Friday, July 27, 2012

:: 7 Ramadan ::

Sedar x sedar dh 7 hari dh kite berpuasa kan..alhamdulillah even kesihatan xbrape nak memberangsangkan but still can tahan until 7days..laki bini duk x sihat skang nie..berjangkit ke ape ke ntah la..alhamdulillah syukur..sakit yg dtg adalah penghapus dosa2 kecil..ade yg dh tinggal2 puasa????..kalau pmpn dimaafkan lagi la sbb kalau mmg dh naik bendera Jepun mmg xleh nak wat ape dh..hehehehe..yg lelaki plak,no no no no,tamau tinggal puasa okayh..

U'olls follow or tgk x cite 7 Ramadan..surenye mesti ramai yg follow kan..gegurl pun follow jugak..cite nie mcm tanggang moden..tp mcm x tanggang pun ade jugak..sbb dlm cite tuh kan,gegurl tgk dani tuh sedar ape yg die wat kat mak die..tp after die marah or tengking2 mak die la..mmg seorg anak yg spoiled brat..after die wat mcm tuh kat mak die,mesti die mintak maaf..mak die pun walau dh sedih2,akan maafkan segala perbuatan anak walaupun dlm hati tuhan je yg tau..hurmmmmm, sbb tuh la gegurl mention tanggang moden tp x tanggang sgt..tp mcm mana pun,anak xleh tengking2 or marah mak..

Cite nih mmg sedih..cite pasal sufiah tinggal di kampung seorang diri dengan mengambil upah mengurut, membuat kuih dan sebagainya demi menyara kehidupannya dan anak angkatnya, Ramadhani yang amat disayangi. Ramadhani atau Dhani kini telah dewasa dan baru saja menamatkan pengajiannya di sebuah universiti.

Hari yang ditunggu-tunggu kini tiba..hari itu merupakan 7 Ramadan, hari convo Dhani dan juga ulang tahun arwah anaknya, Iqram yang meninggal dunia ketika berumur tiga bulan dalam sebuah sejarah hitam dalam hidupnya. Sufiah tidak akan lupa tarikh 7 Ramadan itu serta peristiwa anak mati akibat dicampak oleh suaminya, Mustaza yang kini berada di penjara.

Dhani xbagi emaknye (Sufiah) dtg ke majlis convo sbb die xnak gf die, Anna tau pasal ibu die..jahatkan..pastu die dh tipu Anna sbb Anna nie anak org kaya..anak Datuk..so die pun tipu la kat yg die nie anak org kaya jugak tp terabai sbb mak bapak sibuk ngan urusan bisnes je keje..disebabkan die miskin, die sanggup wat ape saje utk jadi kaya even die terpaksa sakit or lukakan hati mak die..

Tp time convo tuh mak die dtg jugak KL dgn hanya berbekalkan 50hengget jer..itu pun duit si Cah kawan mak die kat kg yg bg..cukup2 utk tambang beli tiket pegi balik kampung..tp duit tuh dh abis sbb mak die bayar makanan waktu berbuka..bile dh malam bas xde, yg Dhani nie marah mak die..punye la malu xnk bawak balik mak kat umah, sanggup biarkan mak die..percaya sgt kate mak die yg ckp ade duit utk tido hotel padahal mlm tuh mak die bermalam kat depan kaki lima hotel..padahal mak die xde duit pun nak balik kampung..ya ALLAH..sedih sgt tau tgk cite nie..kene plak Elly Suriati yg berlakon..mmg lagi mantap la jalan cite..

Gegurl xkan x xterdetik pun nak wat mak gegurl mcm tuh..

15 comments:

  1. masa tgk episod 1 citer ni sedih giler...trs xnak tgk smpai skrg...=P

    ReplyDelete
  2. x pernah tgk lagi, tp tgk kat fb diorang ckp best..

    ReplyDelete
  3. mcm wajib kena tgk jerk nih.

    ReplyDelete
  4. Alamak!!!
    X leh nak tgk le cite sedih2 camni..
    Tangkap ke sanubari nnt..
    Aiyoooooooooooo!!
    Aqil Naim (",) "TQ untie Sya.. Doakan Aqil.. Muahxxxx Muahxxxx untie.. Aqil demam rindukan DIAH my gopren tu kot.." ;p
    Babe, Happy weekend & TC yer.. ;)

    ReplyDelete
  5. sedih tgk cite ni...smpai hati si dhani tu buat mak die cmtu kan...ishhh

    ReplyDelete
  6. erkk...naper ahkak tak tau sal citer ni...huwaa...teruk tul

    ReplyDelete
  7. zana baru follow cerita ni malam tadi.. weekend ni nak tgk episod yg tertinggal.. tp walaupun baru tgk semalam, dah mula rasa sedih sesgt..

    ReplyDelete
  8. tk follow tp ada tgk sedutan tu mcm sedih

    ReplyDelete
  9. akak yg sy tngok rasanye dye cakap mak ayah dye dah meninggal.. hehe.. tp xtahu laa tkut sy salah dgr ke ape..:)

    ReplyDelete
  10. tengok...tapi tak follow sangat....pelakonnya kurang menyengat hihihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...