Wednesday, June 6, 2012

:: Bread Pudding :: 1st Attempt ::

Ahad lepas gegurl wat bread pudding tau u'ollsssss..waahaha..mlm before tuh singgah Tesco gie beli barang2..biasalah excited la katekan..aahahha..ahad tuh mmg gegurl x masak langsung tau semata-mata nak wat bread pudding..muleh gitu?..;D

gegurl : sayanggggg..ari nie kite tapau je nak lunch..
mok mok : aaaaaa..nape jer..
gegurl : sbb i nak wat bread pudding..takut x sempat nak masak..
boleh x u tlg tapaukan?..hikhikhik
mok mok : boleh je..nnt i tapaukan makanan..
gegurl : thank u  mok mok..ngeeeee..

Alhamdulillah.......legaaaaaa!!!!..hahahaha..nasib baik la mok mok x fussy..hehehe..gegurl pun turun la bawah balik sbb nak prepared barang2 utk wat bread pudding nie..poyo2 je kan nak prepared bagai..padahal yg siap prepared dh mlm before tuh..wakakakaka..

So bermulalah pemprosesan bread puddingku..ngeh ngeh ngeh!!!..dlm hati berdoa byk2 harap2 la jadi..kalau x rugi je bahan2..kalau x jadi nak wat lain mmg dh xde la bahan2nye..tawakal je la pun time tuh..hehe..serious tau nie first time gegurl wat bread pudding..usahkan bread pudding, nak bake cake pun x penah..wat pudding biasa pun x penah..agar2 mmg langsung2 xpenah..bubur mmg xlah kan..apetah lagi nak wat caramel la, apam polkadot la, itu mmg kirim salam laaaa..kire bread pudding nie betul2 1st attempt for everything..

Dh kawen nie baru start gedik2 nak try wat or masak semua bende..hahaha..

bread pudding in the oven
while waiting for bread pudding..wat sos custard..
yg hitam2 kat dlm bread pudding tuh chocolate chip yg dh cair..nyum nyum..walaupun rupenye mcm x semenggah, tp xpe as long rasenye x seburuk rupe..cewaaaahhhh..

Yeaaayyyyy!!!..my 1st attempt bread pudding succeed!!!!..first2 bg mok mok rase..dh served bread pudding banjirkan ngan sos custard pastu bg mok mok makan..serious nebes je tau..ternanti2 comment form mok mok..sekali "not bad...sedap"..yeayyyy!!!!!..suke3..

Pastu kol mak n my sister kak long..punye la excited semata-mata nak bg rase sbb nk tau jadi ke x, sanggup redah panas terik kat luar tuh gie anto..bkn x caya mok mok punye taste..tp takut comment nak jage hati..in fact, xsalah kan kalau nak mintak 2nd opinion..hehe..memula antor umah kak long dulu..pastu baru umah mak..nasib baik umah dekat2 jer..

Bile dh smp kat umah mak tuh mmg singgah lama skit la kan..abah start rase dulu..abah kate sedap..mak plak rase..mak pun kate sedap..sekali kak long kol kate "sedap ar sya bread pudding ko nie..sedap sedap"..kak long siap cite my nephew aiman siap bertambah2 lagi..yg x tahan siap ckp "sedap la mama pudding nie..aiman suke..nie mak teh beli kat Speedmart ker?"..apaadaaaaaa...penat wat alih2 Speedmart dpt nama..cheeehhhh!!!..pelik gak nape aiman kate beli kat Speedmart..pikir punye pikir baru teringat..plastik yg gegurl letak Tupperware tuh was Speedmart punye plastik..wakakakakaka..

So pasnie tgh pikir nak wat ape plak..wahahahahhaa..

36 comments:

  1. dah lama teringin nk buat bread pudding tp oven tak de....muleh???hahahha...

    ReplyDelete
  2. @pinky alaaa yeker?..nak pinjammy oven x?..hehehe..

