Wednesday, October 29, 2014

:: Healthy Living Ke Agak2 ::

Kami lakik binik dh start healthy living walaupun xberapa nak healthy sgt la kan..ahahahaha..so kite bermula dgn minyak masak ye hadek-hadek, ahkak-ahkak..sbb minyak masak nie pun salah satu "killer" jugak sebenarnye..
dh 7-8 bulan dh kut tukau minyak masak yg healthy skit..ikutkan rege mmg bak datang la kan..tp tuh la..tuh laaaaa..kerana nk healthy punye psl terpaksa la tutup mata...wat xnmpk je rege..sbb tuh kalau beli groceries, kalau ade yg murah kiteorg beli wat stock..

Okayh, nie kite lampirkan sekali gambau mek,..hehe..
 peminat tegar upin ipin sungguh lahai..
 uurrggghhh!!..sakitnye mata tgk screen ipad yg pecah tuh..sbb tuh bile mek pegang kene perhati..setiap kali mek nak pegang kat situ setiap kali kite, "hurrmmmmmmm" kan mek..pastu cebik2 ingat mommy marah..sensitip betul baby mommy nie la..
 eeiii, geram la mommy..gerammmmmm sgt tau..kadang tuh smp kite gigit tgn die, peha die, perut muncit die..pinggang die..gerammmmmmmmmm!!!!!..bdn kemain hantapppppppp!!..
haloh-haloh..time nie mek mcm xde mood sgt..sbb time nie tgh xsihat,,

Skang nie alhamdulillah dh getting better..kemain propa tau mek nie..otw nak ke umah nenek semlm ngan arinie, kemain lagik riang ria bergelak sakan suke dpt pegang stering..smp je umah nenek, nmpk je atuk kat luar dan2 je nangis smp berjurai2 air mata..tuh belum nenek lagi..eeiii, drama queen sungguh!!!!!..

Berapa hari xsihat nie nenek kene ngan die sentiasa..nak bg susu kene riba dulu baru nak ini..kat umah pun sama..nak melekat ngan kite..tgn kite tuh kene sentiasa atas bdn die..biasalah kan..baby kalau xsihat mmg gitu la ghopenye..kesian tgk sebenarnye kan bile anak xsihat..rase mcm nak amek je sakit tuh bg transfer kat kite..biau kite sakit dr anak sakit..


25 comments:

  1. kami pun sekarang guna olive oil
    then slow2 tuko menu steam2 ajer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang nie pun tgh slow2 utk menu steam..hehe

      Delete
  2. bibir tuuuu bibir tuuuuu geget nak??

    ReplyDelete
  3. Assalam Falsya,
    Mana da budak2 tak suka upin ipin kan3
    si Fayyadh dah dekat beratuih kali tengok siri yang sama
    naek calor cd tu punya dok pulun pusin dlm cd player he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la kalau gie mana2 rata2 semua budak gile upin ipin..kalau sana pasang, sini duk tercarik2..comel jer..sudahnye mak bapak yg lain pun kene bukak upin ipin kat henpon memasing..ahahaha.,

      Delete
  4. beb...
    extra virgin jgn ko buat goreng plak
    dai punya boiling point rendah
    boleh jadi toksin
    ni boss aku cakap
    klu nk buat detox, salad ok
    nk menggoreng ko boleh guna minyak zaitun bese tpi guna minyak bukan byk pun
    sesudu dua je
    titititit

    uih bam bam ...
    khusyuk layan upin ipin
    kemain lai..
    meh sentil pipi dia sikit

    ReplyDelete
    Replies
    1. babe, kalau ko xbgtau, mmg smp sudah aku xtau weh..adehhh..zero knowledge pasal minyak tp gaya mcm kompiden kan..ahahaha..tx babe..

      Delete
  5. bagus minyak masak nie...dah lama juga kak yong guna...cuma yang olive oil tu belum lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kyong..faksya pun baru je guna sebenarnye minyak tuh..heheh..

      Delete
  6. yup, pilihan di tangan kita..:)
    Saya pun dah lama guna ollive oil...
    Namun ada ketikanya masih guna juga minyak sawit...sebenarnya, minyak sawit tu bukanlah totally tak sihat, malahan kajian terkini menunjukkan minyak sawit tu kalau tak lebih bagus, ianya sama bagus macam saingan alternatifnya yg kita selama ni kata ' healthy ' ( canola / sunflower / etc)...Semuanya sebab " perang" oleh pihak Barat dahulu yg tak mahu industri sawit di Malaysia & Indonesia maju...Dokumentari tentang ini byk kali keluar di Nat Geo / Discovery channel...pihak MPOB pun dah sahkan minyak sawit ni, bagus sebenarnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo gitu kisahnye..sooo either one also bgs la nyeah..xpenah nak amek tau hal ehwal minyak mcm saya nie mmg la xtau kan doc..aahaha..neway, tq for the info..it helps a lot..;)

      Delete
  7. wahhh... betul2 nak kena buat bajet.. bagus tukar pada minyak masak ni...

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh la kan..bajet tuh la yg boleh tertelan ailio tuh..hehe

      Delete
  8. alahai mek...geram btl tgk mek ni tau...tolong gigit jp mek tu kt nat akak...hihiiii

    ReplyDelete
  9. huhuhu aku pun memang dari dulu guna minyak masak jenis kaler terang2 ni... lagi jernih lagi aku suka....

    - qisya awattla mek ni putih gebu..comell.. mesti ramai peminatt nnti dh besar kekekekkeke-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan babe..suke je tgk minyak jernih2 atas kuali..mcm air..tenang je..wakakaka..

      adehhhh..makin risau ler daddy die..;)

      Delete
  10. nnti falsya p la karnival ipin upin nov ni kat picc. qisya mesti teruja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg harus pergiiiii..dh blocked siap2 dh date tuh..hehe

      Delete
  11. Haa bagus2..minyak ni kita simpan gk buat stok..tp still guna juga myk sawit psl klau goreng ayam guna minyak sunflower ni x best la plak..;)

    ReplyDelete
  12. Miza pun tengah cuba untuk eat clean.

    ReplyDelete
  13. samalah guna minyak matahari skrg ... demi kesihatan, ku pejamkan mata huhuhuhu

    ReplyDelete
  14. mcm danish, peminat upin ipin..blh geng dh ni..hahaha...

    btl la, klu anak sakit, hati kite xsenang sgt kan..

    ReplyDelete
  15. Nak tukar minyak masak jugak lah.

    Kusyuk betul tgk upin ipin tu yerp.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...