Thursday, January 22, 2015

:: Need Help! ::

Kite tgh risau nie..malam semalam mek cirit smp 4-5 kali dlm masa 4-5 jam..ngan kite xlarat..smpkan kite ngan mok mok duk main "osom"..sape kalah cuci bontot qisya..kelakar sgt bile main osom2 tuh smpkan mek pun tergelak2 sekali..tepuk2 tgn segala bagai..happynyeee mek..ahahaha..

Qisya nak kate makan bukan2 xde jugak..perut buncit tuh makin buncit and keras sgt keras..keras yg rase mcm tunggu masa nak meletup je..betul xtipu..Allah, risaunye kite..kenapa nyeah jadik mcm tuh..gie klinik, doctor kate angin..bile lumur minyak afiat kat perut qisya and urut2 skit perut tuh, mmg kite yg kuau angin sepjg masa..asyik burpppp burpppp..bukan sendawa kenyang tp sendawa angin..kite mmg sensitip skit kalau urut org byk angin..nnt angin tuh transfer ke kite..

Kalau smp ari jumaat xelok gak qisya..asyik cirit je, mmg sabtu tuh kite bwk gie hospital al-islam kat kg baru..risau sesgt hati..mek punye mood kengkadang xok, kengkadang ok..time xok tuh nak melepet je ngan kite..xleh bergerak langsung..tp kalau ok, mmg gelak je main je..tsk tsk tsk..
 hurmm, mana satu yg mangi..pink ke oren?
oren la,,boleh makan..nyum nyum..hahaha..

p/s : mommies2 out there ade x berhadapan dgn anak sakit mcm nie..any suggestion, any medicine/method yg boleh cure kan sakit mek nie..kite smp dh buntu dah..;(

15 comments:

  1. sue kalo anak2 gini mmg urut je la sampai hilang kembung tu.....pada sue la...p kalo dah cirit birit...mmg sue banyakkan minum air suam dan air ORS, bior la dia tak nak, mmg paksa guna picagari je...baru nampak kuantiti yg masukkan...tp dalam masa yang sama mmg urut je sentiasa, bg dia hangat je ngan kiter kan

    ReplyDelete
  2. minta ubat cirit kat klinik...cuba dulu

    ReplyDelete
  3. Alamak...seingat akak pernah la sekali Dania masa kecik dulu...seminggu sebelum raya tetiba muntah teruk sampai lembik...ikutkan kena warded...masa tu umur dia 3 tahun...masuk kereta je muntah macam air paip...sudahnya doc cakp dia just salah makan...padahal time tu xde la makan sangat kot budak umur 3 tahun kan...lasak....bab qisya ni....ermm,..akak x pasti...seeloknya refer doc la yunk...

    ReplyDelete
  4. Assalam sya,
    ish3
    sian ke mek
    bawak jer la gi sepital
    mungkin tersalah makan kot
    besala bebudak dok ngutip kat lantai
    do jilat apa saja yang jumpa
    kekadang kita ak perasan
    moga mek cepat sembuh AMIN

    ReplyDelete
  5. Pernah ada pengalaman masa kimi 3 tahun dulu. Ceri beri ngan muntah². Doc ckp kena rotavirus. Sminggu berkampung kat spital. Tapi qisya just ceri beri jer kan. Klo kita ceri beri, blh buat teh o keras tu. Tapi dak kecik ni mana blh minum. Bagi ORS yg sue ckp jer tu lah.

    Smoga qisya cpt sembuh.

    ReplyDelete
  6. kesiannya mek. semoga cepat sembuh. nani tak kawen lagi tak dek pengalaman macam ni. eheh :P

    ReplyDelete
  7. risau kan bile baby ceri beri.....g klinik cepat falsya...nanti dehidrat susah plak....aunty doakan awak cepat sembuh qisha

    ReplyDelete
  8. risau kan bile baby ceri beri.....g klinik cepat falsya...nanti dehidrat susah plak....aunty doakan awak cepat sembuh qisha

    ReplyDelete
  9. Falsya cuba jgn bagi susu yg biasa Qisya minum. Tukar susu soya macam Isomel (tak tahu betul tak spellingnya or still ada lagi tak sekarang ni tak tahulah). Dulu masa anak kakak baby bila jadi macam tu doktor tak bagi susu biasa kena bagi yg berasaskan soya. Lebihkan minum air masak/glukos aje sebaiknya dan jgn bagi susu sementara waktu. Guna air mineral jgn guna air paip di rumah utk minuman Qisya. Kesianlah dah berapa hari dah ni... nanti kalau berlarutan boleh susut tau..

    Pergi ajelah malam ni jumpa doktor tak payah tunggu Sabtu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa...cian mek pewot kembung ye.... moga cepat sembuh yer mek.... klu berlarutan lebih baik ke hospital Sya.... risau jugak....

      Delete
  10. Cuba bg gripe water sis...ank2 akk semua akk bg.alhamdulillah mmg ssh nk kmbung

    ReplyDelete
  11. 1st of all, kalau boleh stop susu, stop dulu..but continue other fluids ( macam air kosong, jus), dan make sure makan soft diet sikit( bubur, etc). Kalau dia nak jugak susu, cairkan sikit ( diluted milk)

    2ndly, pls start bagi oral rehydration salt ( ORS) / air garam dlm sachet tu..utk umur nya, bagi 1/2 sachet every 4- 6 hours...

    Tengok sign of dehydration ( lembik, tak aktif, mata cengkung, bibir kering, nafas berbau)
    Paling biasa viral infection..selalunya goes off within 1-3 days..selalunya takde masalah besar, cuma kena pastikan dia well hydrated...

    Kalau berterusan, have to suspect rotavirus, coz itu yg paling common in term of serious diarrhoea in baby & toddlers

    ReplyDelete
  12. xpernah lak dak danish cerry berry truk mcm tu.. hri tu cerry berry sbb demam panas, kuar lendir kahak je.. org kata try bg jus..

    ReplyDelete
  13. xda pengalaman lagi la
    kome komen di atas harap dpt membantu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...