    ReplyDelete
  3. hhuhu cayalaaaaa beb..teruskan usaha murni mu, aku pun dh lama tak membaking ni...ntah bila nak buat..sarah dh lama request

    ReplyDelete
  4. Beb!!! Ko x bg pon aku rasa tau..
    Aku dah terasa2 dah ni..
    Nak jgk!!!!

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah... tahniah!!! :)
    makin sayang la mok mok kat ko sya...

    ReplyDelete
  6. @Amieylee aku nie silap2 memule2 jer..dh lama2 nnt xtau lah mcm mana..hahaha.

    ReplyDelete
  7. @Salina@IbuAqil wahahaha..sebelum nak bg kengkwn rase kene bg family rase dulu..dh approved baru je bg rase..wahahaha..

    ReplyDelete
  8. @watyz makin sayang perkara lain..tp makin muncit mok mok aku tuh..wakakaka..

    ReplyDelete
  9. Oklah.. pandai jugak tu... kalau hendak mencuba tak pa.. sok ni adalh spm polkadot pulk... mesti jdi punyalh...

    ReplyDelete
  10. @Zie baru first time mencube bende2 mcm nie.tuh yg excited terlebih tuh,..hehehe..insyaALLAH..

    ReplyDelete
  11. @Che Rosliza Che mat alamak..ye ker?..nnt kite rotate2 pinjam okayh..;D

    ReplyDelete
  12. wah gugurl dah buat ek..kita dr aritu teringin nk buat tak tak terbuat2..

    ReplyDelete
  13. dh tepek gambo jgn lupe pos skit kt cheras tuk mak yong ni ye

    ReplyDelete
  14. @iduraz buat nie pun sbb teringin..heehehe..

    ReplyDelete
  15. wahh rase nk try jgk lah...bak mai sini resipi...hehehe..

    ReplyDelete
  16. wahh rase nk try jgk lah...bak mai sini resipi...hehehe..

    ReplyDelete
  17. cam sedapje...ke memang sedap??? hehehe..;p

    ReplyDelete
  18. mauu x sedap dikk
    air tangan sendiri tuu
    tu yg perlu dibanggakan ..
    janji cik abe sukee ! .. ;))

    ReplyDelete
  19. fuyo...terbaik..la...nak sikit boleh..kkakakka

    ReplyDelete
  20. kat rumah bujang tak ada oven...x ley nak buat :(

    ReplyDelete
  21. sohih sedap la tu
    siap ckp beli kt speedmart
    haha aku pn konpius speedmart ada jual ke benda gini???

    ReplyDelete
  22. @Nory Zoulkefle hahaha..nnt next entry ade resipi kayh..hehe..

    ReplyDelete
  23. @liyana nak tau sedap ke x kene try dulu..hehehe..

    ReplyDelete
  24. @ieda hehee..baru skang nie falsya rase mcm mana bestnye n puasnye kalau kite masak org puji..;D

    ReplyDelete
  25. @syawalsimpsons alaaaa,dh abis la mak jemah..xpe2..esok gegurl bg yg lg sedap punyee!!..ahaha..

    ReplyDelete
  26. @Adylia Qarissa alaaaa...xpe2..nnt balik umah mak buat tau..hehe..

    ReplyDelete
  27. @SyaNa aku lg kompius..hahaha..rupenye sbb plastik speedmart jer..ahahaha..

    ReplyDelete
  28. @fazilzura hehehe..alamak mak yong tingin ke mak yong?..

    ReplyDelete
  29. nanti tolong pos kan ke jb ye kalau buat lg..nk rase kesedapannya..ehehhe

    ReplyDelete
  30. ok...saya rekues kek batik lepas ni boleh...hehehe

    ReplyDelete
  31. alahaiiii sampai sy pun rs teruja dgn puding roti ni..

    cube bg resepi sikit.. hehehe

    ReplyDelete
  32. not bad.. dari gambar, nampak rasanya sedap...

    ReplyDelete
  33. dah bertambah maju falsya sekarang..lepas nie kompem boleh wat kek bertingkat2 nie..kayrul pun suka makan bread pudding tue ngah kuah tue..sedap..kalau sejuk2 lagi sedap

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...