Wednesday, November 18, 2015

:: Chicken Mushroom Frittata (Resepi) ::

Semalam dinner light2 jer since somi kite nak diet katenye..ayat diet tuh rasenye dh bertahun dh dgr..dari zaman bercinta smp la berkahwin smp la dh beranak pinak..tp bdn duk tang tuuuuuu jugak..tuh semalam pas makan kite duk ckp ngan somi kite bile die asyik nyebut nak diet nak diet.."perut tuh dh mcm berlawan ngan i dh ade hati nak diet..tp u ngandung anak pmpn sebab perut u mengembang ke tepi"..hahahaha..ehhhh, sorry domok..terlebih sudah..kang ckp lebih2 kang xdpt present..ngeeeeee..

So mlm semlm for dinner, kite masak chicken mushroom frittata..kurlas u'olls menu..nama menu mcm hebat nau padahal senang ya amat..frittata nie adik beradik quiche..sedapnye quiche..quiche yg kite penah makan ala2 frittata tp lg creamy..and texture die more lembut la..itu quiche yg kite penah makan la..tp kalau ikut tekak org melayu, frittata nie ala2 tolu dadar..heheheh..

Resepi nie ilham dari my favourite chef ever!!..chef gordon ramsay..tp kite menderhaka skit la ngan resepi die..kite tukau ke ala2 fusion gituuuu..
 bahan2nye..

-bayam
- ayam
- capsicum
- button mushroom
- mozzarella cheese
- parmesan cheese
- telur 7 bijik
- basil
- serbuk perasa
- black pepper

Firstly, masak ayam..then masukkan capsicum, button mushroom, bayam, basil, serbuk perasa sikit (ikut rase sendri nak letak byk mana)..kacau2 smp bayam layu..

Sambil2 nak tunggu bayam layu, pukul 7 bijik telur tuh..letak parmesan cheese ngan black pepper dlm tuh..pastu sambung kacau lagik..maaf ye kite xde sukatan byk mana semua tuh sebab kite main letak jer berapa byk kite nak letak...owh haaaa, sementara nak tunggu bayam layu jugak, panaskan oven siap2..

Agak2 bayam dh layu, letak telur yg dh dipukul dgn parmesan cheese tuh dlm pan..kite pakai yg non stick pan..sebab nnt senang nak bawak kuau letak kat pinggan..dh letak telur, letak mozzarella cheese yg dh dipotong dadu..nak letak yg dh siap sagat pun boleh..ikut u'olls la..kite selalu ikut konsep, "kite buat die", in every of my masakan..as long as logical la kan..

Dh letak mozzarella cheese, cucuk2 kacau skit bg telur tuh sebati kat belah bawah..then sagat mozzarella cheese on top of the telurrrssssss..hehehe..sagat la berapa byk pun..
 inilah hasilnyeeee..

Lepas tuh masukkan pan tuh kat dlm oven..suhu kite main tukar..150c la 180c..bakar dlm 10-15minit..tgk2 la permukaan tuh mcm mana..
 walllaaaaaaaaaaa...agak2 dh golden2 kalernye, mcm gitu, kuarkan then transfer la ke pinggan..
 rupe dlmnye..
setelah di-slice-kan..

Sedapppp..tp utk hidangan nie seeloknye makan 3-4 org la baru ok..kite makan 2 slices..selebihnye somi kite..dh kenyang tp terpaksa paksa diri utk abis kan jugak..smp kembang2 idung..hehehe..

Bagi kite sedap la..tp xleh jugak nak ckp korang akan suke sebab ye la lain org lain la tekaknye..lain la seleranye..hehehehe..

16 comments:

  1. mcm pizza bila dh potong..byk tul telur ek smp 7 biji

    ReplyDelete
  2. Interestinglah Falsya. Walau ala-ala telur dadar tapi bila dah ada cheese dah ala-ala pizza pun ye juga
    Lain kali kakak pulak cuba buat:)

    ReplyDelete
  3. Frittata saya tak tahu.
    Ianya adik beradik quiche ya?
    Quiche pun saya tak tahu apa...hahaha
    Rupa ala ala " telur dadar berinti ayam dan bayam + cheese"

    Telor 7 bijik!
    Cheese lagi!
    Diet??
    Kah kah kah

    ReplyDelete
  4. amboii mesti sedap...
    kita nak cuba la nanti...

    :)

    ReplyDelete
  5. Adududuud kak oiii. Terliur dah ni. Hahahah !

    ReplyDelete
  6. alamak...
    tetiba perut nie berbunyi la akk...
    nak minta makan..haha

    ReplyDelete
  7. sedapnya...nti nak buat untk anak2 la....hubs tak makan kot kalau cenggini..payah!!

    ReplyDelete
  8. gigih bukak blog anda hari ni sebab nak resipi. haaaa memang mudah yo. mcm quiche without the pastry laa lebih kurang hehe. nanti nak cuba!

    ReplyDelete
  9. wah..menariks nie..plus ngan cheese tu..yum yum!!

    ReplyDelete
  10. warna dia ..amboi sangt..memang nampak menyelerakan ...

    ReplyDelete
  11. banyak jugak ye pakai telur tue....tapi nampak dah macam pizza la...menarik

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...