje carpet cleaner JB. Khidmat sampai depan rumah. Cuci sampai bersih. Boleh hubungi 0167698969. Carpet boleh terus guna lepas Cuci. Jimat masa dan tenaga.
    Memang Cuci carpet memang berat jika dibuat dengan manual. Kami guna bantuan mesin penyedut air panas. Matikan kuman Dan sedut habis kotoran atas carpet. Carpet bersih Dan suci.

    ReplyDelete
  16. Pernah buat tapi totolah.. fuh.. tak daya mokcik.. terus hantar dobi je lepas tu.. boleh bayangkan penat menyental tu.. hehehe.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...