Thursday, October 23, 2014

:: Resepi Creamy Spinach ::

Bile suami request nak makan, si binik akan sedaya upaya tunaikan..betul x betul x betul x?..kihkihkih..

So semlm suami aiiiii yg hensem lagik domok tuh dh request nak makan creamy spinach..ehhh, spinach creamy..ehhh, creamy spinach..ahhhhhh!!!..either one also can la..u'olls choose la sendri nak pronounce yg mana..sudahnye masuk perut jugek..huahuahuahua..

Sooo i'ollsss pun buat la utk wat perut suami aiiii gumbira..kihkihkih..bermulalah proses peng-google-an..xtgk betul2 pun resepinye..cume nak tau flow jer..ecececeh kemain lagik ko kan sya..berferlafagakfak takfak hefengatfat..bahaha..

Nie resepi kite la..guna bahan ikut rase lidah dan logik akal..

Bahan2
 - 2 ulas bawang putih 
- sebijik bawang kecik
- ayam (potong dadu)

- bayam (ikut korang la nak byk mana)
- butter 3 sudu besau
 (sukatan ikut suke nak byk mana..kite suke byk butter)
- kiub pati ayam knor
- susu Low Fat Dutch Lady 
(ikut sukatan korang nak byk kuah ke nak kering ke..kite suke yg byk kuah..
susu pun ikut korang la..stock susu kite mmg low fat punye)
- lada hitam skit
- tepung jagung
- mozzarella cheese

Cara2

- rebus bayam dulu dlm periuk asing
- masukkan butter pastu tumis bawang putih ngan bawang kecik 
-masukkan ayam..tumis smp masak..
- masukkan susu ngan bayam
- masukkan kiub pati ayam knor
- masukkan lada hitam
- masukkan tepung jagung yg dh dikacau dgn air
- bg masak skit pastu angkat..dh angkat baru letak mozzarella cheese

tadaaaaaa..inilah hasilnyeeee..sedap wehhh..

Sebenarnye u'olls boleh je kalau nak letak button mushroom ke carrot ke ape ke..ikut creativity u'olls la..xsemestinye ikut bahan2 kite..

Jangan pulop korang mentekak darah creamy spinach nie ngan nasik..sedap kalau makan ngan ikan salmon..nyum nyum yummehlicious!!!!..

10 comments:

  1. Cheddar cheese pon leh taruk gk ni kn..letak macaroni pon awesome gk nih..:)

    ReplyDelete
  2. wow menu menarik nieh...siyes lain dari yg lain...pes time tgk nieh....nampak menarik gak.... sesekali tukar selera kan....

    ReplyDelete
  3. boleh cuba ni.. x susah mana pun
    berferlafagakfak takfak hefengatfat..bahaha..

    ReplyDelete
  4. Blh cuba jgk ni..klu bt utk.ank2 laku nih..klu utk abh depa kompem xmkn.

    ReplyDelete
  5. Yess.... kakak tengok pun tahu memang sedap ni.
    Tak colet sikit ke mulut anak dara comel tu ke?

    ReplyDelete
  6. Kalau tengok sayur bayam ni, automatik teringat kartun Popeye the Sailorman. hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...