Thursday, September 11, 2014

:: Salah Ke? ::

Kite penah baca kat satu blog nie psl arwah baby die meninggal disebabkan virus pneumococcal (pronounce it with the silent P..;D )..ya Allah, menitis2 air mata kite bile baca..dh jd mak2 nie makin menjadik2 hati tisu kite..cpt sgt mengalir air mata..tp xbermakna kite nie jenis lembut sentiasa..in certain circumstances, i can be really rude, really brave to voice out ape saje yg terbuku kat hati nie..really?..really la..nak try ker???...yg mana dh kene, nak cube lagi ker??..my pleasure..ehhh, ahahahaha.. 

So because of that case, kami pun bincang la lakik binik..sbb bile gie cucuk qisya yg normal punye cucuk, doc kat Al-iSlam Hosp. ade tanye nak amek ke x vaksin utk pneumococal..tanye jugak rege macam mana..mmg mahal la sebenarnya vaksin tuh..rate dlm RM150-300 sekali cucuk..itu average rege je tau..kire kene spare duit gitu la..doc suruh bincang dulu, kalau nak amek, just inform dieorg bile next appointment..

Mok mok tanye kite,
lakik, "mcm mana, nak amek ker?"..
binik, "tah la..u rase"..
lakik, "hurmmmm..xpe la amek je la"..
binik, "ikut u la..i okayh je"..
 qisya lahir kat sana..lahir2 mmg dpt record book nie sekali ngan sijil ade cop tapak kaki mek lagik..comelll...nnt qisya setahun, kite tunjuk...yg mana bersalin situ tau la sijil tuh..hehhee..
belah kanan tuh semua record2 cucuk qisya..rotavirus je xsmpt nak amek..patut 30.08.14 gie cucuk vaksin pneumococal utk kali ke-3 tp daddy qisya xde..sabtu lps dh gie tp kene tunggu specialist pulop..hurmmmm, sabtu nie gie lg cucuk..

Doc kat klinik biasa yg kiteorg jmp sabtu lps kan die ckp mcm, 
"patut bukan org mcm u'olls nie yg cucuk vaksin nie..patut org2 yg duk kat umah setinggan, umah kg yg patut cucuk..org yg terdedah ngan environment mcm gitu tp tuh la, org2 mcm nie pulak xdtg cucuk sbb xde duit..org yg berduit mcm u'olls pulak yg dtg cucuk..sian bontot anak kene cucuk setiap bulan"..

Ishhhh, kite mcm, ape doctor nie ckp mcm tuh..suke la nak amek ke xnk vaksin tuh..kalau org2 tuh xnk amek, nak wat mcm mana..abis tuh org mcm kiteorg nie xboleh nak amek ker?..salah ke kiteorg as parents nak prevent our baby from dapat that particular virus..yes, mungkin la mmg xpatut kiteorg amek sbb kiteorg xduk umah setinggan..qisya so far xduk lg nursery or umah asuhan..tp kene ke take things for granted..baik prevent now dr regret in the end kan..

Kite pikir satu je, kalau mak bapak boleh berabis duit smp 200-300 utk beli bende bukan2..kenapa xleh spend utk kesihatan anak..
"salah ke daddy mommy shaye nak cucuk shaye doctor..
bontot shaye yg tanggung shakit tuh..ppffftttttt!!!"..

ahahahahhahaha..

9 comments:

  1. Betul tuh kak..
    Walaupun x de anak lagi..tapi nieyl rasa kesihatan anak amat la penting..
    Kalau perlu buat sesuatu perkara untuk kebaikan anak...same2 la berkorban kan..
    Supaya kita boleh lihat anak kita membesar ngan sihat hendaknya..
    Mencegah itu kan lebih baik dr merawat..
    Ala...tomey nyer la mulut mek qisya wat cmtuh...:)

    ReplyDelete
  2. ahahahahahah...! qisya comel!!!
    tak jadi nak serius bila tgk muka qisya tu :P

    terpulang pada semua parents.. apa yg terbaek utk anak2 biar parents diorg sendri tentukan.. doc tu tak patut cakap camtu. kalu dia nak kasi penerangan n info, yes boleh.. tp bukan dgn cara nak beza dan bandingkan mcm tu la.. just my opinion.

    ReplyDelete
  3. ni rasa nyesal ni tapi memang kak ikut list govrnment ja apa yang patut cucuk..pneumococal ni ada dlm list ke? tapi kami pikir2 sampai tak terbuat. elok buat sebab ada kesedaran dan pengetahuan tentang ini. prevention is always better. inshaAllah. comelnya mulut tu memang trademark :)

    ReplyDelete
  4. Heeee.... geram tau auntie tengok mulut tu:)

    Prevent sebelum menyesal terjadi yg tak diingini - betul tu. Baju/botol/stroller Qisya yg mahal pun boleh beli tak kan ini tak boleh kan Falsya.

    ReplyDelete
  5. skali cucuk je dh bratus huhuhhu ... kami x ambik pun tuk dua2 anak ..
    keadaan duit yg x mengizinkan .. ( g vietnam ngn bandung leh plok kan ) .. benda kalau nk jd even ambik benda paling power pun kalau dh takdir akan jd jgk ..

    yg penting DOA tawakal usaha...and xtingal dos yg wajib ambik ..

    insyallah kalau ada rzeki lebih mmg nak g 'fire' pun bontot mereke...

    ReplyDelete
  6. Ahahahaha....muncung tuu muncung tu, blh anti sangkut hanger tak qisya? Hihihi ishh geram ngn qisya nih!

    ReplyDelete
  7. muncung qisya sgt comel.... tarik mulut tu baru tau...hihi

    ReplyDelete
  8. sophea pun ari sabtu nie amik last dos pneumococcal.
    ikut kate paed aritu, rotavirus disuggest utk baby2 yg dihantar ke nursery.
    tapi kalo yg xdok nursery nak amik, bole je.
    bayar je bak kate sya kan!

    tapi tak patut kot doktor tu kate gitu kan!
    kalo camtu doktor buat la bakti bagi additional jab nie pada yg tak mampukan..
    sesekali beramal ibadah hehehe....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...