Monday, July 2, 2012

:: HomeMade Pavlova + Pavlova's Recipe ::

There was 1 weekend, gegurl invited semua gurlfriends gegurl dtg umah utk wat pavlova accept for nana keding sbb die ade event KERJA KAHWIN kat opis die..actually boleh je kalau nak wat sendri tp lagi best kalau ade dieorg..saje leh huru-harakan dapur..by right kan boleh je nak wat sendri sbb cara2 membuatnye mmg sangat3 lah simple dimple trimple, tp bile gedik2 nak gak berteman, itu yg ajak dieorg tuh..hahahahaha..

Jumaat malam dh siap2 gie Tesco Mutiara Damansara utk beli brg2..strawberry je beli kendian sbb strawberry kat situ xcantik so mcm xde nafsu nak beli..wakakaka..esoknye bile dieorg otw dtg umah, mintak tlg dieorg belikan je kat kedai area2 umah..nak kuar beli sendri malas so alang2 dieorg lalu jugak tmpt tuh, dieorg la jd mangsa beli..kuikuikuikui..

Masing2 semua dh smp, gegurl tgh settled kan kain baju..bile dh settled, bermulalah sesi pembikinan Pavlova..rajin dieorg kat dapur..xsia2 ajak dieorg dtg..hahahahahaha..serious tau..senang gile nak wat pavlova nie..ingatkan ssh sgt la nak wat..cehhhhh!!!!..

Resepi adalah seperti berikut :

malas nak taip so rembat kat blog nana mia ..hehehe..

telor putih 4 biji
gula 3/4 cawan (ktorg kurang kan skit sebab xmo manis sgt)
2 sudu tepung jagung
1 sudu makan cuka
1 sudu makan esen vanilla
whipped cream
buah stoberi, blueberi,biri biri ke ikut suke la ko nak letak buah apa (masa wat pavlova yg pertama ktorg letak buah kiwi, stobeir, blueberi, kiwi tapi bila dah makan kan..masing2 dok rebut blueberi ngan stoberi hehe so pavlova yg ke2 ktorg letak stoberi ngan blueberi jek)
cara2
pukul putih telo tu sampai kembang
pastu masukkan gula castor sikit2 putar lagik
masukkan tepung jagung, putar lg sampai 3 minit
last sekali tutup mixer tu buh cuka & esen vanilla, kali ni tak yah nak putar just ratakan je ngan spatula
alas kertas atas dulang pembakar, amek adunan tu ngan spatula, letak atas kertas buat la bentuk bulat nagan nipis sangat jangan tebal sangat bakar selama sejam 15 minit.dah siap tu tunggu sejuk baru letak krim & buah2 seme..

 bahan2nyeeee..
gambar KAMI mmg harusss..
 eceh2..konon2 ayu la tuh..puiiii..wakakaka.
buah2an utk ditabur atas Pavlova..

 adunkan sebegini ye kawan2
 nmpk x nmpk x?..putih ngan putih mana nak nmpk..hahahaha..
 time nie masing2 xsabar nak tunggu siap..hehehe..

 walaaaaaaaaaaaa...done!!..perfectooooo!!

 whipped cream..my feveret..
main tabur je buah2 tuh..xde makna nak susun2..end up masuk mulut gak..hahahaha..

Mok mok keje ari tuh..bile die balik bg la die makan..ari tuh saje 2 pavlova die telan..hehehe..serious tau mmg sedap..gegurl lagi prefer yg ini compared to Alexis..Alexis punye mcm ade hanyir bau telur putih..yg ini xde some more lg crunchy n liat2..sedapppppp!!!!!..

23 comments:

  1. lepas ni mok mok makin demok la...lllaaa

    ReplyDelete
  2. blh buat selalu la falsya pasni... mok2 dh sk :-)

    ReplyDelete
  3. @♥cikmOt♥ hahaha..kalau domok maknenye bini pandai jaga perut somi..errkkk!!..hahaha..

    ReplyDelete
  4. @IntaNBerliaN nak wat mmg la senang ina..tp nak nunggu tuh sejam lebih baru siap...;D

    ReplyDelete
  5. bak la ckit... nak gak rasa... hahahhaa

    ReplyDelete
  6. hahah
    apa komen si wan?
    sesedap alexis kah?

    ReplyDelete
  7. @watyz dtg KL meh nnt aku wat kan utk ko..;D

    ReplyDelete
  8. @Nana wan kate sedap..aku pun kompius sebenarnye cara die ckp tuh lagi sedap dr Alexis ke x?...tp die kate sedap la..hahaha..

    ReplyDelete
  9. kos nak buat ni boleh tahan jugakkan..

    ReplyDelete
  10. vavavaaa..hebat!!
    aku pernah mkn sekali jek

    ReplyDelete
  11. Famous sgguh palova nih..ros xbiasa try lg :p

    Salam pknalan kak.. Bru dtg n follow blog :) leh saling mngenli lg lpas :)

    ReplyDelete
  12. @MamaEma errmmm..boleh tahan la jugak tp leh makan byk kali..hehe..

    ReplyDelete
  13. @SyaNa senang je caranye syana..sekali wat dh leh apal..hehe..

    ReplyDelete
  14. @♥ ROS ♥ try la yang..sedap tau..hehe..

    salam perkenalan jugak!!..tq..nnt akak terjah blog awak okayh!!..;D

    ReplyDelete
  15. Sedapnya....
    Memang ada plan nak buat tapi sudahnya tak terbuat lagi.. ;)

    Jeles tengok korang makan :D

    ReplyDelete
  16. makin mok2 la mok2 tu kalau selalu buat..pandai falsya buat..

    ReplyDelete
  17. sedapnyerrr... hihi tang ayu tu memang ayu betullah hik hik hik..

    ReplyDelete
  18. terliur zana tgk!!!! zana x pernah buat pun.. hahahha.. dasar pemalas!

    ReplyDelete
  19. dah cuba akhirnya..betul tak senang jer watkan..lepas nie boleh wat selalu la ye

    ReplyDelete
  20. hari mok2 santap benda nie..makin gemoklah mok2 hihihi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...